Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A nemzeti konzultáció az egyik válasz az elhibázott brüsszeli szankciókra

2022. december 1. 15:00
Az elhibázott brüsszeli szankciókról és a magyar kormány erre adott válaszairól tartott közös sajtótájékoztatót Ovádi Péter, országgyűlési képviselő és Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár szerdán délután Veszprémben. A sajtótájékoztatón bemutatták a legújabb nemzeti konzultáció témaköreit is, valamint kiderült, miért fontos az, hogy minél többen részt vegyenek a kitöltésében.

Ovádi Péter a sajtótájékoztató elején felidézte, amikor 2018-ban első alkalommal választották meg a térség képviselőjének, azt mondta, folyamatosan elérhető képviselő lesz, aki minden alkalmat megragad, hogy személyesen találkozhasson a választókörzetében élőkkel. Azóta a 150. fogadóóráján is túl van, Veszprémben havonta, a kistelepülések mindegyikén pedig évente egyszer tart ilyen találkozókat.

Ehhez kapcsolódva elmondta, egy politikai közösség is akkor lesz hiteles, ha a kölcsönös kommunikációra épít, ezért is van nagy jelentősége, hogy folyamatos legyen a párbeszéd, jelen esetben pedig minél többen részt vegyenek az immáron tizenkettedik nemzeti konzultációban, ami a brüsszeli szankciókról kérdezi a magyarokat.

Ovádi Péter megjegyezte, az Európai Unió nem találta meg az eszközöket arra, hogyan kell jól reagálni az ukrán háborúra, erről pedig most mindenki elmondhatja a véleményét. Hozzátette, Veszprém és térsége a korábbi alkalmak során is rendkívül aktív volt, amikor a Kormány nemzeti konzultációt hirdetett, most is magas részvételre számít.

Soltész Miklós államtitkár ezután kiegészítve az elhangzottakat elmondta, a Kormány alapelve, hogy nem csak kampányidőszakban szükséges, hogy az emberek kinyilvánítsák a véleményüket. Most ismét egy olyan helyzet állt elő, ahol egyértelműen állást kell foglalni bizonyos kérdésekben, mondta.

A háborús események kapcsán kiemelte, a Kormány egyértelműen a béke pártján el, ezt pedig fokozatosan lehet elérni: először tűzszünetet kell kötni, majd a béketárgyalások megindítására lenne szükség, végül békét kötnek a felek.

Hozzátette, látják, hogy a háború mekkora veszteségekkel jár a szomszédos népnek és milyen nagy humanitárius problémát okoz, amire választ kell adnia Európának, de a Kormány egyértelmű véleménye szerint nem azzal a szankciós politikával, amit az EU képvisel.

Az EU olyan területeket célzott meg, amelyek nem hozták meg a kívánt eredményt, mondta Soltész Miklós, hiszen az oroszok így is eladták a nemzetközi piacon az energiahordozóikat, ráadásul jóval drágábban, mint korábban, viszont az európai szankciós politika miatt az öreg kontinens országai így a saját gazdaságukat hozták nehéz helyzetbe.

Az államtitkár kiemelte, a magyar kormány számos eszközzel küzd az elhibázott brüsszeli szankciók ellen, ilyen a több élelmiszerre és üzemanyagra bevezetett árstop, a rezsicsökkentés, valamint ehhez a sorhoz kapcsolódik a most elindított nemzeti konzultáció is.

A konzultációban 7 kérdésen keresztül lehet elmondani a véleményt azokról a területekről, amiket a szankciós politika érint:

  1. kőolaj;
  2. földgáz;
  3. nyersanyagok;
  4. nukleáris nyersanyagok;
  5. paksi bővítés;
  6. turizmus;
  7. élelmiszerek árának növekedése.

Soltész Miklós elmondta, Európában Magyarország az egyetlen, ahol efféle módon is megkérdezik az emberek véleményét olyan kérdésekben, amelyek mindenkit érintenek.

Hozzátette, habár a magyar emberek többsége láthatóan elutasítja a szankciókat, a hazai baloldal idehaza és Brüsszelben is azért dolgozik, hogy Magyarországot ezért a szankcióellenes politikájáért megbüntessék. Rávilágított azokra a nemrég napvilágot látott hírekre is, miszerint állítólag több esetben is külföldi támogatások érkeztek az ellenzéki pártokhoz a tavaszi kampány során. Ez Soltész Miklós szerint az egyértelmű jele annak, hogy külföldről próbálták meg befolyásolni a magyar választásokat.

Magyarország továbbra sem tűri, hogy kívülről avatkozzanak be az ország működésébe, a szankciós politikát elutasítják, ugyanakkor mindent megtesznek humanitárius területen az ukrán háború elől menekülőkért, húzta alá Soltész Miklós.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével választás 2024 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével Egyelőre zárt ajtók mögött, de már lehet, hogy formálódik egy baloldali együttműködés Veszprémben. Csütörtökön az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért Egyesület tagsága találkozott egy belvárosi vendéglátóhelyen az LMP-s Gerstmár Ferenccel és a párt országos társelnökével, Ungár Péterrel. Habár a találkozó zárt ajtók mögött zajlott, portálunk megpróbálta kideríteni, hogy mi történt valójában csütörtök este. Jelenleg több ellentmondás is van még a történetben, de az már körvonalazódik, hogy a baloldal zöldebbik fele igyekszik felsorakozni Adamecz mellett. 2024. február 19. 11:59 Orbán Viktor: a '23-as extra nehéz évből sikerült ép bőrrel kikecmeregni Orbán Viktor: a '23-as extra nehéz évből sikerült ép bőrrel kikecmeregni Pedofil bűncselekményeknél nincs kegyelem, ezért a kegyelmi ügyben a lemondás helyes volt, és megerősít bennünket - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budapesti Várkert Bazárban tartott évértékelő beszédében. Kilátásba helyezte a magyar gyermekvédelmi rendszer megerősítését, beszélt Magyarország zöldátállásáról, és arról is, hogy a parlament a tavaszi ülésszak kezdetén ratifikálhatja Svédország NATO-csatlakozását. A '23-as extra nehéz évből sikerült "ép bőrrel kikecmeregni", az eredményekkel "nem lehetünk elégedetlenek" - jelentette ki Orbán. 2024. február 17. 17:44 Meghalt Putyin legnagyobb oroszországi ellenfele, Alekszej Navalnij közélet Meghalt Putyin legnagyobb oroszországi ellenfele, Alekszej Navalnij A 47 éves Navalnij politikai vádak miatt töltötte börtönbüntetését, amikor a hirtelen rosszullét bekövetkezett.   2024. február 16. 13:05 Töretlen a bizalom Porga Gyula iránt választás 2024 Töretlen a bizalom Porga Gyula iránt Teljes egyetértésben Porga Gyulát, Veszprém jelenlegi fideszes polgármesterét támogatja a Fidesz veszprémi szervezete a polgármester-jelöltségben, amiről kedden döntöttek az alapszervezeten belül. Ugyanitt döntés született arról is, hogy kik indulnak majd a tizenkét egyéni választókörzetben. Információink szerint több új név is lesz majd a jelöltek között. 2024. február 15. 11:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.