Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hogyan ne őrülj meg karácsonyra

2022. december 18. 19:53
Már csak napok választanak el minket a karácsonytól, ráadásul ezek a legrosszabb napok: az idő gyorsan fogy, a teendők listája viszont sehogy sem akar. A szeretet ünnepe előtt szeretjük egymást a legkevésbé.

Miután meggyújtottuk a negyedik gyertyát is az adventi koszorún, az ünnepi készülődés célegyenesébe fordulunk: már csak néhány napunk maradt, hogy minden ajándékot megvegyünk vagy elkészítsünk, hogy beszerezzük a hozzávalókat az ünnepi vacsorához, hogy megsüssük a süteményeket és kitakarítsuk a lakást.  Ahogy fogy az idő, úgy fogy a türelem is.

Ráadásul mindenki más is ugyanezt éli, éppen ezért hatalmas a tömeg mindenütt. Lépni sem lehet a bevásárlóközpontban, kígyóznak a sorok a pénztárnál, torlódnak az autók az utakon. Sokunknál elszakad a cérna, és még ha nem is mondjuk ki, a fejünkben valószínűleg megfordul, hogy miért kell annyit válogatni az almák között; miért most akarja megtanulni az önkiszolgáló kassza használatát a néni, aki még sose látott érintőkijelzőt; miért nem működik a cipzár-elv, amikor elfogy a sáv; és miért fordult be elém a másik, amikor nekem lett volna elsőbbségem?!! Belehergeljük magunkat, és ezzel csak fokozzuk a saját stresszünket. 

Mindenki ismeri a közmondást: aki keres, az talál. Az agyunk így működik: amire koncentrálunk, azt egy idő után automatikusan észrevesszük. Talán ismerős a helyzet, amikor új kabátot, sapkát, napszemüveget, táskát, cipőt, akármit szeretnénk venni, ilyenkor az utcán sétálva ezeket a kiegészítőket vesszük észre a többi emberen. Ugyanez a helyzet az érzelmekkel is: ha a negatív érzésekbe kapaszkodunk, akkor az agyunk automatikusan, tudat alatt is ezeket fogja keresni és erősíteni. Közben pedig elsétálunk millió apró hétköznapi csoda mellett, amiket élvezhetnénk. 

Szóval én ezt tanácsolom az ünnepek előtt, meg úgy általában a szürke hétköznapokra is: minden pillanatban keressük azt, aminek örülhetünk. A napsütésnek, a hangulatos karácsonyi zenének, a kürtőskalács illatának – ha elkezdünk ezekre tudatosan odafigyelni, az agyunk rááll erre a programra, és egy idő után már észrevétlenül is ezt futtatja. A mindennapok apró csodái mintha maguktól ugranának elénk, hogy jobb mederbe tereljék a napunkat.

Persze ettől nem lesz rövidebb a sor, nem terem kristálycukor a polcon és ugyanúgy araszolunk a dugóban. A világot nem tudjuk megváltoztatni, de azt, hogy hogyan éljük meg, azt igen.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   tegnap 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. tegnap 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. 2024. április 26. 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. 2024. április 26. 14:04

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.