Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
12°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
12°C

Véradást rendeztek az egyetemen

2022. november 30. 14:24
Házhoz ment a Magyar Vöröskereszt a kollégistákhoz: a Hotel Magisterben rendeztek véradást kedden.

A Vöröskereszt folyamatosan szervez véradásokat. Erre szükség is van, hiszen ahhoz, hogy az ország vérellátása biztosított legyen, és a műtétekre, a baleseti sérültek ellátására, transzfúzióra szoruló betegek számára megfelelő mennyiség álljon rendelkezésre, ahhoz országosan napi 1600-1800 donor adományára van szükség. Egy adományozó vérével három rászorulón is segít.

A Vöröskereszt adatai szerint 2020-ban tízezer eseményt szerveztek, több mint 328 ezren adtak vért, és közel egymillió életet mentettek meg ezzel. 

Vért bárki adhat, aki egészséges, elmúlt 18 de még nem 65 éves, testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot, nem készült tetoválása vagy testékszere az elmúlt fél évben, és a véradást megelőző orvosi vizsgálaton zöld utat kap.

Kedden Ovádi Péter parlamenti képviselő is véradásra biztatta a fiatalokat, és ő maga is odanyújtotta karját a Vöröskereszt önkénteseinek. Mint elmondta, rendszeres véradó, amikor lehetősége van, segít. Megjegyezte: büszke arra, hogy a Pannon Egyetem a társadalmi felelősségvállalásban is élen jár. Az egyetem egyébként korábbi szép eredményeket is felmutathat ezen a téren: 2014-ben az országos felsőoktatási véradó versenyben második helyezést értek el. 

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.