Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 19. József
Veszprém
1°C
2024. március 19. József
Veszprém
1°C

Ferenc pápa: békeínségtől szenved a világ

2022. december 25. 14:29 // Forrás: MTI
Békeínségtől szenved a világ Ferenc pápa szerint, aki "harmadik világháborúról" beszélt vasárnapi beszédében, melyet az Urbi et Orbi-áldás követett.

A katolikus egyházfő a karácsonyt sötétben, hidegben, otthonuktól távol töltő ukránokat helyezte az első helyre békefelhívásában, amely a Szent Péter-bazilika lodzsájáról hangzott el. A pápa az "értelmetlen" háború azonnali leállítását szorgalmazta. Úgy vélte, a betlehemi gyermek születése a fény és a béke útját jelölte ki, de a mai világ "más logikát" követ. Kiemelte, hogy a tíz hónapja tartó ukrajnai háború élelmiszerválságot okoz távolabbi országokban. Úgy vélte, az élelmiszernek nem fegyvernek, hanem a béke eszközének kell lennie.

A "harmadik világháború" más helyszínei között említette Szíriát, Libanont, az afrikai Száhel-övezetét, tartós tűzszünetet kért Jemenben, megbékélést Mianmarban, a vérontás befejezését Iránban, a politikai és társadalmi feszültségek megoldását a dél-amerikai kontinensen - kiemelve Haiti régóta szenvedő lakosságát -, a párbeszéd és a kölcsönös bizalom újraindítását szorgalmazta izraeliek és palesztinok között. A közel-keleti keresztény közösségek támogatását, és a vallások közötti testvéri együttélést szorgalmazta.

A pápa emlékeztetett, hogy Betlehem neve a "kenyér házát" jelenti, és ma a világban az emberek, köztük a gyerekek is éheznek, miközben hatalmas mennyiségű élelmiszer kerül kidobásra, és forrásokat költenek a fegyverekre. Kifejtette, hogy az ukrajnai háború súlyosbította egyes országok, például Afganisztán és Afrika keleti partvidéke élelmiszerhiányát. Hozzátette, azokat sem szabad elfelejteni, akik a gazdasági válságban elveszítették munkahelyüket és nem tudják magukat fenntartani.

Ferenc pápa emlékeztetett, hogy Isten egy barlangban születik, egy állatoknak szánt jászolban helyezik el, mivel szülei nem tudtak szállást találni annak ellenére, hogy Mária a szülés órájába érkezett. A hidegben születik, szegényként a szegények között: "csendben és az éjszaka sötétségében érkezik közénk, mivel Isten igéjének nincsen szüksége reflektorokra és kiáltások zajára (..) szívünk ajtaján kopog, hogy melegedésre és menedékre találjon" - jelentette ki.

Kép: ANDREAS SOLARO  |  Forrás: AFPKép: ANDREAS SOLARO | Forrás: AFP

Az egyházfő arra kérte a mai emberiséget, hogy ébressze fel lelkét a mozdulatlanságából és a hamis ünneplésből, amely megfeledkezik arról, kit is ünneplünk valójában karácsonykor. Jézus a béke útja - mondta a pápa, hangsúlyozva, hogy a betlehemi gyermek születése az ellenségeskedésbe és háborúkba bezárt világot nyitottá tette, szabaddá a testvériség és a béke jegyében.

Az egyházfő úgy vélte, az emberiségnek ma is ugyanezt az utat kell követnie, és az első lépés a felesleges terhektől, a "ballasztoktól" való megszabadulás, mint amilyen a hatalomhoz és pénzhez való ragaszkodás, az önteltség, az álszentség és a hazugság képvisel. Hozzátette: a betlehemi gyermek arcában azokat a gyerekeket ismerjük fel, akik a világ minden részén a békét áhítozzák.

"Jézus ma is egy közömbösségtől beteg világba érkezik, amely nem fogadja be, sőt elutasítja, miként számos külföldivel történik, vagy nem vesz róla tudomást, ahogy mi tesszük a szegényekkel. Ne feledkezzünk meg a sok menekültről, aki ajtóinkon kopogtat vigaszért, melegségért, élelemért. Ne feledkezzünk meg a kirekesztettekről, a magányosokról, az árvákról, az idősekről, akiket a kiselejtezés veszélyezteti, a börtönben levőkről, akiket csak tévedéseikről ítélünk meg, és nem nézünk rájuk emberként."

A Szentszék közlése szerint a pápa beszédét hetvenezres tömeg hallgatta a Szent Péter-téren és a Vatikánt környező utcákban.

vehir.hu
további cikkek
A pápa karácsonyi Urbi et Orbi üzenete: Örömünk oka, hogy Isten gyermekei vagyunk A pápa karácsonyi Urbi et Orbi üzenete: Örömünk oka, hogy Isten gyermekei vagyunk Ferenc pápa a Szent Péter bazilika homlokzatának központi loggiájáról mondta el üzenetét a város és a földkerekség felé karácsony napján. 2023. december 25. 19:46 Karácsonymentés a konyhában: jöhetnek az utolsó pillanatos gasztroajándékok! Karácsonymentés a konyhában: jöhetnek az utolsó pillanatos gasztroajándékok! Finomak, ötletesek, nem mindennapiak, gyorsan elkészíthetőek, és a rájuk szánt időt és energiát tekintve garantáltan érzi a megajándékozott, hogy szeretettel gondolunk rá és fontos nekünk. Mindjárt itt a karácsony, ám ha még nem sikerült volna megtalálni a tökéletes ajándékot, ezekkel az egyszerű, ám nagyszerű gasztroajándékokkal az utolsó pillanatban is garantáltan meglepetést tudunk okozni. 2023. december 22. 21:53 Ferenc pápa bejelentette, hogy nem mond le, Isten szólítja majd magához Ferenc pápa bejelentette, hogy nem mond le, Isten szólítja majd magához Ferenc pápa egy interjúban arról beszélt, hogy egészségügyi problémái ellenére sohasem gondolt lemondásra, Isten akaratára bízza távozását. 2023. december 13. 9:56 Ferenc pápa: a tevékeny szeretet nyelvét beszélő egyházra van szükség Ferenc pápa: a tevékeny szeretet nyelvét beszélő egyházra van szükség A tevékeny szeretet nyelvét folyékonyan beszélő egyházra van szükség - hangsúlyozta Ferenc pápa szombaton Budapesten, a Rózsák terei Szent Erzsébet-templomban, ahol a magyar katolikus egyház segítő szervezeteivel, menekültekkel és szegényekkel találkozott. 2023. április 29. 17:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.