2023. március 29.
//
Auguszta névnap

Autizmusbarát intézmény lett a Veszprémi Petőfi Színház

Az autizmussal élők a jövő évtől nemcsak kedvezményesen vehetnek részt az előadásokon, de többek között támogató készletet is igényelhetnek a jegypénztárban.

A kezdeményezés jelenleg egyedülállónak számít az országban: bár autizmusbarát előadásra már több példa is akadt, olyan még nem fordult elő, hogy egy teátrum teljes körű támogatást nyújtson az autizmussal élőknek. Holott rendkívül sok érintettről beszélünk – ma minden 54. ember autista –, egy-egy ilyen, látszólag kicsinek tűnő lépés pedig nagyon fontos segítséget jelent abban, hogy ők is kellőképpen élvezhessék a kultúrát – mondta el Brokés Judit, az Autispektrum Egyesület elnöke a kezdeményezés sajtótájékoztatóján.

A gyakorlatban ez a következőket jelenti: 2023. január 1-jétől a színház az Autisták Országos Szövetségének kártyarendszeréhez csatlakozva kedvezményes jegyet biztosít az autista személyek, illetve hozzátartozóik számára az AOSZ kártya felmutatásával. A jegypénztárban lehetőség van támogató készlet átvételére is: ez egy eligazodást segítő térképet, hangtompító és stresszcsökkentő játékot, a házirendet, valamint egy segítségkérő kis kártyát is tartalmaz, amelyet felmutatva az érintetteket a nézőtéri személyzet nyugodt helyre kíséri.

Emellett a teátrum egy kisfilmet is készített, mely bemutatja a főbejárattól a nézőtérig vezető utat, továbbá az előadások kreatívjain és a honlapon is feltüntetik, ha egy-egy produkció esetleg külön kihívást jelenthet az érintetteknek: például erős hang- és fényhatások vannak benne – számolt be a részletekről Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes.

Utóbbiak egyébként nemcsak az autistáknak fontosak, de mindazoknak, akik szenzoros érzékenységgel rendelkeznek vagy kicsi gyerekekkel érkeznek.

Az eseményen részt vett Tímár Veronika, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Cholnoky lakótelepi tagkönyvtárának vezetője, aki szintén autizmussal él. Ő úgy fogalmazott, jó érzés, hogy a színház törődik velük, s ezzel másoknak is példát mutat, hiszen a cél az, hogy minél többen váljanak autizmusbarát intézménnyé.

Bertalan Melinda
Domján Attila

További cikkek

Különleges együttműködésben jön a VI. Érzékenyítő Fesztivál
Különleges együttműködésben jön a VI. Érzékenyítő Fesztivál
A Veszprémi Petőfi Színház VI. Lélektől-Lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja a 10. Színházi Olimpia együttműködésével várja látogatóit április 20-23. között. A Magyarországon megrendezendő olimpiához a Kabóca Bábszínház is erős programmal csatlakozik.
'Már akkor is többféle Petőfi volt, amikor élt'
'Már akkor is többféle Petőfi volt, amikor élt'
A Pannon Várszínház január végén mutatta be Háy János Én vagyok én című szerepjátékát, mely Petőfi Sándort, Haverját, és Szendrey Júliát hozza karnyújtásnyira a közönség elé. A Vándorfi László rendezésében színpadra állított darab már országhatáron túlra is ellátogatott, hiszen meghívást kapott a brüsszeli Liszt Intézetbe. A sikeres előadást most a veszprémi közönség ismét láthatja, hiszen március végén hatszor is játszák. A rendezővel, Vándorfi Lászlóval, a Szendreyt alakító Kárpáti Barbarával, valamint a Petőfit megformáló Szelle Dáviddal beszélgettünk.
A kultúra folyton újra remixeli önmagát
A kultúra folyton újra remixeli önmagát
Temesvár a különböző nemzetiségek békés együttélésére építette fel 2023-as Európa Kulturális Fővárosa programját, és ezt az a népi motívumokat a modern táncba olvasztó mozgásszínházi produkció is szépen megmutatta, amit az Agórában láthatott a közönség szombaton.
Petőfiről a kulisszák mögött
Petőfiről a kulisszák mögött
A Veszprémi Petőfi Színház a napokban mutatta be a színházuk névadójáról szóló előadást, a Petőfifjút. A költő születésének kétszázadik évfordulója alkalmából most majdnem minden kulturális intézményben Petőfiről van szó. Nézzük, hogyan dolgozta fel az életművét a Veszprémi Petőfi Színház. Videónkban bepillantottunk az alkotói folyamatba, de a közönséget sem hagytuk kérdések nélkül.
Szálinger Balázs: Kétféle Petőfi van
Szálinger Balázs: Kétféle Petőfi van
Az idei évben nem csupán az Európa Kulturális Fővárosa címet ünnepeljük, de Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóját is. Ennek apropóján a Pannon Várszínház meghívásos drámapályázatot hirdetett Petőfi Karaffa-drámatöredékének befejezésére. A sok nagynevű író közül Szálinger Balázs története nyert, szombat este pedig bemutatják a várva várt darabot. Ennek kapcsán kérdeztük az írót.