2023. május 30.
//
Zsanett, Janka névnap

A nemzeti konzultáció az egyik válasz az elhibázott brüsszeli szankciókra

Az elhibázott brüsszeli szankciókról és a magyar kormány erre adott válaszairól tartott közös sajtótájékoztatót Ovádi Péter, országgyűlési képviselő és Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár szerdán délután Veszprémben. A sajtótájékoztatón bemutatták a legújabb nemzeti konzultáció témaköreit is, valamint kiderült, miért fontos az, hogy minél többen részt vegyenek a kitöltésében.

Ovádi Péter a sajtótájékoztató elején felidézte, amikor 2018-ban első alkalommal választották meg a térség képviselőjének, azt mondta, folyamatosan elérhető képviselő lesz, aki minden alkalmat megragad, hogy személyesen találkozhasson a választókörzetében élőkkel. Azóta a 150. fogadóóráján is túl van, Veszprémben havonta, a kistelepülések mindegyikén pedig évente egyszer tart ilyen találkozókat.

Ehhez kapcsolódva elmondta, egy politikai közösség is akkor lesz hiteles, ha a kölcsönös kommunikációra épít, ezért is van nagy jelentősége, hogy folyamatos legyen a párbeszéd, jelen esetben pedig minél többen részt vegyenek az immáron tizenkettedik nemzeti konzultációban, ami a brüsszeli szankciókról kérdezi a magyarokat.

Ovádi Péter megjegyezte, az Európai Unió nem találta meg az eszközöket arra, hogyan kell jól reagálni az ukrán háborúra, erről pedig most mindenki elmondhatja a véleményét. Hozzátette, Veszprém és térsége a korábbi alkalmak során is rendkívül aktív volt, amikor a Kormány nemzeti konzultációt hirdetett, most is magas részvételre számít.

Soltész Miklós államtitkár ezután kiegészítve az elhangzottakat elmondta, a Kormány alapelve, hogy nem csak kampányidőszakban szükséges, hogy az emberek kinyilvánítsák a véleményüket. Most ismét egy olyan helyzet állt elő, ahol egyértelműen állást kell foglalni bizonyos kérdésekben, mondta.

A háborús események kapcsán kiemelte, a Kormány egyértelműen a béke pártján el, ezt pedig fokozatosan lehet elérni: először tűzszünetet kell kötni, majd a béketárgyalások megindítására lenne szükség, végül békét kötnek a felek.

Hozzátette, látják, hogy a háború mekkora veszteségekkel jár a szomszédos népnek és milyen nagy humanitárius problémát okoz, amire választ kell adnia Európának, de a Kormány egyértelmű véleménye szerint nem azzal a szankciós politikával, amit az EU képvisel.

Az EU olyan területeket célzott meg, amelyek nem hozták meg a kívánt eredményt, mondta Soltész Miklós, hiszen az oroszok így is eladták a nemzetközi piacon az energiahordozóikat, ráadásul jóval drágábban, mint korábban, viszont az európai szankciós politika miatt az öreg kontinens országai így a saját gazdaságukat hozták nehéz helyzetbe.

Az államtitkár kiemelte, a magyar kormány számos eszközzel küzd az elhibázott brüsszeli szankciók ellen, ilyen a több élelmiszerre és üzemanyagra bevezetett árstop, a rezsicsökkentés, valamint ehhez a sorhoz kapcsolódik a most elindított nemzeti konzultáció is.

A konzultációban 7 kérdésen keresztül lehet elmondani a véleményt azokról a területekről, amiket a szankciós politika érint:

  1. kőolaj;
  2. földgáz;
  3. nyersanyagok;
  4. nukleáris nyersanyagok;
  5. paksi bővítés;
  6. turizmus;
  7. élelmiszerek árának növekedése.

Soltész Miklós elmondta, Európában Magyarország az egyetlen, ahol efféle módon is megkérdezik az emberek véleményét olyan kérdésekben, amelyek mindenkit érintenek.

Hozzátette, habár a magyar emberek többsége láthatóan elutasítja a szankciókat, a hazai baloldal idehaza és Brüsszelben is azért dolgozik, hogy Magyarországot ezért a szankcióellenes politikájáért megbüntessék. Rávilágított azokra a nemrég napvilágot látott hírekre is, miszerint állítólag több esetben is külföldi támogatások érkeztek az ellenzéki pártokhoz a tavaszi kampány során. Ez Soltész Miklós szerint az egyértelmű jele annak, hogy külföldről próbálták meg befolyásolni a magyar választásokat.

Magyarország továbbra sem tűri, hogy kívülről avatkozzanak be az ország működésébe, a szankciós politikát elutasítják, ugyanakkor mindent megtesznek humanitárius területen az ukrán háború elől menekülőkért, húzta alá Soltész Miklós.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

További cikkek

Benyújtották a 2024-es védelmi költségvetést a parlamentnek
Benyújtották a 2024-es védelmi költségvetést a parlamentnek
Benyújtották a parlamentnek a 2024-es költségvetési törvényjavaslatot, amely a védelem költségvetése lesz - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter kedden Budapesten az Országházban.
Minek ellenség, ha ilyen szövetségesei vannak egy országnak?
Minek ellenség, ha ilyen szövetségesei vannak egy országnak?
Az EU alapítói forognának a sírjukban, ha megtudnák, milyen diplomáciai botrányt sikerülhetett utódjuknak összehozni. Kérdés, hogy valóban lesz-e botrány, vagy érdeklődés miatt elmarad.
Új elnök a Veszprém vármegyei KDNP élén
Új elnök a Veszprém vármegyei KDNP élén
A keresztény-demokrata párt helyi tagjai Navracsics Tibor, területfejlesztési minisztert választották meg egyhangúlag a vármegyei választmány élére. Az új elnök stabilitást és aktív közéleti jelenlétet ígért a jövőben.
Több rendőrt szeretne az utcára a Reformerek képviselője Veszprémben
Több rendőrt szeretne az utcára a Reformerek képviselője Veszprémben
Kovács Rajmund, a Reformerek színeiben politizáló önkormányzati képviselő sajtótájékoztató keretében kommentálta a városi közgyűlés legutóbbi eseményeit. Kitért a közbiztonság helyzetére, az EKF átláthatóságára egy helyi területi vita kérdésére is.
Piros lámpa és vörös vonalak Magyarország és az Európai Bizottság között
Piros lámpa és vörös vonalak Magyarország és az Európai Bizottság között
Közlekedési hasonlattal élve jelenleg egy piros lámpa stoppolja azokat az uniós pénzeket, ami az egyik olvasatban járna Magyarországnak, a másik szerint viszont a hazai kormánynak kellene megtenni kifizetésükhöz a szükséges lépéseket országhatáron belül. Hogy pontosan ki tudja átkapcsolni zöldre a lámpát, ezt a kérdést illetékes szakemberek és a területfejlesztési miniszter nyilatkozatain keresztül próbáltunk megválaszolni.