Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
19°C

Megújul a veszprémi vasútállomás

2023. február 2. 16:38
Az Európa Kulturális Fővárosa programhoz csatlakozva többek között új külső homlokzatot kap az utasforgalmi épület és megszépül a váróterem belseje is, akadálymentes mosdókat és fedett utasbeállókat alakítanak ki, valamint új utcabútorokat is kihelyeznek az állomásépület környezetében és a középső utasperonokon.
  • A teljes beruházás összege 1,1 milliárd forint.
  • A fejlesztés részleges felújítást jelent, melynek munkálatai február 6-án kezdődnek meg és várhatóan 2023 harmadik negyedévére fejeződik be az első ütem.
  • A MÁV-Volán-csoport az Európa Kulturális Fővárosa programsorozathoz kapcsolódva kedvezményes 2023 forintos jegyeket is biztosít a kiemelt programokra érkezőknek.

A részleges felújítással régi adósságát törlesztheti a város és a MÁV Zrt. Porga Gyula polgármester a fejlesztést bejelentő sajtótájékoztatón felidézte, a vasútállomás és környezetének megújítása régóta ott szerepelt a veszprémiek leghőbb vágyai között, közvetlenül a sportuszoda létrejötte és a déli elkerülő megépítése mellett. Utóbbiak már megvalósultak, míg a vasútállomás felújítása az előttünk álló időszak egyik fő feladata lesz: a fejlesztés első ütemében az épület és környezete, valamint az önkormányzati területek is meg fognak újulni, illetve a nappali melegedőt is áthelyezik az egykori MÁV szállóba.

A polgármester úgy fogalmazott, öröm látni, hogy nemcsak a kormány bőkezű támogatására számíthat Veszprém, de az itt működő állami vállalatok is mindent megtesznek azért, hogy kiaknázzák az Európa Kulturális Fővárosa címben rejlő lehetőségeket és segítsék az elképzeléseket.

Ennek részét képezi az a stratégiai partnerségi megállapodás, amelyet kedden írt alá Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója, valamint dr. Pafféri Zoltán a MÁV-Volán-csoport részéről, és amelynek célja, hogy kölcsönösen segítsék egymást a rendezvény sikeres lebonyolítása érdekében. Ennek első lépése volt a korábban bevezetett EKF 2023 jegy: a szimbolikus 2023 forintba kerülő vasúti jegy a MÁV-START és a GYSEV területén is érvényes, oda-vissza utazást biztosítva az ország bármely pontjáról Veszprémbe az EKF kiemelt programjaira, legközelebb az áprilisi Blues Fesztiválra, a következő pedig a vasútállomás felújítása.

Markovits Alíz és dr. Pafféri Zoltán a felújított vasútállomás látványtervévelMarkovits Alíz és dr. Pafféri Zoltán a felújított vasútállomás látványtervével

Az esztétikai és komfortnövelő felújítás összesen 1,1 milliárd forintból valósul meg, részben hazai költségvetésből: 750 millió forintot a kormány biztosít, a fennmaradó 350 milliót pedig a MÁV adja az erre a célra elkülönített forrásból. Az előkészületek a tavalyi évben már lezajlottak az idejétmúlt épületek elbontásával, február 6-án pedig a konkrét munkálatok is megkezdődnek.

A beruházás keretében megújul az utasforgalmi épület és annak külső homlokzata, az utasvárót új burkolat teszi még szebbé, és akadálymentes illemhelyet építenek ki, melyet a váróteremből könnyen meg lehet majd közelíteni. Az utasok új fotocellás ajtókon keresztül közlekedhetnek. A felvételi épület új peron- és előtetőt is kap. Utcabútorokat helyeznek el az állomás előterében, a középső utasperonon – ahová az InterCity vonatok érkeznek –, valamint az állomásépület körzetében is. Az utaskomfort növelése érdekében továbbá a peronra vezető kijáratokat is akadálymentesítik, két új fedett utasbeállót és tíz kerékpártámaszt helyeznek el.

A munkálatok ideje alatt részleges korlátozásokra kell számítani: jövő hétfőtől a váróterem peronok felőli bejárata le lesz zárva, míg március és június között a váróterem sem tart nyitva. A fejlesztés várhatóan az év harmadik negyedévére fejeződik be, amelynek keretében az épület közvetlen előtere, a járda és a szegélyek is megújulnak, valamint a közvilágítást is fejlesztik.

Dr. Pafféri Zoltán, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, az elmúlt évben 550 ezer utas fordult meg a veszprémi vasútállomáson, az EKF programjai kapcsán pedig legalább 200 ezer vendéggel számolnak. A látogatók nagy része reményeik szerint a közösségi közlekedést fogja választani az idejutáshoz, de az egyik leginkább fenntartható utazási mód, a vonatos közlekedés népszerűsítése egyébként is fontos célkitűzés Magyarország és az Európai Unió részéről is: e szerint 2050-ig a kis- és közepes távolságú utazások több mint 50%-a vasúton vagy egyéb közösségi közlekedési eszközön kellene megvalósulnia.

Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkáraNagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára

A sajtótájékoztatón részt vett Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára is, aki szerint Veszprém és a Bakony-Balaton régió már eddig is jelentős eredményeket ért el a cím elnyerése óta, a vasútállomás fejlesztése pedig újabb fontos mérföldkőt jelent majd, nemcsak a térség, de az egész ország szempontjából is.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Így indította a húsvéti ünnepet a VKSZ Nagy sikerrel szervezte meg a VKSZ Zrt. húsvétváró rendezvényét a veszprémi vásárcsarnokban nagycsütörtök délelőtt. A forgalmas piactéren állatsimogatóval, kézműves foglalkozásokkal és kóstolókkal is készültek a szervezők, amire már első alkalommal számos érdeklődő, elsősorban kisgyermekes családok látogattak ki. Képriportunkban megmutatjuk, milyen volt a hangulat. ma 10:40 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. tegnap 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. tegnap 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. tegnap 10:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.