2023. január 27.
//
Angelika névnap

Kulturális negyed felújítása-és a Szent Miklós-szegi Kálvária-domb és környékének infrastrukturális felújítása és funkcióbővítése (Kulcsprojekt)

2022. november 30. 12:42
A projekt azonosítószáma: ET-INF-2021/13-4046 A projekt támogatás összege: 844.866.626 forint

A tervezési terület Veszprém központjában, az Egyetem utca – Megyeház tér – Erzsébet sétány– Erzsébet liget által határolt területen helyezkedik el. A beavatkozással érintett területtel több, a város szempontjából fontos intézmény közvetlen határos. A fejlesztés egyik célja, hogy az intézmények és az akcióterület zöld felületét összekapcsolja, a fejlesztés által élettel töltse meg ezt a fontos belvárosi részt. A tájépítészeti koncepció a teljes területre komplex, szabadtér- és parkhasználati célokat előtérbe helyező, a rekreációs és reprezentációs igényeket is megfelelően kielégítő javaslatot fogalmaz meg.

A Kálvária-domb és a Laczkó Dezső Múzeum közötti területrész gyalogos közlekedési és rendezvényterületként definiálódott. A terület burkolt- és növényfelületeinek találkozásánál szórt burkolattal rendelkező berendezési sávok kerültek létrehozásra. Ezek a sávok a teljes fejlesztési koncepción átívelő elemként jelennek meg. A múzeum főbejáratának tengelyére illeszkedve helyezkedik el a dombtetőn lévő templomrom megközelítését szolgáló, lépcsősor és rámpa. Az építészeti koncepcióhoz igazodóan, a felújított támfal mentén sétányokat alakítunk ki.

Az Erzsébet sétány és a Bakonyi Ház környezetének rendezésekor figyelembe vettük a terület sávos irányultságait, térépítészetileg is kezelve ezen erőteljes tagolódást és a projektterületek közötti átmeneteket is.

A Megyeház tér délnyugati részén épül meg a tervezett rendezvénytérhez kapcsolódóan a pavilon jellegű épület, melyben egy kisebb kávézó létesül. A kisméretű épület egyszerű, de karakteres tömegalakításával megfelelő kontrasztot képez az egykori támfalakkal, ill. a Kálvária-domb zöld környezetével és egyben felidézi az egykori beépítést is.

A kávézó kiindulópontja annak a tervezett falsétánynak, mely a Komakút térre és Megyeház útra néző, Kálvária domb alatti egykori beépítés meglévő támfalai mentén haladva az Erzsébet tér felől részben akadálymentes gyalogos kapcsolatot biztosít az Egyetem utca, ill. a Szent Miklós templomrom felé is. A burkolt sétány egy darabig a megerősített/kiegészített támfalak belső oldalán halad, ezt a II. Világháborús emlékmű előtti falszakasznál a fal külső oldalán vezetett fémszerkezetű konzolos rámpa váltja fel, mely az Egyetem utcánál burkolt gyalogos rámpával végződik. A Falsétány a Kávézó - Kilátó terasszal együtt a Kálvária-domb új, identitást meghatározó elemeként kíván létrehozni a fejlesztés súlypontjában egy – akár projekthordozó – jel értékű helyet.

A pályázat része az Erzsébet liget területe, illetve a sétány és a liget összekötését biztosító terület. A jelenleg is zöldterület megújításra kerül. A meglévő növényfelületek kezelése mellett, új cserje- és hagymás növényfelületek kerülnek kialakításra.

vehir.hu

További cikkek

Mészáros Zoltán: Az volt a lényeg, hogy egy estére mesevilágot teremtsünk, boldogságot hozzunk, ünnepeljünk
Mészáros Zoltán: Az volt a lényeg, hogy egy estére mesevilágot teremtsünk, boldogságot hozzunk, ünnepeljünk
Lebegő Michelin-bábu a város felett, negatív közhangulat, állami pénzek, hiányos EKF-kommunikáció, és egy ezeket felölelő Európa Kulturális Fővárosa nyitóprogram. A mit, miért kérdésekről olyan valakit kérdeztünk, aki belülről átlátja a történéseket, de lokálpatriótaként, és helyi vállalkozóként civil szemszögből is figyeli az EKF munkáját. Mészáros Zoltán főtanácsadó minősítésben dolgozik a Veszprém-Balaton 2023 Zrt-nek, de a nevéhez fűződik az Oliva Hotel és Étterem, a Rozé, Rizling és Jazz Napok, valamint az idén 20 éves VeszprémFest is. Az ő narratívájában egy sokkal tisztább képet kaphatunk az EKF szellemiségéről és az előttünk álló évről.
Letisztult formák, ahogy a nők látják
Letisztult formák, ahogy a nők látják
Vass László gyűjteményének női alkotók által készített darabjaiból nyílt kiállítás a Művészetek Házában pénteken.
Így szólt a Kossuth utcán, a Kossuth utcán
Így szólt a Kossuth utcán, a Kossuth utcán
Az EKF nyitóeseményének egyik legszívmelengetőbb pillanata az volt, amikor felcsendült a Rubber Puppet ismert dala, aminek a szövegét a legtöbb veszprémi álmából felkeltve is ismeri. Porga Gyula, polgármester a Facebook-oldalán osztotta meg ezt a részletet a nyitóünnepségből.
A teljes EKF nyitóünnepség visszanézhető
A teljes EKF nyitóünnepség visszanézhető
Az MTVA miután szombaton élőben közvetítette a veszprémi nyitóünnepséget, több csatornáján is közzétette a teljes, több, mint egyórás anyagot. Cikkünkre kattintva mi is elérhetővé tettük ezt a felvételt, amelyben a 15. perctől indul a nyitóceremónia, a látottakat pedig Márkusné Vörös Hajnalka, helytörténeti kutató kommentálja.
Így ragyogott Veszprém - VIDEÓ
Így ragyogott Veszprém - VIDEÓ
Két percben az a nap, amire mindenki emlékezni fog, aki ott volt az EKF nyitórendezvényén.