2022. december 2.
//
Melinda névnap

Kaszásné Lovasi Lívia és Takács-Kapot Ildikó az idei Hornig-díjasok

2022. november 22. 21:09
Kedden átadták a szociális területen dolgozók elismerésére létrehozott Hornig-díjat a Városházán.

A Hornig-díjat Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése a személyes gondoskodást nyújtó szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi ellátásban, vagy a szociálisan rászorulók támogatását vállaló civil szervezetekben, társadalmi szervezetekben tevékenykedő, Veszprémben kiemelkedő érdemeket szerzett személyek munkájának elismerésére hozta létre és ítéli oda évről évre. 

A díj névadója Hornig Károly korábbi (1888-1917) veszprémi püspök, bíboros, aki veszprémi munkássága idején templomokat és iskolákat építtetett, valamint ő volt az, aki a barokk stílusú székesegyházat a ma ismert neoromán formájára építtette át. 

Az idei díjátadón Halmay Gábor, a Közjóléti Bizottság elnöke köszöntötte a szociális munkásokat, akikre büszke lehet a város. Kijelentette: fontosnak tartja, hogy a nehéz időszakokban kiváló és elhivatott szakemberekre támaszkodhatunk. 

Kaszásné Lovasi Lívia 1982-ben szerzett bőrdíszműves szakmunkás végzettséget a Bródy Imre Szakközépiskolában Ajkán, majd 2000-ben irodavezető tanfolyamot végzett. Ezt követően, 2001. március 3-án kezdett el dolgozni szociális területen, mégpedig a Veszprémi Kistérség Többcélú Társulása Egyesített Szociális Intézmény II. Idősek Otthonában, mint gazdasági ügyintéző. 2011-ben a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskolán szerzett szociális munkás diplomát, majd mentálhigiénés munkatársként dolgozott.

A II. sz. Idősek Otthonát 2012. május 3. óta vezeti. Feladatai mellett nem feledkezett meg arról sem, hogy szakmailag jól felkészült legyen. 2016-ban szakvizsgázott időskorúak ellátásából a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalban, majd 2020-ban a Semmelweis Egyetem által szervezett szociális ágazati mester vezetőképzés alapozó képzését is elvégezte. Munkáját mindig felelősségteljesen, áldozatkészen, nagy szakmai alázattal és hozzáértéssel végzi. Szociális érzékenysége nagy türelemmel párosul. Kollégái számíthatnak munkájára és bizalommal támaszkodhatnak szakmai hozzáértésére. Türelemmel és figyelemmel fordul minden ellátott, hozzátartozó és munkatársa felé. Munkája folyamatosan tükrözi az ellátottak mindenkori igényeinek priorizálását.

Takács-Kapot Ildikó életének szerves része a közösségi munka. Praktikus gondolkodású, tettre kész, fáradhatatlan egyéniség, aki mögött színvonalas egyesület teremtő munka áll. A Nagycsaládosok Veszprémi Egyesületének vezetői posztját töltötte be 2001-2021 között, mely időszak alatt az egyesület a város egyik legnagyobb, sokszínű és fejlődő szervezetévé vált. Kezdetben 37 család alkotta az egyesületet, melynek létszáma jelenleg 578 regisztrált családra bővült. Ildikó amellett, hogy a szervezet meghatározó tagja, illetve elnöke, sok-sok önkéntes munkát is vállal a családokért.

Neki köszönhető, hogy évek óta sikeres pályázatok révén számos rászoruló család felnőtt és gyermek tagjai vehetnek részt az általa szervezett képzéseken, kirándulásokon, táborokon, illetve hagyományteremtő sport és közösségi rendezvényeken. Lelkesen támogatja és népszerűsíti a közösségi életet a fiatalok körében, ezzel növelve a napjainkra már formát is öltött Ifjúsági Tagozat létszámát is. Értékrendje példaértékű a családok előtt, véleményét kikérik, tanácsait szívesen fogadják. Számos előadást tart, amelyen a család minden generációja szívesen vesz részt. Eredményesen menedzseli és képviseli a családos célokat, eszméket, az anyai mellett az apai szerep fontosságát is hangsúlyozva.

Sok energiát fordít a rászoruló családok támogatására, illetve elkötelezetten dolgozik azért is, hogy a kismamák képzéseken vehessenek részt, mellyel a munkába történő visszatérésük válhat sikeressé. Bátran és rengeteg munka árán felvállalta és sikeresen koordinálta a Veszprémben otthon adó Nemzetközi Családkongresszust 2008-ban, majd 10 évvel később, 2018-ban is. Munkája, kitartása, a családokért való elkötelezettsége mindannyiunk számára példaértékű.

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Közel nyolcszáz diák látogatott el a Pannon Egyetem nyílt napjára
Közel nyolcszáz diák látogatott el a Pannon Egyetem nyílt napjára
A Pannon Egyetem szerdán rendezte meg hagyományosnak számító nyílt napját a B épület aulájában, ahová a középiskolai diákokat, tanárokat, illetve a szülőket is várták. Több mint hétszázötvenen vettek részt a programokon.
A húsvéti szentmisével nyitja meg kapuit a székesegyház
A húsvéti szentmisével nyitja meg kapuit a székesegyház
Bár a várban található egyházi épületek felújítása csak 2025-ben készül el, az Európa Kulturális Fővárosa évben szinte minden munkálatot szüneteltetnek majd.
Nyugodtabban fordult rá Veszprém az adventi időszakra
Nyugodtabban fordult rá Veszprém az adventi időszakra
Persze minden relatív, az is, hogy november mennyire volt nyugodt, de az tény, hogy az októberi energiaválsággal kapcsolatos korlátozások után novembert már inkább az építkezések, programok és néhány meglepő sporteredmény jellemezte. Havi hírösszefoglalónkban felidézzük ezeket.
Nem csökken a karácsonyi fenyők forgalma egy felmérés szerint
Nem csökken a karácsonyi fenyők forgalma egy felmérés szerint
A drágulás ellenére sem csökken a karácsonyi fenyők forgalma, főképp a nagyobb és drágább fákat keresik majd a vevők - közölte az MTI-vel csütörtökön az Agroinform.
A nemzeti konzultáció az egyik válasz az elhibázott brüsszeli szankciókra
A nemzeti konzultáció az egyik válasz az elhibázott brüsszeli szankciókra
Az elhibázott brüsszeli szankciókról és a magyar kormány erre adott válaszairól tartott közös sajtótájékoztatót Ovádi Péter, országgyűlési képviselő és Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár szerdán délután Veszprémben. A sajtótájékoztatón bemutatták a legújabb nemzeti konzultáció témaköreit is, valamint kiderült, miért fontos az, hogy minél többen részt vegyenek a kitöltésében.