Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 14. Őrs
Veszprém
28°C
2024. július 14. Őrs
Veszprém
28°C

20 éve ünnepeljük az adományozást: köszönjük véradók!

2024. június 15. 14:40
Péntek délelőtt tartották meg a már hagyományosnak számító, sorban az ötödik véradók világnapi faültetést, melyet a Magyar Vöröskereszt 2020-ban indított. Budapest, Esztergom, Székesfehérvár és Szolnok után Veszprém belvárosában, a Szent Kálvária-domb melletti zöld területen ültették el a szimbolikus jelentésű vérszilvafát, melynek mélyvörös színe egész évben emlékeztet minket a véradás fontosságára.

A Véradók Világnapját 2024. június 14-én ünnepeljük, a WHO "20 éve ünnepeljük az adományozást: köszönjük véradók!" szlogennel népszerűsíti a jeles napot. Az évforduló és a kampány célja, hogy megköszönje és elismerje az önkéntes véradókat, bemutassa a nemzeti vérprogramok eredményeit és kihívásait, valamint hangsúlyozza a rendszeres, ingyenes véradás szükségességét. A cél, hogy előre mozdítsák a véradás kultúráját a fiatalok és a nagyközönség körében, növelve a véradói bázis sokszínűségét és fenntarthatóságát.

Vörösmarty ÉvaVörösmarty Éva

Vörösmarty Éva, a vármegyei önkormányzati hivatal alelnöke köszöntötte elsőként a sajtó képviselőit és a Vöröskereszt munkatársait, aki maga is hosszú ideje véradó.

,, Felemelő érzés volt tudni, hogy akár egy ismeretlen ember életét is megmenthetem a véremmel, legyen az egy életmentő műtét vagy súlyos orvosi beavatkozás. Ma már a véradás sokkal könnyebben elérhető. Nem kell feltétlenül nagyvárosba utazni, hiszen a szervezők kisebb településeken is lehetőséget biztosítanak, például kultúrházakban vagy rendezvényeken. Sőt, turisták számára is elérhetővé teszik, például strandokon vagy egészségszűrő buszokban. Ezért úgy gondolom, mindenkinek adott a lehetőség, hogy vért adjon” – fogalmazott az alelnökasszony.

Brányi Mária alpolgármester beszédében kiemelte a véradás életmentő szerepét, melyet a városukban mostantól a vérszilvafa is szimbolizál. Az alpolgármester asszony köszönetet mondott a szervezőknek nemcsak a mai rendezvényért, hanem a jövőbeni fontos munkájukért és professzionizmusukért, amely a Vöröskereszt tevékenységét jellemzi.

Brányi MáriaBrányi Mária

Lidics Éva, a Vármegyei Vöröskereszt Szervezet véradó szervező koordinátora köszöntötte a vendégeket és munkatársakat, és hangsúlyozta, hogy a véradás az egészségügyi ellátás egyik legfontosabb alappillére, és köszönetet mondott minden véradónak és vérellátásban dolgozónak önzetlen munkájukért.

Szabó Sipos Barnabás, Jászai Mari-díjas színművész arról beszélt, hogy személyes élményei és művészi pályája is összekapcsolódik a véradás fontosságával. Hangsúlyozta, hogy vérnagykövetként és művészként is az Országos Vérellátó Szolgálat munkáját támogatja, és kiemelte a véradás önkéntességének és közösségformáló erejének jelentőségét. Beszédében párhuzamot vont hobbija, a vitorlázásban tapasztalt kölcsönös segítségnyújtás és a véradás közösségi szelleme között, és rámutatott, hogy a művészet személyes érintettségével hogyan lehet ösztönözni az embereket. A "Csak egy hős" című, Országos Vérellátó Szolgálat hivatalos dala kapcsán hangsúlyozta, hogy az önzetlen segítségnyújtás és összefogás érzése hogyan válthatja fel a félelmet, és hogyan erősítheti az emberszeretetet.

Oberfrank Pál, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész is megosztotta a gondolatait az eseményen, arról, hogy milyen fontos megállni és elgondolkodni az élet alapvető elemein, mint a föld, levegő, tűz, víz, és vér, amelyek mindennapi létünket biztosítják. Hangsúlyozta, hogy a véradás életeket ment, és felelősségünk, hogy részt vegyünk benne. Végül, Aranyosi Ervin véradásról szóló himnuszával zárta gondolatait.

Nagy Károly, kanonokNagy Károly, kanonok

A mai napon elültetett vérszilva a szilvának egy nemesített változata, melynek sötétbordó, néha feketés levelei kihajtástól egészen a lombhullásig megőrzik színüket, ezzel is indokolva a nevét. Áprilisi virágzása során rózsaszín vagy halvány rózsaszín virágai hatalmas tömegben nyílnak, lenyűgöző látványt nyújtva. A fa kifejlett állapotában 4-10 méter magasra nő, napos helyeket kedvel, és élettartama átlagosan 40-50 év. Feltűnő szépsége és kompakt mérete miatt kiválóan alkalmas utcafronti ültetésre, szimbolizálva egy összetartó, példamutató közösséget.

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Rálőttek Donald Trumpra Rálőttek Donald Trumpra Donald Trumpot támadás érte Pennsylvania állambeli választási gyűlésén szombaton, a biztonsági személyzet és a hatóságok közbelépése után a republikánus elnökjelöltet védőgyűrűben vitték le a színpadról. ma 1:23 Kezdődik a Kékszalag Fesztivál, a nyár legszínesebb hete a Balatonnál Kékszalag Kezdődik a Kékszalag Fesztivál, a nyár legszínesebb hete a Balatonnál A hagyományoknak megfelelően ebben az évben is a júliusi holdtöltéhez legközelebb eső hétvégén rendezik Európa legnagyobb tókerülő viadalát, az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjat. A több mint 500 vitorlásból álló mezőny július 18-án csütörtökön reggel rajtol Balatonfüredről, de nem csak a verseny ideje alatt, hanem már július 13-tól, kilenc napon át színes programforgatag várja az érdeklődőket. tegnap 12:16 A jövőben a mostani hőhullámok a gyengébb kategóriába fognak tartozni A jövőben a mostani hőhullámok a gyengébb kategóriába fognak tartozni A jövőben a mostanihoz hasonló hőhullámok a gyengébb kategóriába fognak tartozni - közölte az MCC Klímapolitikai Intézet pénteken. 2024. július 12. 12:53 Bérlakásprogram segíti a balatoni régió lakhatási feltételeinek javítását Balaton Bérlakásprogram segíti a balatoni régió lakhatási feltételeinek javítását Ötmilliárd forint támogatást nyújt balatoni, önkormányzati tulajdonú szolgálati lakások kialakítására a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium. 2024. július 12. 12:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.