Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 23. Lenke
Veszprém
21°C
2024. július 23. Lenke
Veszprém
21°C

Porga Gyula: Tudjuk, hol a helyünk a nagyvilágban, de a beletörődés nem a mi jellemzőnk

2023. január 11. 22:16
„Ritkán adatik meg egy polgármesternek, hogy amikor boldog új évet kíván közösségének, akkor már előre tudja, hogy ezek a jókívánságok nagy valószínűséggel teljesülni fognak.” – Így kezdte Porga Gyula ünnepi beszédét szerdán kora este a Csermák Antal Zeneiskolában tartott városi ünnepségen, amit egyszerre lehetne évindító eseménynek is nevezni, de ugyanúgy az elmúlt évek értékelése szempontjából is számos gondolat elhangzott a polgármester szájából.

Az eseményre hivatalosak voltak a városi intézmények, cégek, sportklubok, hatósági szervek, valamint közéleti és kulturális szervezetek képviselői is, akik más-más területen, de lényegében együtt dolgoznak Veszprémben, sok esetben Veszprémért.

Porga Gyula beszédében ezután felidézett egy több, mint 100 évvel ezelőtti eseményt Veszprémből. Egészen pontosan az I. világháború éveiből, 1916-ból, amikor a férfiak és ifjak közül sokan a fronton harcoltak, ám akik itt maradtak a hátországban, Veszprémben, ők közösen elhatározták, hogy közadakozásból megalapítják a város zeneiskoláját. Ez az intézmény pedig a mai napig működik, sőt, a mostani ünnepségnek is ez az iskola adott otthont, amely szimbolikusan azt is mutatja a polgármester szerint, hogy folytatva elődeink munkáját, Veszprém a nehezebb időszakban is előre, a jövőbe tekint.

Az 1916-os események mellett Porga Gyula idézett az akkori polgármestertől, Komjáthy Lászlótól, aki emlékirataiban, amit 1929-ben jegyzett azt a tanácsot hagyta az utókornak, miszerint Veszprém akkor lehet sikeres, ha arcélét a Balaton-térsége felé fordítja.

Rajta kívül a múltidézés szellemében felidézte még Cholnoky Jenő, a város híres földrajztudósának egy gondolatát, aki józan világlátással ki merte mondani, hogy Veszprém környezeti adottságai nem teszik lehetővé,  hogy nagyipari várossá váljon, ellenben a kultúra mindig kiemelkedő lesz a városban. „Nagyra nem fog nőni, de mindig marad a kultúrának, az emelkedett lelki életnek egyik legfontosabb központja a Dunántúlon.” – Idézte fel szó szerint Cholnoky-t Porga Gyula.

Ezekre a gondolatokra reagálva Porga Gyula kifejtette, fontos, hogy veszprémiként tudjuk, hogy hol a helyünk a nagyvilágban, de a beletörődés sosem jellemezte ezt a várost, az itt élők a lehetőségeikkel mindig tudtak élni, a XXI. században pedig ékes példája ennek a mentalitásnak a 2018-ban elnyert Európa Kulturális Fővárosa cím.

„Mérlegelnünk kellett, hogy megéri-e nekünk elindulni ezen a pályázaton. Kellett a bátorságunk hozzá és kellett a nyitottságunk is, hiszen nemzetközi zsűri előtt kellett prezentálni azt, hogy mennyire vagyunk kreatívak, előremutatóak” – foglalta össze Porga Gyula a pályázati időszakot.

„A mérlegelésnél azzal is tisztába kellett tennünk, hogy fontos, hogy megsokszorozzuk az erőnket.” – Ennek szellemében állította össze Veszprém a Bakony-Balaton térség 116 településével közösen a pályázati anyagát, megsokszorzva egymás erejét és így értek fel közösen a csúcsra és viselhetik együtt az EKF címet 2023-ban.

Porga Gyula kitért Magyarország kormánya által nyújtott támogatásra is, mint fogalmazott ezt nem csak kérték, hanem vállalást is tettek, hogy az EKF címmel és az abban megvalósított projektekkel hozzájárulnak a nemzet közösségének fejlesztéséhez is, jó példát mutatnak másoknak is.

Mindeközben pedig a veszprémiek csakis nyertesek lehetnek, hiszen a 2023-as éven túl a másik nagy célja a városnak, hogy 2030-ra Európa legélhetőbb városai közé tartozzon, az élhetőség pedig több összetevőből áll: egy olyan otthont jelent, ahol jó gyereknek lenni, jó gyereket nevelni és jó megöregedni, ahol biztonságban érzi magát az ember, jók a közszolgáltatások, vannak parkok, zöldterületek, ahol van jövőképe az embereknek, foglalta össze Porga Gyula az élhetőség lényegét, amire Veszprém is törekszik.

Ehhez a munkához kérte a polgármester a jelenlévők támogatását, kiemelve, hogy sokan irigyek most Veszprémre, de az itt élők nyugodtan legyenek büszkék az eredményeikre. Nem a legkönnyebb éveit éli most az emberiség, de a sok nehézség közt a veszprémieknek a jóból sokkal több fog jutni.

„Erre is büszkék lehetünk, hogy mi a nehézségekben is ilyen nagy teljesítményre vagyunk képesek, mint ahogy annak idején az elődeink, akik a háború kellős közepén zeneiskolát hoztak létre.”

Az ünnepségen a Csermák Antal Zeneiskola ifjú tehetségei Hartmann Domonkos vezetésével, mellette Molnár Leventével és Pál Olivérrel adtak elő csellón és gitárral könnyed dallamokat.

Az ünnepséget követő állófogadáson pedig Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője mondott pohárköszöntőt, aki barátjának nevezte Porga Gyulát és hozzátette, sporthasonlattal élve ő egy jó csapatkapitány, aki mindig hisz a közösségben. Aki azt választotta, hogy a legjobb védekezés a támadás, a hátrányból előnyt tudott kovácsolni. Elmondta, hogy ő volt az, aki végig hitt az EKF győzelmében, még akkor is, amikor kiderült, hogy milyen nehéz ellenfelekkel kell megküzdeni a címért. Ovádi Péter a közösség nevében is megköszönte ezt a hitet és munkát Porga Gyulának és biztosította őt a támogatásukról a jövőben is.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Tartózkodási hellyel is lehet Veszprém-kártyát igényelni Tartózkodási hellyel is lehet Veszprém-kártyát igényelni Bővítették a Veszprém-kártyára jogosultak körét, futsal pályát építenének a Március 15. utcai uszoda helyére – ülésezett a képviselő-testület. 2024. június 27. 12:56 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t EURO-2024 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t Szombaton délután Svájc ellen elkezdődik a magyar labdarúgó-válogatottnak is az európai kontinensviadal, a csapattal szembeni elvárások pedig a veretlenül megvívott csoportmérkőzések után tovább nőttek. De vajon mire számítanak a csapattól az ismert veszprémi közéleti és kulturális szereplők? Városvezetőt, egyházi elöljárót, sportolót, zenészt és rendőrkapitányt is kérdeztünk erről, valamint arról, hogy ők kit várnak végső győztesként az Európa-bajnokságon. 2024. június 14. 14:13 Köszönet a veszprémi pedagógusok hűségéért! Köszönet a veszprémi pedagógusok hűségéért! A pedagógusokat ünnepelték csütörtök délután a Lovassy László Gimnáziumban, ahol átadták a Ranolder-díjakat. 2024. június 14. 11:25 Több mint száz filmvetítés négy nap alatt Több mint száz filmvetítés négy nap alatt Szerda este a História-kertben nyitotta meg kapuit a MOZ.GO filmfesztivál. Az első este Fazakas Péter Ma este gyilkolunk című játékfilmjét mutatták Kern András és Hermányi Mariann főszereplésével, a vetítés közönségtalálkozóval zárult. 2024. június 13. 13:36

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.