Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egy új környezettudatos megoldás lehetőségeit vizsgálja Veszprém, ami minden háztartást érintene

2022. december 13. 11:00
A sütőolaj felhasználási lehetőségei nem érnek véget a rántott hús elkészítésekor. Akár biogázként, vagy biodízelként is használható, ehhez viszont némi környezettudatos odafigyelésre van szükség. Veszprémben most ebben az irányban történhet előrelépés, amiről Kovács Áron, önkormányzati képviselő beszélt portálunknak.

A használt sütőolaj újrahasznosításának lehetősége sok esetben a hétköznapi környezettudatosság radarja alatt marad. Amíg a szelektív hulladékgyűjtés kezd egyre elterjedtebb lenni, az étolaj még mindig gyakran a WC-csészében végzi, abba viszont már kevesebben gondolnak bele, hogy mivel az zsír vízben nem oldódik, ez idővel lerakódik a csövek falán és duguláshoz vezet.

Ennek a kiküszöbölésére, valamint a használt sütőolajban rejlő lehetőségek kiaknázására több cég is ráépítette a tevékenységét, az egyik ilyen Győrben már egy éve sikeres mintaprojektet valósít meg azáltal, hogy a város több pontján kihelyezett gyűjtőkbe a lakosok egyszerűen, körülbelül akkora energiabefektetéssel, mint a szelektív hulladékgyűjtés esetében elhelyezhetik a használt sütőolajat, ami háztartásukban keletkezett.

Ezt a működő rendszert tanulmányozta az elmúlt napokban Kovács Áron, a veszprémi önkormányzat képviselője abból a célból, hogy a szakemberekkel együtt megvizsgálják, Veszprémben mennyire lenne működőképes egy ilyen rendszer.

A képviselő megkeresésünkre beszámolt a győri kollégái tapasztalatairól, mint mondta, a szomszédos megyeszékhelyen év elején kísérleti jelleggel 10 gyűjtőpontot helyeztek ki, áprilisban viszont már arról döntött az ottani önkormányzat, hogy a teljes városra kiterjesztik ezt a szolgáltatást, ma 36 ilyen pont van telepítve.

Lényege nem különösebben bonyolult, általában a szelektív hulladékgyűjtő szigetek környékére kihelyeznek még egy 240 literes gyűjtőedényt, amibe a helyi lakosok a használt sütőolajat önthetik, amit kéthetente összegyűjt a vállalkozó, és 10%-ából biogázt, 90%-ából pedig biodízelt készít.

Győrben évente átlagosan 55-60 tonna használt sütőolajat tudnak így összegyűjteni, a lakosságszámhoz arányosítva Veszprémben ez 35-40 tonnát jelenthetne körülbelül, a teljes várost pedig 10-15 gyűjtőponttal tudnák lefedni, számolt be Kovács Áron az előzetes kalkulációkról.

Megtudtuk azt is, Győrben a vállalat minden adatot az önkormányzat rendelkezésére bocsájt a begyűjtött étolajról, valamint mérnökök dolgoznak azon, hogy összehasonlítsák a gyűjtés előtti és utáni állapotokat a szennyvíz összetételében.

Ahogy Győrben, úgy Veszprémben is elkezdődtek az egyeztetések a szolgáltató, az önkormányzat és a vállalkozók között, jelenleg vizsgálják a lehetőségeit ilyen, vagy ehhez hasonló rendszer bevezetésének.

A teljesség igénye kedvéért meg kell említeni, hogy Veszprémben már most is működnek ilyen gyűjtőpontok, több benzinkúton, a Zöld boltnál, valamint a Kistó utcai hulladékudvarban is, így a lehetőség most is adott, hogy környezettudatos módon, az újrahasznosítást segítve váljon meg valaki a használt sütőolajtól, a mostani rendszer viszont az utcai gyűjtők kihelyezésével még közelebb viheti az emberekhez ezt a környezettudatos lehetőséget, így jóval több használt olajat sikerülne újrahasznosítani.

vehir.hu
további cikkek
Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben választás 2024 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben Porga Gyula negyedik alkalommal is megméretteti magát a polgármesterségért, a következő önkormányzati ciklusra pedig konkrét stratégiája is van a Veszprémet 2010 óta irányító városvezetőnek. A hivatalos bejelentésre szerda délután került sor, amikor a Fidesz-KDNP pártszövetség beelőzve az összes ellenzéki csoportosulást, megnevezte azt a tizenkét képviselő-jelöltet is, akik az egyéni körzetekben indulnak majd. A jelöltek közt több új név is szerepel, néhányan viszont az eddigi képviselőtestületből befejezik az ilyen jellegű politizálást. tegnap 16:21 Sorsszerű rendőri életút interjú Sorsszerű rendőri életút Ficsor Karolina Diána rendőr alezredes hosszú és izgalmas karriert tudhat maga mögött. Az egykori lovas sportolóból Orosházán lett rendőr, később Szegeden, majd bűnügyi osztályvezető Budapesten, és most nemrégiben nevezték ki Veszprém új kapitányságvezetőjének. Volt már Miss Police díjazott, elkötelezett állatvédő, és amellett, hogy egy valóban régivágású, kemény rendőr, aki még valóban hisz a hivatásában és a becsületben, ízig-vérig nő maradt.   tegnap 12:18 Költségvetés 2024: a Fidesz-KDNP biztosan igennel szavaz Költségvetés 2024: a Fidesz-KDNP biztosan igennel szavaz 2024 a veszprémiek éve lesz a költségvetés alapján is, melyről csütörtökön dönt a közgyűlés. A Fidesz-KDNP frakciója már biztosan támogatni fogja a tervezetet. 2024. február 27. 15:04 Hartmann Ferenc a (majdnem) teljes ellenzék közös polgármester-jelöltje választás 2024 Hartmann Ferenc a (majdnem) teljes ellenzék közös polgármester-jelöltje Dobrev Klára személyesen és a nevével fémjelzett Demokratikus Koalíció, valamint majdnem az összes ellenzéki párt felsorakozott Hartmann Ferenc, veszprémi szocialista képviselő mögött az önkormányzati választáson, aki így Porga Gyula újabb kihívójaként jelent meg. A hétfői bejelentésen szinte nem volt olyan ellenzéki pecsét, amit ne akartak volna Hartmanra ragasztani, miközben ő egy egyszerű szociális programot hirdetett meg Veszprémben. 2024. február 27. 3:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.