Az esetek túlnyomó többségében elmondhatjuk, hogy az ételeinket a fűszerek teszik olyan ízletessé, hogy már az illatuktól összefut a nyál a szánkban. Egy hagyományos zöldséget vagy egy sima hússzeletet is számtalan variációban el tudunk készíteni, ha rendelkezésünkre állnak a szükséges fűszerek.
És természetesen a Föld minden táján más-más fűszerezés a jellemző, így szinte világjáró körúton képzelhetjük magunkat egy megfelelően összeállított menüsort kóstolgatva.
Te is szeretnél minél több ízletes fűszerezésű ételt készíteni? Válogass a fűszerek, szószok kínálatából a Grillplaza.hu oldalán, és barangold be a világot az egyes nemzetek ételein keresztül!
Észak-Amerika ízei
Amikor szóba kerülnek az amerikai ételek, akkor a többségnek a hatalmas ételadagok, hamburgerek, különböző grillételek, steakek és füstölt oldalasok jutnak eszébe. Ezeket pedig nem más teszi olyan kívánatossá, mint a barbecue ízvilág.
A barbecue ízvilágot annak köszönhetjük, hogy a só, bors, paprika, a füst és a húsokból kisülő zsírok elegye egy páratlan ízvilágot alkotva tud minden érzékünkre egyaránt hatni. Remek illata van, zseniális az íze, és természetesen a látványa sem utolsó a smokerből frissen kivett egész húsoknak.
De ha nem szeretnéd, hogy az ízesítés valamilyen véletlen folytán félresikerüljön, egyszerűbb, ha valamilyen fűszerkeverék mellett döntesz.Ezeket használhatod olajosan előre bedörzsölve, vagy akár száraz pácként is.
Indiai fűszerezés
Az indiai ételek kimondottan egyediek. Sok rajongójuk akad már Európában is, annak ellenére, hogy teljesen más ízvilágot képviselnek, mint amit a mi kontinensünkön megszokhattunk. Vannak fűszerek, amik nálunk egyáltalán nem is használatosak, és persze akad olyan is, amit mi ugyan használunk, de teljesen más megfontolásból, mint az ottani lakosok.
Viszont éppen ezektől a különbségektől lesz annyira izgalmas az indiai konyha. Hogy bátran használhatod a fahéjat húsokra, és adhatsz hozzá valamilyen csípős fűszert. Ezek a találkozások pedig valami teljesen újszerűt tudnak hozni az életedbe olyankor, mikor már kezded unni az európai konyha minden válfaját.
Magyaros ételek
Kis hazánk ételei ugyan számunkra már teljes mértékig megszokottak, de a világ más országainak számára egyedinek számítanak. Annak ellenére, hogy nekünk semmi különlegességet nem hordoz magában egy gulyásleves, vagy egy csirkepaprikás, amikor teljesen ötlettelenek vagyunk hogy mit főzzünk, sokszor nyúlunk vissza ezekhez a gyökerekhez, hogy ihletet meríthessünk.
Ehhez is megvannak természetesen a jól bevált és jellegzetes fűszerek, amik nélkül nem is érdemes nekiállni: mint például a pirospaprika, a fekete bors vagy a különböző hagymafélék.