Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

Meglepő társítások, amelyek mintha máshogy nem is létezhetnének

2023. január 19. 10:48
Egy másik állatöv címmel nyílt kiállítása Várnai Gyula képzőművésznek szerdán a Csikász Galériában.

Hosszabb szünet után nyitotta meg kapuit ismét a Művészetek Háza a napokban, a visszatérés azonban annál nagyszabásúbb: az Európa Kulturális Fővárosa évhez kapcsolódva január 16. és 20. között minden nap jut egy kiállítás megnyitó. Várnai Gyuláé immár a harmadik, az Áfrány Gábor médiaművész, kurátor által összeállított tárlattal pedig a kortárs képzőművészeti kiállítások sorozatát is megkezdte az intézmény.

A kiállítást Hegedűs Orsolya művészettörténész nyitotta meg, aki úgy fogalmazott, Várnai Gyula művészetének esszenciája jól megragadható korai, 1989-es ideiglenes installációjával: a formázott műtermi por a Mintha feliratot adja ki, ám nem a betűk vannak megformázva a porból, hanem a betűk közötti és a betűk szárai és hurkai közötti hézagok.

„Számomra ez Várnai Gyula legfontosabb értéke, hogy hozzányúl bármihez: bontáshoz származó ablakhoz, ipari hulladékhoz, régi magnószalaghoz, vagy olyan tetszőleges újabb médiumhoz, mint a videó, a lightbox vagy éppen a 3D ceruza, és megtalálja azt a formát és hangulatot, amelyekben egy olyan szimbolikus kombináció jön létre, amelyet bár előtte soha senki nem párosított még hasonlóan sem, mégis úgy érezzük, mintha máshogy nem is lehetne.

Ezekben a vegyes és változatos anyagokat, technikákat felhasználó installációkban és objektekben gyakran az egyes elemek közötti viszonyokból, formai vagy materiális párhuzamokból, „minthákból” bontakoznak ki a művek tartalmi felvetései. Olykor maga a forma vagy az elemek meghatározott elrendezése egy mintha. Utóbbira tökéletes példa a mostani kiállításon bemutatott Tánc című mű, amelyen a betonlégcsavarok elhelyezése és beállítása Matisse ikonikus művének kompozícióját idézi fel” – magyarázta a művészettörténész.

A mostani kiállítást szintén gazdag médiumhasználat jellemzi, amelyek közé a művész olyan újakat is beemelt ezúttal, mint a 3D ceruza. A témák ugyanakkor a tipikus Várnai témák: természeti és csillagászati jelenségek, fizikai és matematikai képletek, filozófiai és pszichológiai fogalmak és felvetések. Mégsem érezzük azt, hogy önismétlésbe menne át az alkotó: az egyedi kompozícióknak, a meglepő társításoknak köszönhetően minden mű új gondolatot mozgat meg.

A kiállítás február 19-ig tekinthető meg.

Bertalan Melinda
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.