Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Zeneiskolában kell zenét tanulni

2010. május 17. 5:00
Idén Józsa Bálint kapta a Csermák díjat. Nem mindig gondolta úgy, hogy a zene lesz az élete, de ma már tudja, hogy így van.

- Hét évesen kezdtem a zeneiskolát, egy évig jártam előképzőre, szolfézsra, ezek után választhattam hangszert. Egy ideig arról volt szó, hogy majd nyolcadik osztály után zenei szakközépiskolába mennék. Mégsem így lett. Akkor nem láttam úgy, hogy ennyire szeretem majd. Többet kellett volna gyakorolni, és nem voltam kész arra, hogy csináljam. Nem is jártam szolfézsra, nem foglalkoztam vele – beszélt a kezdetekről Bálint. - Másodikos gimnazista voltam, amikor rájöttem, hogy mégis ezzel szeretnék foglalkozni. Tóth Péter segítségével elkezdtem kongázni, mert nagyon érdekelt a latin és a jazz zene, azokban is főleg az afro-cubán hangszerek. Aztán felmerült a kérdés, hogyan legyen a munkámnak valami kézzelfogható nyoma, hogy felvételizzek valamilyen zenét oktató intézménybe. Szerdahelyi Károly tanár úrral beszéltünk, és mondta, nem elveszett ötlet, és elkezdtünk újból mindent, szolfézsra is jártam Mozsdényiné Paray Máriához, akinek sokat köszönhetek a két éves felkészítésért. Idén voltam Győrben felvételizni, és fel is vettek, szeptembertől a Richter János Zeneművészeti Szakközépiskolában Papp Balázs tanár úrnál kezdem az évet. Itt már csak zenei óráim lesznek, mert ez már érettségi utáni képzés.

- Igazából már régebben is előterjesztettek a díjra, amikor Papp Szabolccsal megnyertünk egy országos versenyt Győrben. Akkor jobban számítottam arra, hogy megkapjuk a Csermák-díjat. Akkor éreztem igazán a súlyát és azt, hogy ez egy milyen nagy megtisztelés, amikor már átvettem. Amikor oda kiálltam akkor tudtam, hogy ez egy nagyon komoly dolog. Kint vannak a falon az eddigi nyertesek, és látom, hogy mik lettek belőlük. Jó érzés közéjük tartozni. Nem elég, hogy valaki zenész akar lenni, ehhez nagyon sok munkára van szükség. Rengeteget köszönhetek az ösztönzésért, a támogatásért, a tanításért és a zenében elért sikereimért Szerdahelyi Károly tanár úrnak, aki a nála töltött éveim alatt felkészített nem csak a zenei, hanem a való életre is. Ő előre tudta, nem baj, hogy nem mentem általános iskola után zenei szakközépiskolába. Ő jobban szereti – és igaza is van - ha valaki gimi után megy zenei pályára. Akkorra komolyabban veszi a dolgokat. Fontos, hogy legyen egy jó érettségije az embernek, ha esetleg mégsem a zene lesz a jövője.

Bálint, ahogy mondta, a zenével szeretne foglalkozni, de abban még nem biztos, hogy milyen formában, hiszen a klasszikus és a könnyű zene is egyaránt érdekli. A tanári pálya nem igazán foglalkoztatja, de nem is ódzkodik tőle. Majdnem minden ütős hangszeren megtanult játszani. Magyarországon nagyon nehéz megélni a zenéből, nagyon sok plusz munkát igényel. Sokkal többet kell dolgozni, mint külföldön. Ennek ellenére itthon képzeli el a felnőtt életét, de szívesen járna ki külföldre is.

- Mindenképpen jó dolog, ha valaki zenét tanul, bár nem mindenki a zeneiskolában teszi - vélekedik. – Sokan magántanárhoz járnak, és gyorsan megtanulják az alapokat, megtanulnak egy- két számot. De hiányzik a háttér, játszani tudnak, csak nem tudják, mit játszanak. Mintha nem tudnánk írni, és olvasni, csak beszélni. A zeneiskola, ha nehezebb is, de mindenképpen hasznosabb.

Ódor Eszter
további cikkek
Markovits Alíz: Ha egy város ismeri saját értékeit, sugárzik, ragyog Markovits Alíz: Ha egy város ismeri saját értékeit, sugárzik, ragyog Markovits Alíz, az Európa Kulturális Fővárosa program vezérigazgatója nemrégiben kapott Pro Urbe érdemérmet Veszprém város önkormányzatától. Kiemelkedő munkáját mi sem bizonyítja jobban, mint a 2023-as év sikeressége, ennek pontos részleteiről őt kérdeztük. Markovits Alíz korábban már Kőszeg városában bizonyított, mára erős kötődése van Veszprém felé is, így lánya ősszel veszprémi gimnáziumban kezdi meg tanulmányait. Az EKF sikeréről, eredményeiről, a 2023-as év nehézségeiről kérdeztük a vezérigazgatót. ma 12:47 Az ikonikus veszprémi lemezlovasról, Tóthjózsiról készült könyv kultúra Az ikonikus veszprémi lemezlovasról, Tóthjózsiról készült könyv Nem pusztán egy fordulatos élettörténetet, hanem egy kulturális lenyomatot, egy korleírást is kaphat az 1970-es évektől napjainkig az, aki kezébe veszi a nyomdából alig pár napja megérkezett veszprémi könyvet, ami két veszprémi újságíró tollából született, a központi szereplője pedig az a lemezlovas, akinek a nevét nem kell bemutatni azoknak, akik életük során legalább egyszer megfordultak Veszprém, vagy a környék valamelyik diszkójában: „Tóthjózsi”. 2024. szeptember 14. 12:37 Elfoglalta új helyét a millenniumi emlékmű, de az átalakulása nem állt meg Elfoglalta új helyét a millenniumi emlékmű, de az átalakulása nem állt meg Elkészült a talapzat, befejeződött a restauráció, csütörtök délután pedig megtörtént a millenniumi emlékművének újra avatása immáron a Szabadság téren. A munkálatok folytatódnak, a tér a következő hónapokban fog csak átalakulni, a mostani esemény mégis emlékezetes marad Veszprém kultúrtörténetében, hiszen egy hosszadalmas polgári vita zárulhatott le ezzel együtt. Ugyanakkor a szobor könnyen lehet, hogy néhány emberöltő múlva már nem ezt az arcát fogja mutatni, ehhez viszont az sem kell, hogy áthelyezzék, vagy sokat simogassák az emberek. 2024. szeptember 12. 22:13 Navracsics Tibor: ’Egy régió álma vagy egy álom régiója?’ Navracsics Tibor: ’Egy régió álma vagy egy álom régiója?’ A 2023-as év különleges mérföldkő volt Veszprém és a Bakony-Balaton régió számára: a város viselhette az Európa Kulturális Fővárosa címet. Ez a rangos elismerés nem csupán a kulturális programok gazdagságára és sokszínűségére adott alkalmat, hanem lehetőséget biztosított arra is, hogy a város és a térség újrapozicionálja magát mind a hazai, mind a nemzetközi porondon. 2024. szeptember 13. 11:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.