Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ünnepi koncertet adtak a Lengyel Függetlenség Napja alkalmából

2022. november 27. 13:51
Szombat délután a Hangvilla színháztermében került megrendezésre az ünnepi koncert.

A rendezvény szervezője a Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat volt, s mondhatni, már hagyománnyá vált, hogy az 1918.  november tizenegyedikén függetlenné váló Lengyelországot az évforduló napján Veszprémben is megünneplik.

Porga Gyula polgármester ünnepi beszédében a két nép barátságának, jó kapcsolatának okáról beszélt. Szerinte mind a magyaroknak, mind pedig a lengyeleknek rendkívül fontos a szabadság, s ez a szabadságvágy erős kapocs a két nemzet között. Kifejezte bizalmát abban, hogy Veszprém a leglengyelebb magyar várossá válik, és sikerül tovább mélyíteni a barátságot.

Sebastian Kęciek, Lengyelország nagykövete elmondta, büszke hazájára, s a november 11-es dátum már örökké a függetlenséget fogja jelképezni, noha ismeretes, hogy a történelem később ismét megrengette az országot.

Rónayné Słaba Ewa, lengyel nemzetiségi szószóló feltette a kérdést, mit ér az ünnep, ha egyedül van benne egy nép? Örömmel nyugtázta, hogy a lengyel-magyar barátság megingathatatlan.

Kövesdi Hanna, a Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat vezetőjeKövesdi Hanna, a Veszprémi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat vezetője

A koncerten közreműködött Kovács Gergely zongoraművész, a Mendelssohn kamarazenekar és Kováts Péter művészeti vezető.

Szabó Eszter
Kovács Bálint
további cikkek
’Csak egy marék földet kértek emlékül’ – a német kitelepítésekre emlékeztek Márkón megemlékezés ’Csak egy marék földet kértek emlékül’ – a német kitelepítésekre emlékeztek Márkón A magyarországi németek kitelepítéséről emlékeztek meg Márkón pénteken délelőtt, ahol az 1940-es évek derekán történt emberi méltóságot tipró események felidézése mellett a jelenkor problémáira, egyben feladataira is felhívták a figyelmet. A katolikus templomban tartott ünnepségen beszédet mondott Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár is. 2024. január 19. 22:00 A Don-kanyar hőseire emlékeztek, idén is indul emlékmenet A Don-kanyar hőseire emlékeztek, idén is indul emlékmenet Nyolcvanegy évvel ezelőtt, 1943 januárjában a szovjet túlerő felőrölte a Don folyó partján harcoló második magyar hadsereget. A harcok veszprémi áldozataira emlékeztek szerda délután a Komatkút téri második világháborús emlékműnél. 2024. január 10. 20:43 Tizennyolcadik századi költőről emlékeztek meg Tizennyolcadik századi költőről emlékeztek meg Ányos Pál az 1700-as években élt szerzetes, tanár és költő volt, aki fiatalon, huszonhét évesen halt meg, mégis kulturális kézlenyomata máig jelentős az országban. Róla emlékeztek meg szerdán a veszprémi Várban található emléktábla előtt. 2023. december 21. 13:34 A béke hangja a legerősebb 1956 A béke hangja a legerősebb A decemberi veszprémi programok között hagyományosan jelen van egy megemlékezés, ami nem az adventi időszakhoz kapcsolódik, hanem a 20. századi magyar történelem egyik gyászos, mégis dicső eseményéhez. Pénteken Veszprémben is megemlékeztek a némi nőtüntetésről. 2023. december 9. 14:16

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.