2023. június 9.
//
Félix névnap

Fél évszázados a csetényi óvoda

2022. december 14. 12:33
Születésnapi ünnepséggel emlékeztek meg Csetényben arról, hogy 50 éve működik a bakonyi település óvodája, ám a rendezvényen sokkal több olyan elem volt, ami már inkább a jövőbe mutatott. A köszöntők mellett országos díjjal is jutalmazták az intézmény családbarát törekvéseit.

Csetény alig 2000 fős település a Bakonyban, mégis egy nyolcosztályos iskola, egy óvoda, valamint hamarosan egy új bölcsőde is gyarapítja majd a település közszolgáltatásait. Ezek közül a Csicsergő Óvoda idén már fennállásának 50. évfordulóját ünnepelte, ennek keretében kedden délután a helyi Holitscher-kastélyban ünnepséget tartottak, amelyen egykori és jelenlegi dolgozók, valamint a település vezetése mellett az óvodás gyerekek is részt vettek, utóbbiak vidám műsorukkal.

Nagy Attila, Csetény polgármestere beszédében kifejtette, 50 éve a településen felismerték, hogy úgy van jövőjük, ha a családokat segítik, ezért alapították meg az óvodát, majd fejlesztették folyamatosan, támogatva a helyi fiatalokat a gyermekvállalásban.

Elmondta, nyolc évvel ezelőtt még 2 csoportjuk volt, mára ez háromra nőtt, közben pedig külsőleg is felújították az épületet, ami pedig a nevelést illeti, különböző pedagógiai programokkal segítik a gyerekek fejlődését.

Csetényben a statisztikák szerint 2020-ban összesen 59 három év alatti kisgyermek élt, a szomszédos Szápárral együtt már 74. Ez az adat 2016 óta folyamatosan emelkedő tendenciát mutat.

Nagy Attila hozzátette, azzal, hogy már épül az új bölcsőde is a faluban, hamarosan egy olyan településrész jön létre, ahol 100 méteren belül van a bölcsőde, az óvoda és az iskola is, ezt humorosan lehetne „csetényi kampusznak” is nevezni, tette hozzá.

Az ünnepségen jelen volt Balatoni Katalin, neveléstudományi kutató, oktató, aki a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom nevében átadta az óvodának és az iskolának is a családbarát munkahely díjat. A csetényi oktatási intézmények egyébként az elsők az országban, akik megkapták ezt az elismerést az ilyen intézmények közül.

Ezt követően Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte a megjelenteket. Ő úgy fogalmazott, Csetény titka abban rejlik, hogy a település közösen gondolkodik, a jövőt tartja szem előtt, ezért pedig hajlandóak keményen dolgozni, legyen szó az óvoda és iskola felújításáról, a bölcsőde kialakításáról, de a csetényiek az ünnepeiket is közösen, emelkedett módon élik meg, ahogy kedden is történt.

A képviselő beszédének végén megköszönte a pedagógusok áldozatos munkáját, majd átadta a színpadot a helyi óvodásoknak, akik karácsonyi műsorukkal kedveskedtek a megjelenteknek.

Hajas Bálint

További cikkek

Lassan minden szőlőszem palackba kerül
Lassan minden szőlőszem palackba kerül
Elmúltak október első napjai is, de a szüreti mulatságok ideje még nem telt le. A móri borvidékhez közel eső Csetényen is régi hagyománya van az őszi vigasságoknak, ahol az idei szőlőtermés betakarítását egy jó hangulatú szüreti felvonulással és a népi tradíciók felelevenítésével ünnepelték meg szombaton, melyre Ovádi Péter országgyűlési képviselő is kilátogatott.
Háromnapos mulatság Csetényben
Háromnapos mulatság Csetényben
Háromnapos programsorozatot rendeztek Csetényben a kastélynál.
Korszerű körülmények között folytatódhat az oktatás Csetényben
Korszerű körülmények között folytatódhat az oktatás Csetényben
Teljes átalakuláson esett át a Csetényi Vámbéry Ármin Általános Iskola az EFOP 4.1.2 pályázat keretében. A megvalósult beruházásról Galambos Szilvia intézményvezetőt kérdeztük.
Lezárult a csetényi iskola felújítása
Lezárult a csetényi iskola felújítása
A Csetényi Vámbéry Ármin Általános Iskolában megvalósuló projekt célja az volt, hogy az infrastrukturális fejlesztéssel minőségi oktatásban, értékközvetítő, támogató nevelésben részesüljenek a tanulók.
Közös üggyé vált a csetényi kastély felújítása
Közös üggyé vált a csetényi kastély felújítása
Teljeskörűen felújították a csetényi Holitscher-kastélyt, az épületet szombaton adták át a közösségnek.