2022. december 2.
//
Melinda névnap

Családi látogatószobát adtak át a koraszülöttek világnapján

A Csolnoky Ferenc Kórház a koraszülöttek világnapján egy családi látogató szobát adott át, hogy a szülőkön túl a család többi tagjai is látogathassák az újszülöttet.

Több mint tíz éve ünnepeljük a koraszülöttek nemzetközi világnapját, ezen a napon (november 17), a szakemberek az idő előtt született babák életéért vívott küzdelemre hívják fel a figyelmet. Magyarországon évente nyolcezer család kénytelen szembenézni a sokszor erőt próbáló, lelkileg és fizikailag is megterhelő kihívással. A Csolnoky Ferenc Kórházban évente 250-260 koraszülöttet gondoznak a Perinatális Intenzív Centrum (PIC) szakorvosai, egészségügyi szakemberei.

Az elmúlt két évben nem volt lehetőség az újszülöttek világnapját ünnepelni, így most külön öröm volt a kórház számára, hogy megvalósulhatott az esemény. Az intézmény nem engedi el a koraszülöttek kezét, a gyakori ellenőrzések mind zálogai annak, hogy egészséges felnőttként élhessenek, és a koraszülöttség csupán egy emlékké váljon számukra. A fejlett technikáknak köszönhetően a koraszülötteknek nem csak az életben maradási esélyei, de az életminőségük is számottevően javultak.

Tenk Tamás, a Bébi Koraszülött Mentő Alapítvány kuratóriumi elnöke is köszöntötte az ünnep résztvevőit, majd szót Szabó Éva főorvos részletesen is beszámolt az új látogatószobáról.

Mivel a gyermek számára a család a legfontosabb, így nem volt kérdés, hogy szükség van a családi térre, hiszen egy koraszülött esetlegesen három hónapon át is kórházi ellátásra szorulhat.

2018-ban az intézmény egy pályázati felhívásra adta be elképzelésit, hiszen itt nem csupán egy szobáról beszélünk, de ki kellett alakítani a tér technikai feltételeit is. Bár a pályázatot három éve írták ki, a covid nem tette lehetővé a használatát.

Az ünnepélyen zenei foglalkozással, valamint terápiás kutyák bemutatásával is kedveskedtek. A rendezvény második felében a főbejáratnál szerveztek fényfestést: lila színnel borították be a kórház homlokzatát.

Szabó Eszter
Szalai Csaba

További cikkek

'Vedd át az irányítást!'
'Vedd át az irányítást!'
Tizenegyedik alkalommal szerveztek sétát Veszprémben a mellrák elleni küzdelem jegyében, ahol a résztvevők által viselt rózsaszín zászlók és szalagok a megelőzés fontosságára is felhívták a figyelmet. A séta elején elhangzott, az elmúlt évben a világon 7,3 millió nőnél diagnosztizálták a kórt, ez közel annyi ember, mint Magyarország lakossága.
Életműdíjakat adott át a Csolnoky Emlékbizottság
Életműdíjakat adott át a Csolnoky Emlékbizottság
Csütörtök délután rendezték a Csolnoky Ferenc emlékülést a Csolnoky Ferenc Kórházban, ahol összesen hat életműdíjat adtak át.
Szaktudásuk mellett emberségből is bizonyítanak
Szaktudásuk mellett emberségből is bizonyítanak
A veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház dolgozóit díjazták Semmelweis-nap alkalmából.
Állandó mentőállomás lesz Révfülöpön
Állandó mentőállomás lesz Révfülöpön
Új mentőállomást alakítanak ki Révfülöpön kormányzati támogatással - jelentette be Navracsics Tibor, a Veszprém megyei 3-as választókerület fideszes országgyűlési képviselő-jelöltje csütörtökön a Balaton-parti településen, írja a Hírhíd. A fejlesztés egy régóta nagyon várt helyi igényre ad választ.
Megújult a Vilonyai úti gyermekorvosi rendelő
Megújult a Vilonyai úti gyermekorvosi rendelő
Jelenleg a műszaki átadás folyik, várhatóan február vége előtt fogadhat újra betegeket.