Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Brusznyai örökségét viszik tovább

2023. január 15. 16:08
Emlékhangversenyt szerveztek Brusznyai Árpád, 1956-os veszprémi tanár és a forradalom mártírjának emlékére szombat este a Pannon Egyetem aulájában. Az ünnepi eseményen adták át az idei Brusznyai-díjakat is, a hangversenyen pedig a Mendelssohn Kamarazenekar mellett fellépett a helyi általános és középiskolai kórusokból, valamint veszprémi énekkarokból álló Brusznyai oratóriumkórus is.

Az emlékhangversenyre csordulásig megtelt az egyetem aulája, a vendégek közt pedig ott voltak a szervező Brusznyai Árpád Alapítvány tagjai, az egyetem elöljárói, Porga Gyula polgármester, valamint Inotay Nóra, Brusznyai Árpád unokája, aki a díjak átadásánál működött közre.

Az ünnepség elején Nagy András történész, a Pannon Egyetem docense emlékezett meg Brusznyai Árpádról. Rövid előadásában tökéletesen ötvözte Brusznyai életének utolsó másodperceit teljes életével, ami mindösszesen 33 évet tett ki, mielőtt kivégezte volna a kommunista rezsim.

Nagy András felidézte a Lovassy gimnázium tanárának tudományos pályáját, azt, hogy a kor filológiai szaktekintélyei kivétel nélkül mekkora tehetséget láttak benne. Beszélt a családjáról, feleségéről és lányáról, akiket itt kellett hagynia az életben, mindezt úgy mesélte el, hogy szinte lépésről lépésre beleszőtte előadásába azokat a másodperceket, amikor Brusznyait az akasztófához kísérték.

A közönség ebből megtudhatta, hogy utolsó útján is még a Himnuszt szavalta, sőt az ítéletet kihirdető bírót is kijavította jó tanár módjára, amikor az elrontotta születése helyét és Derekegyház helyett Kerekegyházát mondott.

Brusznyai tragikus sorsát a véletlenek alakították, személyisége mégis átsugárzott mindezeken, hangzott el a megható előadásban.

Nagy András gondolatai után, de még a koncert előtt átadták a Brusznyai Árpád Alapítvány által meghirdetett és odaítélt Brusznyai-díjakat is. Két kategóriában két-két veszprémi diákot és tanárt ismertek el ebben a formában. Olyan fiatalokat, valamint tanárokat, akik tudományos vonalon is kiemelkedően teljesítenek Veszprémben, mellette pedig közösségépítő tevékenységet is végeznek és így öregbítik iskolájuk, valamint a város hírnevét.

A díjakat Inotay Nóra, Brusznyai Árpád unokája adta át, elsőként a diákoknak, Varga Benedek Andrásnak, aki a Padányi Gimnázium diákja, valamint Gelencsér Andrásnak a Lovassy László Gimnáziumból.

Őket követően két veszprémi tanárt is díjazott az alapítvány, dr. Szalayné Tóth Tündét, biológia-kémia szakos tanárt a Lovassy László Gimnáziumból, valamint dr. Kóczán Bélát, aki a Vetési Albert Gimnáziumban tanít magyart.

A díjátadó után kezdetét vette az ünnepi koncert, ami idén már a 32. alkalmát élte meg, ezen fellépett az általános és középiskolai kórusokból, valamint veszprémi énekkarokból álló Brusznyai oratóriumkórus a Mendelssohn Kamarazenekarral, vezényelt Csillag Béni.

Galéria
Megható és felemelő koncert Brusznyai emlékére
Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  ma 11:53 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14 Mert a néptánc öröm Mert a néptánc öröm Nagysikerű gálaműsorral ünnepelték szombaton az Agora Kulturális Központ nagytermében a veszprémi néptánc ötvenéves töretlen sikerét. Ennek zászlóshajója a Veszprém-Bakony táncegyüttes, akik pontosan fél évszázada kezdték el a magyar néptáncot olyan szinten űzni, hogy azóta nem túlzás azt állítani, hogy nemzetközileg is ismertek lettek. A gálán az új generáció és a szenior korosztály is képviseltette magát. Porga Gyula polgármesternek pedig igaza volt: a néptánc az öröm. 2024. április 20. 23:13 Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Petőfi Színház Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Pénteken délután hivatalosan az első napjával, valójában a nulladik nap után már a másodikkal vette kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől Lélekig Fesztiválja. Magyar kuriózumként a veszprémi teátrumnak ezúttal is sikerült a programjával a színházat tágabban értelmezni a színjátszásnál, olyan társadalmi üzenetek közvetítőjeként léptek fel, amelyek mindenkit érintenek, nemtől, kortól, vallástól, szociális helyzettől függetlenül. 2024. április 20. 9:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.