Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

20 éve ünnepeljük az adományozást: köszönjük véradók!

2024. június 15. 14:40
Péntek délelőtt tartották meg a már hagyományosnak számító, sorban az ötödik véradók világnapi faültetést, melyet a Magyar Vöröskereszt 2020-ban indított. Budapest, Esztergom, Székesfehérvár és Szolnok után Veszprém belvárosában, a Szent Kálvária-domb melletti zöld területen ültették el a szimbolikus jelentésű vérszilvafát, melynek mélyvörös színe egész évben emlékeztet minket a véradás fontosságára.

A Véradók Világnapját 2024. június 14-én ünnepeljük, a WHO "20 éve ünnepeljük az adományozást: köszönjük véradók!" szlogennel népszerűsíti a jeles napot. Az évforduló és a kampány célja, hogy megköszönje és elismerje az önkéntes véradókat, bemutassa a nemzeti vérprogramok eredményeit és kihívásait, valamint hangsúlyozza a rendszeres, ingyenes véradás szükségességét. A cél, hogy előre mozdítsák a véradás kultúráját a fiatalok és a nagyközönség körében, növelve a véradói bázis sokszínűségét és fenntarthatóságát.

Vörösmarty ÉvaVörösmarty Éva

Vörösmarty Éva, a vármegyei önkormányzati hivatal alelnöke köszöntötte elsőként a sajtó képviselőit és a Vöröskereszt munkatársait, aki maga is hosszú ideje véradó.

,, Felemelő érzés volt tudni, hogy akár egy ismeretlen ember életét is megmenthetem a véremmel, legyen az egy életmentő műtét vagy súlyos orvosi beavatkozás. Ma már a véradás sokkal könnyebben elérhető. Nem kell feltétlenül nagyvárosba utazni, hiszen a szervezők kisebb településeken is lehetőséget biztosítanak, például kultúrházakban vagy rendezvényeken. Sőt, turisták számára is elérhetővé teszik, például strandokon vagy egészségszűrő buszokban. Ezért úgy gondolom, mindenkinek adott a lehetőség, hogy vért adjon” – fogalmazott az alelnökasszony.

Brányi Mária alpolgármester beszédében kiemelte a véradás életmentő szerepét, melyet a városukban mostantól a vérszilvafa is szimbolizál. Az alpolgármester asszony köszönetet mondott a szervezőknek nemcsak a mai rendezvényért, hanem a jövőbeni fontos munkájukért és professzionizmusukért, amely a Vöröskereszt tevékenységét jellemzi.

Brányi MáriaBrányi Mária

Lidics Éva, a Vármegyei Vöröskereszt Szervezet véradó szervező koordinátora köszöntötte a vendégeket és munkatársakat, és hangsúlyozta, hogy a véradás az egészségügyi ellátás egyik legfontosabb alappillére, és köszönetet mondott minden véradónak és vérellátásban dolgozónak önzetlen munkájukért.

Szabó Sipos Barnabás, Jászai Mari-díjas színművész arról beszélt, hogy személyes élményei és művészi pályája is összekapcsolódik a véradás fontosságával. Hangsúlyozta, hogy vérnagykövetként és művészként is az Országos Vérellátó Szolgálat munkáját támogatja, és kiemelte a véradás önkéntességének és közösségformáló erejének jelentőségét. Beszédében párhuzamot vont hobbija, a vitorlázásban tapasztalt kölcsönös segítségnyújtás és a véradás közösségi szelleme között, és rámutatott, hogy a művészet személyes érintettségével hogyan lehet ösztönözni az embereket. A "Csak egy hős" című, Országos Vérellátó Szolgálat hivatalos dala kapcsán hangsúlyozta, hogy az önzetlen segítségnyújtás és összefogás érzése hogyan válthatja fel a félelmet, és hogyan erősítheti az emberszeretetet.

Oberfrank Pál, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész is megosztotta a gondolatait az eseményen, arról, hogy milyen fontos megállni és elgondolkodni az élet alapvető elemein, mint a föld, levegő, tűz, víz, és vér, amelyek mindennapi létünket biztosítják. Hangsúlyozta, hogy a véradás életeket ment, és felelősségünk, hogy részt vegyünk benne. Végül, Aranyosi Ervin véradásról szóló himnuszával zárta gondolatait.

Nagy Károly, kanonokNagy Károly, kanonok

A mai napon elültetett vérszilva a szilvának egy nemesített változata, melynek sötétbordó, néha feketés levelei kihajtástól egészen a lombhullásig megőrzik színüket, ezzel is indokolva a nevét. Áprilisi virágzása során rózsaszín vagy halvány rózsaszín virágai hatalmas tömegben nyílnak, lenyűgöző látványt nyújtva. A fa kifejlett állapotában 4-10 méter magasra nő, napos helyeket kedvel, és élettartama átlagosan 40-50 év. Feltűnő szépsége és kompakt mérete miatt kiválóan alkalmas utcafronti ültetésre, szimbolizálva egy összetartó, példamutató közösséget.

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Lemondott az MSZP két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre közélet Lemondott az MSZP két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre Lemondott Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre, az MSZP két társelnöke a párt választmányának szombati ülésén a június 9-i európai parlamenti (EP-) és önkormányzati választás eredményei miatt. Erről a két politikus a Facebook-oldalán számolt be. tegnap 16:35 Gryllus Dániel a költészet szerepéről kultúra Gryllus Dániel a költészet szerepéről Idén Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka alapító tagja nyitotta meg a veszprémi Ünnepi Könyvhetet. A szavakat dallamok követték, Gryllus citerával kísérte magát, s persze a nóták között mesélt könyvekről is, versekről, Kányádiról, Weöres Sándorról… Órákig tudtuk volna hallgatni… tegnap 17:02 Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Csütörtök délután hivatalosan is megnyitotta az Ünnepi Könyvhetet Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka együttes alapító tagja. Természetesen az ünnepi szavakat dallamok követték. 2024. június 21. 11:39 A veszprémi Ringató Óvoda lett az 'Év Állatvédő Óvodája' az országban állatvédelem A veszprémi Ringató Óvoda lett az 'Év Állatvédő Óvodája' az országban Rekordszámú oktatási és gyermekvédelmi intézmény pályázott országszerte "állatbarát" címre és első ízben avattak „Állatbarát Nagykövet” pedagógusokat is a kétnapos díjkiosztón Budapesten. 2024. június 20. 14:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.