2023. június 7.
//
Róbert névnap

Az év élőlényei 2023-ban

2023. január 3. 4:00
A természetvédelemmel foglalkozó szervezetek évről évre megszavaztatják, hogy az adott esztendőben mely élőlényre irányítsák a reflektorfényt. Összegyűjtöttük, hogy 2023-ban kik az év élőlényei.

Az év madara: a barkóscinege

A Magyar Madártani Egyesület szavazásán a barkóscinegét támogatták legtöbben. A faj nevét jellegzetes fekete foltjairól kapta, amelyet a hímek arcukon viselnek. Magyarroszágon, és elsősorban tőlünk keletre költ, itthon sokfelé, legnagyobb számban az Alföldön találkozhatunk vele. Fészkét mocsarakban, nádasokban építi – távol a szárazföldtől és a nyílt víztől is, a növényzet biztonságos takarásában. Március végétől júliusig tart a szaporodási időszak, ez idő alatt kétszer, esetleg háromszor költ. A fiókák két hét alatt kelnek ki és nagyjából 9-10 napot töltenek a fészekben. Két hetesen már röpképesek és szétszélednek, gyakran csapatokba verődnek más fiatalokkal. Tavasszal és nyáron főleg rovarokat, télen leginkább magvakat fogyaszt. 

Barkós cinege (Fotó: Martin Mecnarowski / Wikipedia)Barkós cinege (Fotó: Martin Mecnarowski / Wikipedia)

Az év rovara: a közönséges temetőbogár

A Magyar Rovartani Társaság szavazását a temetőbogár nyerte. A 12-22 mm hosszú lény fekete alapszínű, szárnyát narancssárga sávok díszítik. A temetőbogarak gondos szülők. Lárváik elhullott kisemlősökben, madarakban fejlődnek, mivel azonban a tetemekre számos más faj is pályázik, bogaraink sajátos stratégiát választottak: eltemetik a gazdatestet – innen a faj neve is. A szülői pár közösen végzik a munkát: nyálukkal bekenik a tetemet, ezzel lassítva a bomlást, majd kiássák alóla a talajt, így néhány óra alatt a föld alá helyezik a holttestet. A törődés itt még nem ér véget: miután a lárvák kikeltek, az anya előemésztett, folyékony táplálékkal látja el kicsinyeit. A közönséges temetőbogár Európában és Ázsiában terjedt el, idehaza is számos helyen találkozhatunk vele, elsősorban erdőkben.

Közönséges temetőbogár (Fotó: James Lindsey at Ecology of Commanster via Wikipedia)Közönséges temetőbogár (Fotó: James Lindsey at Ecology of Commanster via Wikipedia)

Az év hala: a lápi póc

A fokozottan védett lápi póc kapta a legtöbb szavazatot a Magyar Haltani Társaság szavazásán. A hazánkban őshonos, a Duna vízrendszerében élő, aprócska, mindössze 8-10 centiméterre növő lápi póc a Kárpát-medencén kívül csak a Duna alsó szakasza mentén és a Dnyeszter torkolatvidékén él. Jellegzetessége a sötéten foltozott barna szín, az oldalán húzódó rézvörös csík, a hosszú hátúszó és a lekerekített farokúszó. Táplálékát többnyire kisebb gerinctelen állatok, férgek, rákok, puhatestűek alkotják, de apróbb halakat is bekebelez. Amint neve is elárulja, növényekkel benőtt, álló vagy lassan áramló vizek jelentenek igazi otthont számára. A faj egykor tömegesen élt hazánkban, ám a lápok és mocsarak lecsapolását követően visszaszorult azok maradékaiba, a tőzegfejtők gödreibe, valamint csatornákba. (mti)

Lápi póc (Fotó: Vad víz / Wikipedia)Lápi póc (Fotó: Vad víz / Wikipedia)

Az év gombája: a disznófülgomba

A Magyar Mikológiai Társaság szavazásán a disznófülgomba futott volna be elsőként, ha a gomba tudna futni. A disznófülgomba egész Eurázsiában és Észak-Amerikában is megtalálható, ehető, ugyanakkor hazánkban védettnek számít. Az akár tizenöt centisre is megnövő gomba hullámos, lebenyes tölcsért formáz, disnzófülre emlékeztet – innen a neve. A meszes talajt kedveli, egyedül vagy kisebb csoportokban helyezkedik el, nyáron terem. 

Disznófülgomba (Fotó: Vavrin / Wikipedia)Disznófülgomba (Fotó: Vavrin / Wikipedia)

Az év fája: a vénic-szil

Szintén szavazással dönt az év fajáról az Országos Erdészeti Egyesület. Idén a vénic-szil fürdőzhet a figyelemben. Az egyesület tájékoztatása szerint a faj "elsősorban az árterekhez kötődő szilfajunk, amelynek élettere a folyószabályozások, az ártéri ligeterdők java részének kiirtása, a megmaradottak egy részének átalakítása miatt lényegesen lecsökkent". Legfeljebb huszonöt méter magasra nő, törzse ágas, kérge barnásszürke, koronája szabálytalan alakú. Közép- és kelet-Európában őshonos, meleg kontinentális síkvidéki fafaj, Magyarországon kis létszámban, a Gödöllői-dombságon találkozhatunk vele.

Vénic-szil (Fotó: Vilensija / Wikipedia)Vénic-szil (Fotó: Vilensija / Wikipedia)

 

Schöngrundtner Tamás

További cikkek

Nyitott udvar – művészeti piknik a Lovassyban – június 15.
Nyitott udvar – művészeti piknik a Lovassyban – június 15.
A Lovassy László Gimnázium közössége nyitottsággal, barátsággal vár minden jelenlegi és volt lovassyst, vetésist, dlsb-st, szülőket, érdeklődőket a családbarát művészeti piknikükre.
Magyarországon is érzékelték a romániai földrengést
Magyarországon is érzékelték a romániai földrengést
A magyarországi lakosság is érzékelte a kedd este Romániában, Arad közelében bekövetkezett földrengést - közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium az MTI-vel.
Harminc éve csak növekszik a veszprémi cég
Harminc éve csak növekszik a veszprémi cég
Idén van a harmincadik évfordulója annak, hogy a német Continental autóipari vállalat megalapította veszprémi gyárát. Az évtizedek alatt a cég együtt változott az ipari trendekkel, de valahogy mindig sikerült elérni azt, hogy ne térjenek le a fejlődő pályáról. Kedden délelőtt a cég születésnapi ünnepségén erről is beszéltek a hazai és németországi vezetők, valamint elhangzott, hogy mi a szerepe a Continentalnak abban, hogy Veszprémnek a sport- és kukturális élete is folyamatosan fejlődik.
Hatalmas fake news volt a veszprémi perverz csúszda
Hatalmas fake news volt a veszprémi perverz csúszda
Talán egy jó hecc, talán az ostobaság, vagy szándékos félrevezetés állt amögött, amikor a napokban végigsöpört a veszprémi internetes fórumokon a város legújabb játszóterének képe, ahol finoman szólva egy csúszda megszentségtelenített egy mászókát. Spoiler: úgy kamu az egész, ahogy van, már ami a veszprémi vonatkozását illeti. A csúszda tényleg létezett valahol.
Látványos újítás miatt volt félpályás lezárás a Viadukton
Látványos újítás miatt volt félpályás lezárás a Viadukton
Megkapja a neki járó fényt Veszprém egyik ikonikus látványossága, a Viadukt, de mellette a Városháza, a Tűztorony és a Hősök kapuja is fényesebb lesz hamarosan.