Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 6. Miklós
Veszprém
-1°C
2023. december 6. Miklós
Veszprém
-1°C

Brusznyai örökségét viszik tovább

2023. január 15. 16:08
Emlékhangversenyt szerveztek Brusznyai Árpád, 1956-os veszprémi tanár és a forradalom mártírjának emlékére szombat este a Pannon Egyetem aulájában. Az ünnepi eseményen adták át az idei Brusznyai-díjakat is, a hangversenyen pedig a Mendelssohn Kamarazenekar mellett fellépett a helyi általános és középiskolai kórusokból, valamint veszprémi énekkarokból álló Brusznyai oratóriumkórus is.

Az emlékhangversenyre csordulásig megtelt az egyetem aulája, a vendégek közt pedig ott voltak a szervező Brusznyai Árpád Alapítvány tagjai, az egyetem elöljárói, Porga Gyula polgármester, valamint Inotay Nóra, Brusznyai Árpád unokája, aki a díjak átadásánál működött közre.

Az ünnepség elején Nagy András történész, a Pannon Egyetem docense emlékezett meg Brusznyai Árpádról. Rövid előadásában tökéletesen ötvözte Brusznyai életének utolsó másodperceit teljes életével, ami mindösszesen 33 évet tett ki, mielőtt kivégezte volna a kommunista rezsim.

Nagy András felidézte a Lovassy gimnázium tanárának tudományos pályáját, azt, hogy a kor filológiai szaktekintélyei kivétel nélkül mekkora tehetséget láttak benne. Beszélt a családjáról, feleségéről és lányáról, akiket itt kellett hagynia az életben, mindezt úgy mesélte el, hogy szinte lépésről lépésre beleszőtte előadásába azokat a másodperceket, amikor Brusznyait az akasztófához kísérték.

A közönség ebből megtudhatta, hogy utolsó útján is még a Himnuszt szavalta, sőt az ítéletet kihirdető bírót is kijavította jó tanár módjára, amikor az elrontotta születése helyét és Derekegyház helyett Kerekegyházát mondott.

Brusznyai tragikus sorsát a véletlenek alakították, személyisége mégis átsugárzott mindezeken, hangzott el a megható előadásban.

Nagy András gondolatai után, de még a koncert előtt átadták a Brusznyai Árpád Alapítvány által meghirdetett és odaítélt Brusznyai-díjakat is. Két kategóriában két-két veszprémi diákot és tanárt ismertek el ebben a formában. Olyan fiatalokat, valamint tanárokat, akik tudományos vonalon is kiemelkedően teljesítenek Veszprémben, mellette pedig közösségépítő tevékenységet is végeznek és így öregbítik iskolájuk, valamint a város hírnevét.

A díjakat Inotay Nóra, Brusznyai Árpád unokája adta át, elsőként a diákoknak, Varga Benedek Andrásnak, aki a Padányi Gimnázium diákja, valamint Gelencsér Andrásnak a Lovassy László Gimnáziumból.

Őket követően két veszprémi tanárt is díjazott az alapítvány, dr. Szalayné Tóth Tündét, biológia-kémia szakos tanárt a Lovassy László Gimnáziumból, valamint dr. Kóczán Bélát, aki a Vetési Albert Gimnáziumban tanít magyart.

A díjátadó után kezdetét vette az ünnepi koncert, ami idén már a 32. alkalmát élte meg, ezen fellépett az általános és középiskolai kórusokból, valamint veszprémi énekkarokból álló Brusznyai oratóriumkórus a Mendelssohn Kamarazenekarral, vezényelt Csillag Béni.

Galéria
Megható és felemelő koncert Brusznyai emlékére
Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Anastacia is fellép a Paloznaki Jazzpikniken Anastacia is fellép a Paloznaki Jazzpikniken Anastacia, a Kraak & Smaak, valamint az MF Robots is fellép jövőre a Paloznaki Jazzpikniken - közölték a szervezők szerdán. ma 13:20 Könnyebb beilleszkedést tesz lehetővé a Szakképzési Centrum a felsőoktatásba Könnyebb beilleszkedést tesz lehetővé a Szakképzési Centrum a felsőoktatásba A Pannon Egyetem és a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikuma szorosabbra fűzte kapcsolatát azzal, hogy kiegészítették már meglévő megállapodásukat. amely eddig alapvetően a vegyipari, informatikai és távközlés területén megvalósult képzéseket foglalta magába.  A Pannon Egyetem a Humántudományi Karon meghirdetett óvodapedagógus,tanító és pedagógia alapszakokat hozzákapcsolja a technikumban folytatott kisgyermekgondozó- és nevelő képzéshez.   tegnap 18:01 Mérföldkőhöz érkezett a VeszprémFest Mérföldkőhöz érkezett a VeszprémFest Hétfő délután a Budapest Music Centerben ismertették a 2024-es fellépők neveit. Ahogy azt már megszokhattuk, megint ígéretes a névsor az egyébként húszéves fesztiválon. 2023. december 4. 17:55 Kínai barátok hozták el Veszprémbe a kultúrájukat Kínai barátok hozták el Veszprémbe a kultúrájukat A kínai Ningbo város lakosságszáma pont akkora, mint Magyarországé: 9,6 millió ember. Ez a város pedig Veszprémmel ápol már húsz éve partnervárosi kapcsolatot. Ennek egyik eredménye a Pannon Egyetemre szervezett fotókiállítás, aminek a megnyitóján a hazánkban tartózkodó ningbói delegáció is részt vett hétfőn. 2023. december 4. 15:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.