Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
5°C

Közmeghallgatás: az e-csalóktól kell félnünk; az ott élőket segítik a parkolózónák

2022. november 18. 14:21
Csütörtökön tartották az önkormányzat éves közmeghallgatását a Városházán.

A közmeghallgatáson két napirendi pontot tárgyaltak: beszámolt a városi rendőrkapitány a közbiztonság helyzetéről, illetve Brányi Mária alpolgármester a város környezeti állapotáról. Emellett a megjelent lakosoknak lehetőségük volt bármilyen más témában is kérdezni és felszólalni. 

Az online tér veszélyesebb, mint a legsötétebb utca

Rausz István rendőrkapitány pozitívan szólt a város közbiztonságáról. Hangsúlyozta: noha nem lehet minden sarokra járőrt állítani, a rendőrök minden hívásra reagálnak és megteszik a szükséges intézkedéseket. Előrelépés tapasztalható a felderített bűncselekmények arányában is, a károsultak egyre több esetben kapják vissza vagyontárgyaikat, az elkövetőket pedig nagyobb arányban vonják felelősségre. A rendőrkapitány a legnagyobb veszélyt nem is a közterületeken, hanem az online térben látja. Egyre gyakoribbak a csalások, amelyeket hol az áldozat jóhiszeműségére, hol technikai úton, fertőzött íméleken keresztül férnek hozzá a bankszámla-adatokhoz. Ilyen helyzetekben sem az ellopott vagyon visszaszerzésére, sem a tettesek felelősségre vonására nincs sok esély, hiszen gyakran nem is Magyarországról követik el a bűncselekményeket. 

Rausz IstvánRausz István

A rendőrkapitányt elsősorban közlekedési ügyekkel kapcsolatban kérdezték a jelenlévők. Felmerült például, hogy miért nem ellenőrzik gyakrabban a mozgássérültek számára fenntartott parkolóhelyeket. A kapitány rávilágított, hogy ilyenből több száz található a városban, nem lehet mindegyik mellé rendőrt állítani, ugyanakkor arra kérte a lakosokat, ha szabálysértést tapasztalnak, hívják a 112-t, és így célzottan ellenőrizhetnek és szükség esetén eljárhatnak. A közlekedési morállal kapcsolatban a rendőrfőnök elmondta, hogy kollégái heti negyven órában járják a város útjait kamerákkal felszerelt civil autóval, amivel rögzítik a szabálysértéseket – záróvonal-átlépést, elsőbbség meg nem adását, tilos jelzésen áthaladást, stb – és a helyszínen intézkednek is az elkövetőkkel szemben. 

Veszprémben egészséges a környezet

A város környezeti helyzetét Brányi Mária alpolgármester ismertette. Az ide vágó adatokat kivetítve összefoglalta: a levegő minősége a különböző szennyeződéseket vizsgálva a kiváló és a jó kategóriába esik, és ez az elmúlt tíz évre jellemző állapot.  Ugyanakkor a településen is érezhetők a klímaváltozás negatív hatásai: az elmúlt tizenkét hónapban az átlagos éves csapadékmennyiség mindössze fele hullott le. Pozitívum azonban, hogy az elmúlt évek különböző, egymással párhuzamosan futó fásítási programjainak köszönhetően jelentősen nőtt a városban élő fák száma.

A közlekedésről és parkolásról kérdeztek a lakosok

A napirendi pontok tárgyalását követően a megjelent lakosoknak lehetőségük volt bármilyen témában feltenni kérdéseiket, megfogalmazni észrevételeiket. Szóba került, hogy miért volt szükség a Búzavirág utca és általában az egyetemi városrész utcáin fizetős parkolás bevezetésére? Porga Gyula polgármester kifejtette, hogy az önkormányzatnak nem a bevételszerzés volt a célja, inkább azt szerették volna elérni, hogy az agglomerációból ingázók ne ezekben az utcákban tegyék le az autójukat egész napra, mert gyakran a kapubejárókba állva az ott élők életét keserítették meg. Mint mondta, a városrész lakossága az ezzel kapcsolatban megrendezett fórumokon többségében támogatta az intézkedést,  sőt, azóta más városrészekből is jelezték már, hogy örülnének ennek a megoldásnak. 

Felmerült ugyanakkor kérdésként, hogy céges tulajdonban lévő autóra miért nem lehet kedvezményes parkolóbérletet váltani? A kérdező elmondta, hogy családja egyetlen autót használ, amit a munkahelye béren kívüli juttatásként bocsát a rendelkezésére, erre azonban nem tud kedvezményes bérletet váltani. A polgármester azt válaszolta, hogy ilyen eshetőségre nem gondoltak a rendelet módosításakor, azonban nyitott arra, hogy a lehetőségeket felmérve finomhangolják a parkolási rendszert. 

Az Erzsébet-ligetben megszűnt parkolóval kapcsolatban az a kérdés hangzott el, hogy lenne-e lehetőség kiss+go parkolóhely kialakítására a zeneiskolánál, ahol arra a néhány percre meg lehetne állni, míg a gyerekek a hangszereikkel kiszállnak? Válaszul Porga Gyula hangsúlyozta: fontosnak tartja, hogy legyen a belvárosban olyan minőségi park, ami csak a gyalogosoké. Az Erzsébet-liget és az egyetemi kampusz olyan területek a város szívében, amit egészen eddig elherdáltunk azzal, hogy parkolónak használtuk. Ugyanakkor a polgármester hozzátette, hogy a ligetben megszűnt parkoló helyett a közelben, az egyetemnél lényegesen több jármű befogadására alkalmas fedett parkoló épül.

Porga GyulaPorga Gyula

Szóba került az e-rollerek problémája is. A polgármester szerint fontos és hasznos szolgáltatásról van szó, a jövőben a város hasonló modellel közbringa-rendszer kialakítását is tervezi. Azt ugyanakkor Porga Gyula is hangsúlyozta, hogy meg kell teremteni a közlekedés kultúráját, és bízik benne, hogy az idő előrehaladtával mindenki megtanulja használni ezeket az eszközöket, és nem hagyják azokat szétszórva, balesetveszélyes helyzeteket teremtve. Ez azonban elsősorban nem szabályozás, hanem kultúra kérdése a polgármester szerint. 

Már a közmeghallgatás lezárulta után ért el az Óváros térre a pedagógusok fáklyás menete, akik petíciójukat írásos formában adták át a polgármesternek.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. ma 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. ma 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.