Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Sportkörkép Porga Gyulával

2010. május 21. 0:01
Az alpolgármester elégedett a sportteljesítményekkel, ám hiányolja a szurkolókat a mérkőzésekről.

A Veszprém FC, városunk futball csapata, idén első helyen végzett az NB III Bakony-csoportjában és ezzel kivívta magának a lehetőséget, hogy jövőre a másodosztályban szerepeljen. Ennek apropóján kérdeztük meg Porga Gyula alpolgármestert – aki korábban maga is kapusként játszott ebben a sportágban - a veszprémi fociról és általában a sportról.

- Veszprém alapvetően nem a futballról híres, a mostani eredmények változtathatnak-e ezen?

- Veszprémben a futballnak meg van a maga tradíciója, hiszen tavaly ünnepeltük, hogy a húsz évvel ezelőtti csapat kiharcolta az NB I-ben való szereplés jogát. A rendszerváltás nem kedvezett ennek a sportágnak, korábban sokkal több csapatunk és pályánk volt. Gondoljunk csak a legendás Volán-pályára, amely helyén most a kis-Tesco áll. A mélypontot pedig 5-6 évvel ezelőtt, az NB III-as csapat megszűnése jelentette, miközben egy nagyon jó utánpótlásbázisa van a városnak. Ez utóbbit sikerült megtartani, a fiatalok képzése ma is nagyon jó minőségű. A Veszprémből kikerülő fiatalok nem csak a haza bajnokság élcsapataiban, de külföldi csapatokban is jól teljesítenek, gondolok például Kádár Tamásra, a Newcastle United játékosára. Vagy ott van Iszlai Bence, szintén veszprémi fiú, aki a korosztályos válogatottal néhány éve európai bronzérmet szerzett.

- Épp emiatt volt komoly dráma, hogy egyik pillanatról a másikra megszűnt a labdarúgás, ám nemrég jött egy fiatal, tisztességes társaság, akik úgy határoztak, visszaállítják a városban a foci renoméját. A megye II-ből indulva mára feljutottak az NB II-be, egy nagyobbrészt veszprémiekből álló csapattal, ugyanis a filozófiájuk része, hogy elsősorban a helyi játékosokra kívánnak építeni. Úgy látom, a széles utánpótlás bázisra alapozva, hosszútávra bebiztosíthatják a helyüket a másodosztályban.


Porga Gyula

- Említette, hogy kevés a focipálya a városban, lehet-e ezen változtatni?

- Gond, hogy az önkormányzat tulajdonában csak a Vasas-pálya van, a Stadion az egyetemé, de a várossal közös gazdasági szervezet –a Stadion Kht. – üzemelteti. Felújításokra szorul, főleg ha hosszútávon NB 2-ben gondolkodunk. A városvezetés részéről nem lesz elég, ha csak az utánpótlás-nevelést és a felnőtt csapatot támogatjuk, át kell gondolnunk a létesítményeink kapacitásbővítésének, felújításának lehetőségét is. Illetve azt is figyelembe kell venni, hogy a Stadionban edz az atlétikai klubunk és a tornaklubunk is, amelyek a szakmai munkáját akadályozzák a rossz körülmények. Maga a kht. csak a legszükségesebbeket tudja kifizetni, a komolyabb karbantartásokra nincs kerete. Komplexebben kell átgondolnunk az egész létesítmény helyzetét és a focicsapat feljutása fel is gyorsítja egy középtávú felújítási terv elkészítését.

- Az új miniszterelnök-jelölt nagy futballbarát, javul-e a sportág helyzete?

- Bízom benne, hogy javulni fog. Való igaz, hogy a miniszterelnök úr és a Fidesz több vezetője is szenvedélyes futballrajongó. A parlament frissen megválasztott elnöke egyben az Olimpiai Bizottság elnöke is, bízom abban, hogy a sport a jelenlegi finanszírozási keretek közül feljebb kerül. Egy egészséges nemzethez az oktatáson és a művészeten túl a sport szeretete is szükséges.


Félig üres sorok az Arénában

- Mennyire tudja egyébként támogatni a város az különböző sportegyesületeket?

- Azt veszprémi sportegyesületek lényegesen jobb eredményeket hoznak, mint amennyire az önkormányzat támogatja őket. A röplabdásaink, a kézilabdás lányaink, az úszók vagy akár a kosarasaink, mind kiválóan szerepelnek a bajnokságaikban. Azt is tudni kell, hogy egy-egy város nagy hagyományokkal rendelkező sportegyesületeinél nem az önkormányzat a legfontosabb mentor, hanem nagy multinacionális cégek válnak kiemelt, sokszor névadó támogatókká. Ami a férfi kézilabdát illeti, az MKB csapata más minőséget jelent. Nem csak a város, az egész ország egyik legjelentősebb egyesülete. Az önkormányzatban valóban van egy kialakult sporttámogatási szisztémája, amely alapján arányosan próbáljuk támogatni az egyesületeinket. Igazán elégedett egyik sem lehet, ez tagadhatatlan, a város viszont rendkívül elégedett és büszke a teljesítményeikre. De fokozatosan történnek előrelépések, például az MKB teljesítménye kikényszerítette, hogy megépítsük a Veszprém Arénát. Ugyancsak ezt a létesítményt használják a nő kéziseink is, akik idén feljutottak az első osztályba és ott szép eredményeket hoztak. A támogatások nagyobbik részét a piacról kell bevonni, és nyilvánvaló, hogy egy európai szintű csapat lényegesen könnyebben tud támogatókat szerezni. Szerencsére az egyesületeink nem is várják el, hogy 100 százalékig finanszírozzuk a működésüket, legtöbbször sikerül megtalálniuk a szükséges bevételi forrásaikat. Tény, hogy a városvezetés soha nem lehet elégedett a sportra és a létesítmény-fenntartásra szánt összegekkel.

- Mennyire van elszívó hatása az MKB Veszpémnek?

- A fiatalok számára jelentős húzóereje van. A gyerekek példaképként tekintenek a játékosokra, akik nem csak sportteljesítményt, de emberi értékekből is kiválót nyújtanak. A város egyébként már létrehozott a Jendrassik Venesz középiskolában egy kézilabdás sportosztályt, ahová nem csak az országból, de a határon túlról is érkeznek fiatalok. Továbbá minden általános iskola együttműködési megállapodásokat kötött a különböző egyesületekkel, így könnyebben juthatnak utánpótláshoz.

- Visszatérve a futballra, lesz-e NB I-es csapata a városnak?

- Minden sportoló azért küzd, hogy egyre jobb és jobb eredményeket érjen el. Ma azonban kicsi realitást látok, hogy a közeljövőben Veszprémnek NB 1-es focicsapata legyen. Ám nagy öröm lenne, ha ezzel a filozófiával – jellemzően veszprémi sportolókkal – olyan csapatot sikerülne kiállítani, amely méltó lenne a magyar első osztályban való részvételre, akkor a mindenkori önkormányzatnak segítenie kell az egyesületet. Nem is feltétlenül anyagilag, de erkölcsileg mindenképp. Ám ez persze minden sportegyesületünkre igaz.

- Mi a helyzet a szurkolókkal?

- Elégedetlen vagyok a szurkolói teljesítményekkel. Gyakran kijárok a meccsekre, a mostani focicsapat lényegesen több szurkolót érdemelne. Szép és látványos futballt játszanak, eredményeket is hoznak. Ugyanígy a lány kézilabdások meccseire, a jó játékuk ellenére is csak kevesen kíváncsiak Mindenki megérdemli, aki eredményt ér el, hogy meg tudja osztani azt a közösséggel.

Tiger Szabolcs
további cikkek
Eltűnt egy tizenhárom éves ajkai fiú kék fény Eltűnt egy tizenhárom éves ajkai fiú Az Ajkai Rendőrkapitányság a lakosság segítségét kéri egy 13 éves, ajkai fiú eltűnése ügyében. tegnap 23:28 Bodó bombagóljával nyert a Szeged a BL-ben férfi kézilabda BL Bodó bombagóljával nyert a Szeged a BL-ben A Szeged házigazdaként 33-32-re legyőzte csütörtökön a francia HBC Nantes csapatát a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörének harmadik fordulójában. tegnap 20:51 75 éves jubileumát ünnepli a Pannon Egyetem Pannon Egyetem 75 éves jubileumát ünnepli a Pannon Egyetem A Pannon Egyetem a héten ünnepli fennállásának 75. évfordulóját, amely nemcsak az intézmény, de Veszprém városa számára is fontos mérföldkő. Az egyetem hosszú és gazdag múltra tekint vissza, hiszen az évtizedek során központi szereplővé vált a térség oktatási és kutatási életében. tegnap 21:38 Egyelőre csak a nevek változtak Erről jut eszembe… Egyelőre csak a nevek változtak Még hogy nem lehet kétszer belelépni ugyanabba a folyóba? A veszprémi férfi kézilabdacsapat cáfolja a régi mondást. Tavaly Momir Ilics szakmai irányításával is két győzelemmel kezdte a BL-szereplést a Telekom Veszprém, majd jött a dániai fiaskó (36-30) a GOG ellen. Most két bravúros győzelem után Portugáliába ment házhoz a pofonért a Veszprém Handball Club, immár a világhírű Xavier Pascuallal a kispadon. Úgy tűnik, egyelőre csak a nevek változtak, a teljesítmény a régi maradt. tegnap 15:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.