2023. március 30.
//
Zalán névnap

Szöges virslik az Egyetemvárosban

2022. december 13. 14:57
Az elmúlt időszakban több olvasónk is jelezte felénk, hogy az egyetemi városrészben olyan húsdarabokat találtak, amelyekbe szögeket, tűket rejtettek ismeretlen elkövetők.

Néha nem árt, ha az ember tart egy kis szünetet. Ha olykor-olykor leülünk akár fél percre egy parkban, egészen szívhez szóló pillanatokkal szembesülhetünk. Megtapasztalhatjuk, ahogy a kisgyermekek önfeledten labdáznak kiskutyáikkal, de ugyanez elmondható a szépkorúakról is, akik önfeledten élvezik a napsugarak simogatását a hasukat süttető kedvenceik társaságában.

Mindkét helyzet jól árulkodik arról, hogy napjainkban az állatokat már teljes jogú családtagként kezeljük. A „baráti” viszony helyett úgy tekintünk rájuk, akár a testvérünkre, gyermekünkre. Vigyázunk rájuk, óvjuk őket a széltől, esőtől is. Akadnak viszont helyzetek, amikor egy esernyő nem elég ahhoz, hogy megvédjük őket azon embertársainktól, akikbe nem szorult szeretet.

Az elmúlt hetekben több megkeresés is érkezett portálunk irányába, melyek szerint az Egyetemvárosban szögekkel, tűkkel átszúrt virsliket szórtak el megkeseredett emberek. Az eset visszatérő probléma a megyeszékhelyen: három évvel ezelőtt a Munkácsy Mihály utcában hasonló mérgezési módszert próbált valaki alkalmazni a gyanútlan házi kedvencekkel szemben.

Nem tudom felfogni, mi vezethet ahhoz, hogy valaki ilyen döntésre szánja el magát. Egyetlen falat a kutyáink életébe kerülhet, ha nem vagyunk elég körültekintőek. A szeretet ünnepéhez közeledve sokan senki másra nem számíthatnak, csak a kutyájukra. Ne csonkítsunk meg egyébként is csonka családokat

– fogalmazott levelében az egyik olvasónk.

Felhívjuk a veszprémiek figyelmét, ha hasonló helyzettel találkoznak, ne nyúljanak a bizonyítékhoz, azonnal értesítsék a rendőrséget. Az állatok szándékos mérgezésének cselekedete ugyanis a 2022. január 1-től életbe lépett új, szigorúbb állatvédelmi törvényben is szerepel. Már a méreg, vagy csalétek kihelyezésének előkészülete is bűncselekménynek számít.

Az, aki méreg alkalmazásával, vagy az élet kioltására alkalmas csalétek kihelyezésével állatok pusztulását okozza 1-5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető!

Simon Dani

További cikkek

Meghosszabbították az állatvédelmi oktatási pályázatok beadásának határidejét
Meghosszabbították az állatvédelmi oktatási pályázatok beadásának határidejét
Öt kategóriában pályázhatnak oktatási intézmények állatvédő és állatbarát címek elnyerésére egy hónappal meghosszabbított határidővel, április 30-ig - közölték az MTI-vel kedden a szervezők.
Vigyázzunk a sünökre a kerti munkák során
Vigyázzunk a sünökre a kerti munkák során
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a tavaszi kertrendezés idején a lombhalmok alatt megbúvó sünök védelmére hívja fel a lakosság és az önkormányzatok figyelmét.
Állatvédő alapítványt hozott létre az igazságügyi tárca
Állatvédő alapítványt hozott létre az igazságügyi tárca
Új alapítványt hozott létre az igazságügyi tárca Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány néven az állatvédelem erősítése, fejlesztése érdekében.
Idén októberben tartják az állatvédelmi témahetet
Idén októberben tartják az állatvédelmi témahetet
2023-ban is készülhetnek az óvodák és iskolák az állatvédelmi témahétre, amit idén október 2-15 között szerveznek meg, jelentette be Ovádi Péter, állatvédelemért felelős kormánybiztos.
Madárodúk és etetők kerülnek ki az intézmények udvaraira
Madárodúk és etetők kerülnek ki az intézmények udvaraira
Húsz veszprémi óvoda és általános iskola vehetett át madárodút, madáretetőt és eleséget a Bakony-Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont Egyesülettől (BABAKO) szerdán, a Csillag úti óvodánál.