Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C

Elítélte a bíróság a hajléktalan társukat bántalmazó férfiakat

2023. január 27. 15:52 // Forrás: Veszprémi Törvényszék Sajtóosztály
A Veszprémi Törvényszék életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete miatt marasztalta el a 33 és 40 éves, büntetett előéletű, hajléktalan férfiakat.

Az elsőrendű vádlottat 4 év börtönbüntetésre, valamint 4 év közügyektől eltiltásra ítélte a bíróság, míg a másodrendű vádlottat 4 év 6 hónap börtönbüntetéssel és 5 év közügyektől eltiltással sújtotta, valamint elrendelte a vádlottal szemben korábban kiszabott 1 év 2 hónap tartamú felfüggesztett szabadságvesztés büntetés utólagos végrehajtását. Kötelezte továbbá a vádlottakat az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére, valamint fenntartotta a másodrendű vádlott letartóztatását a másodfokú eljárás befejezéséig, de legfeljebb a nem jogerősen kiszabott szabadságvesztés büntetés tartamáig. Az elsőrendű vádlott jelenleg is egy korábbi ügyben vele szemben kiszabott jogerős szabadságvesztés büntetését tölti.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottak hajléktalan életmódot folytattak, a másodrendű vádlott egy pápai romos, elhagyatott épületben lakott, ahogy a sértett is. 2020 decemberében a vádlottak az ingatlanban a sértettel beszélgetni kezdtek, aki 300 forintot átadott az egyikük kérésére. Ezután a másodrendű vádlott a sértett szemére vetette, hogy elvette tőle egy pár cipőjét; ezt az elsőrendű vádlott is megerősítette azzal, hogy látta a cipőt más személynél. A sértett tagadta, hogy bármit is eltulajdonított volna a vádlottól. A vádlottak dühösek lettek, és bosszúból a sértettet bántalmazni kezdték, több alkalommal pofon ütötték, ököllel verték, orron térdelték, amitől az orra vérezni kezdett. Ezután testszerte több alkalommal megütötték, illetve megrúgták őt. A bántalmazással egy idő után önként felhagytak, majd távoztak a helyszínről.

A sértett 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, de a bántalmazás alkalmas volt arra, hogy életveszélyes sérülést okozzon, amelynek elmaradása csak a szerencsés véletlennek volt köszönhető.

Az ítélet ellen az ügyész mindkét vádlott terhére súlyosításért, az elsőrendű vádlott és védője eltérő minősítés megállapításáért és enyhítésért jelentettek be fellebbezést, így az ítélet nem jogerős, másodfokon a Győri Ítélőtábla jár el.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.