Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egy új környezettudatos megoldás lehetőségeit vizsgálja Veszprém, ami minden háztartást érintene

2022. december 13. 11:00
A sütőolaj felhasználási lehetőségei nem érnek véget a rántott hús elkészítésekor. Akár biogázként, vagy biodízelként is használható, ehhez viszont némi környezettudatos odafigyelésre van szükség. Veszprémben most ebben az irányban történhet előrelépés, amiről Kovács Áron, önkormányzati képviselő beszélt portálunknak.

A használt sütőolaj újrahasznosításának lehetősége sok esetben a hétköznapi környezettudatosság radarja alatt marad. Amíg a szelektív hulladékgyűjtés kezd egyre elterjedtebb lenni, az étolaj még mindig gyakran a WC-csészében végzi, abba viszont már kevesebben gondolnak bele, hogy mivel az zsír vízben nem oldódik, ez idővel lerakódik a csövek falán és duguláshoz vezet.

Ennek a kiküszöbölésére, valamint a használt sütőolajban rejlő lehetőségek kiaknázására több cég is ráépítette a tevékenységét, az egyik ilyen Győrben már egy éve sikeres mintaprojektet valósít meg azáltal, hogy a város több pontján kihelyezett gyűjtőkbe a lakosok egyszerűen, körülbelül akkora energiabefektetéssel, mint a szelektív hulladékgyűjtés esetében elhelyezhetik a használt sütőolajat, ami háztartásukban keletkezett.

Ezt a működő rendszert tanulmányozta az elmúlt napokban Kovács Áron, a veszprémi önkormányzat képviselője abból a célból, hogy a szakemberekkel együtt megvizsgálják, Veszprémben mennyire lenne működőképes egy ilyen rendszer.

A képviselő megkeresésünkre beszámolt a győri kollégái tapasztalatairól, mint mondta, a szomszédos megyeszékhelyen év elején kísérleti jelleggel 10 gyűjtőpontot helyeztek ki, áprilisban viszont már arról döntött az ottani önkormányzat, hogy a teljes városra kiterjesztik ezt a szolgáltatást, ma 36 ilyen pont van telepítve.

Lényege nem különösebben bonyolult, általában a szelektív hulladékgyűjtő szigetek környékére kihelyeznek még egy 240 literes gyűjtőedényt, amibe a helyi lakosok a használt sütőolajat önthetik, amit kéthetente összegyűjt a vállalkozó, és 10%-ából biogázt, 90%-ából pedig biodízelt készít.

Győrben évente átlagosan 55-60 tonna használt sütőolajat tudnak így összegyűjteni, a lakosságszámhoz arányosítva Veszprémben ez 35-40 tonnát jelenthetne körülbelül, a teljes várost pedig 10-15 gyűjtőponttal tudnák lefedni, számolt be Kovács Áron az előzetes kalkulációkról.

Megtudtuk azt is, Győrben a vállalat minden adatot az önkormányzat rendelkezésére bocsájt a begyűjtött étolajról, valamint mérnökök dolgoznak azon, hogy összehasonlítsák a gyűjtés előtti és utáni állapotokat a szennyvíz összetételében.

Ahogy Győrben, úgy Veszprémben is elkezdődtek az egyeztetések a szolgáltató, az önkormányzat és a vállalkozók között, jelenleg vizsgálják a lehetőségeit ilyen, vagy ehhez hasonló rendszer bevezetésének.

A teljesség igénye kedvéért meg kell említeni, hogy Veszprémben már most is működnek ilyen gyűjtőpontok, több benzinkúton, a Zöld boltnál, valamint a Kistó utcai hulladékudvarban is, így a lehetőség most is adott, hogy környezettudatos módon, az újrahasznosítást segítve váljon meg valaki a használt sütőolajtól, a mostani rendszer viszont az utcai gyűjtők kihelyezésével még közelebb viheti az emberekhez ezt a környezettudatos lehetőséget, így jóval több használt olajat sikerülne újrahasznosítani.

vehir.hu
további cikkek
A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is IKSZ A teremtett környezetre vigyáznak Veszprémben is Teremtésvédelem. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) így nevezi azt, amit a köznyelvben általában csak környezetvédelemnek, ugyanakkor hasonló módon közelítik meg a politikai pártnál is ezt a témát. Ennek a része volt a szerdán tartott országos szemétszedési akció, amihez a veszprémi fiatal kereszténydemokraták is csatlakoztak. tegnap 15:41 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41 Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Töltsük fel játékokkal a játszótéri homokozókat! Ismét megszervezi gyereknapi akcióját a Híd a Városért képviselőcsoportja: idén is várják a veszprémiektől azokat a használt, de még jó állapotban lévő játékokat, amelyeket gyereknap alkalmából a város játszóterein helyeznek majd el. tegnap 8:12 Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba Belenyúlhat a kormány az üzemanyagárba A beavatkozást fogom javasolni holnap a kormánynak – így válaszolt az Index kérdésére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter arra, hogy szerdán dönt a kormány az üzemanyagárak esetleges szabályozásáról.  2024. április 23. 12:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.