Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az év élőlényei 2023-ban

2023. január 3. 4:00
A természetvédelemmel foglalkozó szervezetek évről évre megszavaztatják, hogy az adott esztendőben mely élőlényre irányítsák a reflektorfényt. Összegyűjtöttük, hogy 2023-ban kik az év élőlényei.

Az év madara: a barkóscinege

A Magyar Madártani Egyesület szavazásán a barkóscinegét támogatták legtöbben. A faj nevét jellegzetes fekete foltjairól kapta, amelyet a hímek arcukon viselnek. Magyarroszágon, és elsősorban tőlünk keletre költ, itthon sokfelé, legnagyobb számban az Alföldön találkozhatunk vele. Fészkét mocsarakban, nádasokban építi – távol a szárazföldtől és a nyílt víztől is, a növényzet biztonságos takarásában. Március végétől júliusig tart a szaporodási időszak, ez idő alatt kétszer, esetleg háromszor költ. A fiókák két hét alatt kelnek ki és nagyjából 9-10 napot töltenek a fészekben. Két hetesen már röpképesek és szétszélednek, gyakran csapatokba verődnek más fiatalokkal. Tavasszal és nyáron főleg rovarokat, télen leginkább magvakat fogyaszt. 

Barkós cinege (Fotó: Martin Mecnarowski / Wikipedia)Barkós cinege (Fotó: Martin Mecnarowski / Wikipedia)

Az év rovara: a közönséges temetőbogár

A Magyar Rovartani Társaság szavazását a temetőbogár nyerte. A 12-22 mm hosszú lény fekete alapszínű, szárnyát narancssárga sávok díszítik. A temetőbogarak gondos szülők. Lárváik elhullott kisemlősökben, madarakban fejlődnek, mivel azonban a tetemekre számos más faj is pályázik, bogaraink sajátos stratégiát választottak: eltemetik a gazdatestet – innen a faj neve is. A szülői pár közösen végzik a munkát: nyálukkal bekenik a tetemet, ezzel lassítva a bomlást, majd kiássák alóla a talajt, így néhány óra alatt a föld alá helyezik a holttestet. A törődés itt még nem ér véget: miután a lárvák kikeltek, az anya előemésztett, folyékony táplálékkal látja el kicsinyeit. A közönséges temetőbogár Európában és Ázsiában terjedt el, idehaza is számos helyen találkozhatunk vele, elsősorban erdőkben.

Közönséges temetőbogár (Fotó: James Lindsey at Ecology of Commanster via Wikipedia)Közönséges temetőbogár (Fotó: James Lindsey at Ecology of Commanster via Wikipedia)

Az év hala: a lápi póc

A fokozottan védett lápi póc kapta a legtöbb szavazatot a Magyar Haltani Társaság szavazásán. A hazánkban őshonos, a Duna vízrendszerében élő, aprócska, mindössze 8-10 centiméterre növő lápi póc a Kárpát-medencén kívül csak a Duna alsó szakasza mentén és a Dnyeszter torkolatvidékén él. Jellegzetessége a sötéten foltozott barna szín, az oldalán húzódó rézvörös csík, a hosszú hátúszó és a lekerekített farokúszó. Táplálékát többnyire kisebb gerinctelen állatok, férgek, rákok, puhatestűek alkotják, de apróbb halakat is bekebelez. Amint neve is elárulja, növényekkel benőtt, álló vagy lassan áramló vizek jelentenek igazi otthont számára. A faj egykor tömegesen élt hazánkban, ám a lápok és mocsarak lecsapolását követően visszaszorult azok maradékaiba, a tőzegfejtők gödreibe, valamint csatornákba. (mti)

Lápi póc (Fotó: Vad víz / Wikipedia)Lápi póc (Fotó: Vad víz / Wikipedia)

Az év gombája: a disznófülgomba

A Magyar Mikológiai Társaság szavazásán a disznófülgomba futott volna be elsőként, ha a gomba tudna futni. A disznófülgomba egész Eurázsiában és Észak-Amerikában is megtalálható, ehető, ugyanakkor hazánkban védettnek számít. Az akár tizenöt centisre is megnövő gomba hullámos, lebenyes tölcsért formáz, disnzófülre emlékeztet – innen a neve. A meszes talajt kedveli, egyedül vagy kisebb csoportokban helyezkedik el, nyáron terem. 

Disznófülgomba (Fotó: Vavrin / Wikipedia)Disznófülgomba (Fotó: Vavrin / Wikipedia)

Az év fája: a vénic-szil

Szintén szavazással dönt az év fajáról az Országos Erdészeti Egyesület. Idén a vénic-szil fürdőzhet a figyelemben. Az egyesület tájékoztatása szerint a faj "elsősorban az árterekhez kötődő szilfajunk, amelynek élettere a folyószabályozások, az ártéri ligeterdők java részének kiirtása, a megmaradottak egy részének átalakítása miatt lényegesen lecsökkent". Legfeljebb huszonöt méter magasra nő, törzse ágas, kérge barnásszürke, koronája szabálytalan alakú. Közép- és kelet-Európában őshonos, meleg kontinentális síkvidéki fafaj, Magyarországon kis létszámban, a Gödöllői-dombságon találkozhatunk vele.

Vénic-szil (Fotó: Vilensija / Wikipedia)Vénic-szil (Fotó: Vilensija / Wikipedia)

 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Hova tűnt a belvárosi Fortuna-szobor? Hova tűnt a belvárosi Fortuna-szobor? Pár napja eltűnt a talapzatról a belváros egyik ikonikus szobra. Utánajártunk, hol lehet most a Fortuna-szobor és láthatják-e még valaha a veszprémiek? ma 15:51 Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Rekordidő alatt lettek meg a fideszes ajánlások Hétvégén a Fidesz-KDNP képviselő-jelöltjei és Porga Gyula, polgármester is néhány óra alatt gyűjtötte össze az önkormányzati választáson való elinduláshoz szükséges támogató aláírásokat. Sőt, volt olyan városrész, ahol a szükséges mennyiség háromszorosa is összejött egy délelőtt alatt. Hétfő délelőtt a jobboldali jelöltek a kampány első napjainak tapasztalatairól tartottak sajtótájékoztatót a Városháza előtt. ma 16:29 Ma van a Föld napja: felelősséggel tartozunk bolygónk megóvásáért Ma van a Föld napja: felelősséggel tartozunk bolygónk megóvásáért Április 22-e a Föld napja, egy olyan globális esemény, amely felhívja a figyelmet bolygónk védelmére, arra, hogy ennél nincs sürgetőbb az emberiség számára. A Föld napja célja, hogy tudatosítsa az emberi tevékenységek környezetre gyakorolt hatásait, és ösztönözze a fenntartható cselekvéseket. ma 12:03 Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar Hétvezér Senki sem nézi, de mindenki látja – bizonyítottan tévéfüggő a magyar A csattanót az elején lelövöm: minden korosztályt beleértve a magyarok átlagosan 4 óra 49 percet tévéznek egy nap. Ezzel hazánk a top 10-ben van világszinten, ami azért is furcsa, mert egyre többször hangzik el a mondat: „Nekem tévém sincs, vagy már rég felmondtam a kábelszolgáltatónál. Csak a Netflix van.” Akkor mégis hogyan jön ki a matek? Kik ezek a tévéfüggő emberek és mit néznek a fekete dobozban? ma 1:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.