Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Műgyűjtők napja – különleges együttműködés

2023. január 20. 21:36
Péntek délután a Dubniczay-palota a szokásosnál is jobban megtelt, hiszen a németországi Soest városból egy különleges kiállítás érkezett, több mint 100 nemzetközi kortárs művészeti alkotással.

A Kultur Kontakt Konkrét címmel ellátott kiállításmegnyitó egyik főszereplője Carl-Jürgen Schroth műgyűjtő volt; a Schroth Collection művészeti gyűjtemény több mint 100 nemzetközi kortárs művészeti alkotásból áll, s a németországi Soest városából érkezett, hogy Veszprémet színesítse. A tárlat a Modern Képtár Vass Gyűjteménnyel együttműködésben valósul meg.

Mike Friderika, az EKF programfejlesztésért felelős igazgatója elmondta: izgatott előkészületekben volt részük, a sok álom, tervezgetés végre rendezvényekben is megmutatkozik. A Művészetek Házáról mint az egyik legaktívabb partnerükről beszélt, ami több tucat kiállítást és programot jelentett korábban, mígnem elérkezett a 2023-as év. Olyan kortárs művészeti élményekkel gazdagodhatnak az érdeklődők, amelyek meghatározóak lehetnek.

Mike FriderikaMike Friderika

Carl-Jügen Schroth háláját fejezte ki, amiért Veszprém városában is kiállíthat, s minden szervezőnek, együttműködőnek köszönetet mondott. Vass Lászlóval való kapcsolatáról is beszélt, kapcsolatuk gyümölcsöző volt, segítettek egymásnak, táplálkoztak egymás szenvedélyéből.

Carl-Jürgen Schroth több mint száz nemzetközi és német kortárs művet felvonultató kiállításának középpontjában európai és észak-amerikai konkrét, konstruktivista, minimalista és konceptuális alkotások kapnak helyet az 1950-től napjainkig terjedő időszakból.

Carl-Jürgen Schroth és a Vass-gyűjtemény kidolgozott egy közös csereprogramot, 2023. március 26. – június 11. között a Vass-gyűjtemény művei lesznek láthatók a RAUM SCHROTH-ban, a németországi Soestben.

Kiállító művészek: 

Chul Hyun Ahn, Douglas Allsop, Antje Blumenstein, Hartmut Böhm, Hellmut Bruch, Spencer Finch, Gál András, Frank Gerritz, James Howell, IEPE, Callum Innes, Jo Kuhn, Markus Leitsch, François Morellet, Blinky Palermo, Anton Quiring, Winston Roeth, Klaus J. Schoen, Heiner Thiel, Günther Uecker, Ignacio Uriarte, Victor Vasarely, Pieter Vermeersch, Ulrich Wellmann, Martin Willing, Joan Witek

A Schroth-gyűjtemény különleges részét képezi a száz műtárgyból álló „CENTURY. idee bauhaus.“ sorozat, amelyből egy kurátori válogatás látható a veszprémi kiállításon.

Szabó Eszter
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.