Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 11. Ferenc
Veszprém
14°C
2024. május 11. Ferenc
Veszprém
14°C

Megmutatjuk a magyarságot Európának és az európaiságot Magyarországnak

2023. január 21. 13:49
A Pannon Egyetem aulájában vette kezdetét a EKF nyitóünnepségének protokolláris része. Az ide szervezett nemzetközi sajtótájékoztatóra körülbelül 150, többségében külföldi újságíró akkreditált, de az összes jelentősebb hazai médium is képviseltette magát.

A sajtótájékoztatón Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter úgy fogalmazott, az EKF-nek kettős célja van, egyrészről feltárni azokat a közös kulturális szálakat, amelyek összekötik Európa nemzeteit, másrészről pedig megmutatni a helyi sajátosságokat, amelyek egyediséget adnak a nemzeteknek. Beszélt a kreatív ipar fontosságáról is, amelyre Veszprém és a teljes régió a saját gazdasági stratégiáját szeretné építeni, ennek lényege, hogy a kultúra lehet a gazdaság mozgatórugója is.

Kiemelte, a magyar kultúra napja különös apropót ad a programsorozat megnyitójának. Szimbolikus jelentősége van számunkra  a Himnusz születése 200. évfordulójának, Madách Imre, valamint Petőfi Sándor születése 200. évfordulójának.  

Navracsics Tibor úgy fogalmazott: "Egyszerre tudjuk felmutatni a magyarságot Európában és az európaiságot Magyarországon."

Porga Gyula, Veszprém polgármestere a nemzetközi sajtó előtt is felvázolta a város azon célját, hogy 2030-ra Európa legélhetőbb városa legyen, ennek okán pedig az EKF-cím nem egy cél volt, hanem az eszköz.  A polgármester szerint a program révén megvalósuló infrastrukturális beruházások is fontosak a város számára, ezek megvalósítása során elsődleges szempont volt a fenntarthatóság. Példaként említette, hogy az egykori gyermekkórház új funkcióval bővül, mozgásművészeti központot alakítanak ki benne, az egykori a várbörtönben pedig kiállítás várja az érdeklődőket. 

Hozzátette, a program során felépült, vagy megújult infrastrukturális beruházások is a fenntarthatóság jegyében készültek, hogy azok a jövőben ne költségként, hanem a városnak bevételforrásaként működjenek.

Markovits Alíz, a VEB 2023 Zrt. vezérigazgatója a sajtótájékoztatón bemutatta az EKF összes jelentősebb programelemét, a klasztereket, amelyekről korábban mi is írtunk, valamint azokat a sajátosságokat, amelyek az egyediségét adják az itteni programnak.

A vezérigazgató fontosnak nevezte, hogy a történelmi belvárost pezsgő élettel töltsék meg a mindennapokban. Ezen kívül a helyi alkotó közösségek megerősítése és a kistelepülések lakói számára egész éven át tartó programsorozat szervezése volt a cél - fűzte hozzá. Elmondása szerint a nem szokványos helyszínválasztással is igyekeznek színesíteni a rendezvényeket, így például romkoncertek, vagy ipartelepen szervezett fesztivál is szerepel a kínálatban. Az év során több mint 3 ezer esemény várja majd az érdeklődőket - ismertette.     Újságírói kérdésre válaszolva Markovits Alíz tájékoztatott arról, hogy az EKF-program összköltségvetése 74 milliárd forint, amelyből 72 milliárd forintot a magyar kormány biztosított. A fennmaradó kétmilliárd forint a résztvevő önkormányzatok befizetéseiből, valamint az EU által odaítélt 1,5 millió euróval járó Melina Mercouri-díjból áll.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál Magyar Mozgókép Fesztivál Otthonra talált Veszprémben a Magyar Mozgókép Fesztivál A Nemzeti Filmintézet támogatásával, és az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében visszatér városunkba június 12. és 15. között a Moz.Go, azaz a Magyar Mozgókép Fesztivál.   tegnap 0:10 Közvetetten az EKF elismerése is a balatonfüredi Modern Műtér építészeti díja Közvetetten az EKF elismerése is a balatonfüredi Modern Műtér építészeti díja A Balaton környezetében épített példaértékű új, illetve felújított, bővített, átalakított meglevő épületek elismerésére életre hívott díjjal idén családi házat, CLT pavilont, képzőművészeti gyűjteményt és borteraszt is jutalmazott a bírálóbizottság, amelyek között az egyik a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programnak köszönhetően újult meg Balatonfüreden. 2024. május 8. 10:47 Rajzold meg a kedvenc EKF élményedet! Rajzold meg a kedvenc EKF élményedet! Rajzpályáztatot hirdet a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. 2024. április 10. 10:13 Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Európa szintű kiállítás nyílt a Várbörtön Múzeumban Nem csupán a régmúlt történeteit meséli el, komoly morális kérdéseket is felvet a Várbörtönben kialakított „Ember a rács mögött” című kiállítás, aminek hivatalos megnyitóját kedden délután tartották, most pedig már bárki szabadon látogathatja. Hogyan lehet büntetni úgy, hogy közben ne vegyük el a lehetőségét, hogy az ember visszailleszkedjen a társadalomba? Utópia mindez, vagy realitás? A választ a látogatókra bízzák miután megismerték Európa utolsó várbörtönéből kialakított múzeumot Veszprémben. 2024. április 3. 1:50

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.