Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Történelmi emlékeink védelmében

2010. május 21. 3:53
Az önkormányzati tulajdonú temetőkben számos történelmi jelentőségű sír szorul védelemre.

A kulturális bizottság minapi ülésén napirendre kerültek az önkormányzati tulajdonú temetők gondjai, a többi között a védelemre javasolt sírok is. Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója elmondta, történelmünk, őseink és emlékeink is ott vannak a temetőkben, ezeket nem szabad elhanyagolni, felújításukkal, karbantartásukkal  mindenképpen foglalkozni kell. Az önkormányzat tervei között szerepel egy olyan szakmai csoport megalakítása, amely érdemében foglakozhat temetőink törtnelmi jelentőségű sírjaival,  feledésbe merült emlékeink feltárásával.

Hegyeshalmi László tájékoztatta a bizottságot a Bakonyi Ház működéséről, amit a Művészetek Háza vett át, a Veszprém megyei közgyűlés és Veszprém Önkormányzata jóvoltából.

- Kiadásunk lesz bőven. A biztonsági rendszer működtetésének havi költsége van, a kertgondozás és takarítás is a mi feladatunk - mondta. - A látogatottság 2002-től folyamatosan csökken, ennek oka az is lehet, hogy megszűnt a buszmegálló a közelben és megváltoztak a kirándulási szokások is. Vannak terveink, szeretnénk a kertet rendbe tenni, ami egy klasszikus paraszti konyhakert lenne fűszerekkel, gyógynövényekkel. Tervezünk programokat a múzeumok éjszakájára úgyszintén, szeretnénk újra aktívvá tenni a házat - folytatta, majd beszélt a nyitvatartásról, és a belépőjegyek áráról.

Péterné Rózsa Mária a bizottság elnöke harmadik napirendi pontként a Veszprémi Angolkisasszonyok rend 150. évfordulójára tervezett eseményekről beszélt.

– Öregdiákok kerestek meg a kezdeményezéssel. Nagy ünnepség lesz, amiben természetesen a város is segít, és szeretne a saját költséggel egy emléktáblát is elhelyezni. Sok turista csak nézi a gyönyörű épületet, de nem derül ki, hogy valójában milyen épület. A programok várhatóan szeptemberben lesznek- mondta.

Ódor Eszter
további cikkek
Markovits Alíz: Ha egy város ismeri saját értékeit, sugárzik, ragyog Markovits Alíz: Ha egy város ismeri saját értékeit, sugárzik, ragyog Markovits Alíz, az Európa Kulturális Fővárosa program vezérigazgatója nemrégiben kapott Pro Urbe érdemérmet Veszprém város önkormányzatától. Kiemelkedő munkáját mi sem bizonyítja jobban, mint a 2023-as év sikeressége, ennek pontos részleteiről őt kérdeztük. Markovits Alíz korábban már Kőszeg városában bizonyított, mára erős kötődése van Veszprém felé is, így lánya ősszel veszprémi gimnáziumban kezdi meg tanulmányait. Az EKF sikeréről, eredményeiről, a 2023-as év nehézségeiről kérdeztük a vezérigazgatót. ma 12:47 Az ikonikus veszprémi lemezlovasról, Tóthjózsiról készült könyv kultúra Az ikonikus veszprémi lemezlovasról, Tóthjózsiról készült könyv Nem pusztán egy fordulatos élettörténetet, hanem egy kulturális lenyomatot, egy korleírást is kaphat az 1970-es évektől napjainkig az, aki kezébe veszi a nyomdából alig pár napja megérkezett veszprémi könyvet, ami két veszprémi újságíró tollából született, a központi szereplője pedig az a lemezlovas, akinek a nevét nem kell bemutatni azoknak, akik életük során legalább egyszer megfordultak Veszprém, vagy a környék valamelyik diszkójában: „Tóthjózsi”. 2024. szeptember 14. 12:37 Elfoglalta új helyét a millenniumi emlékmű, de az átalakulása nem állt meg Elfoglalta új helyét a millenniumi emlékmű, de az átalakulása nem állt meg Elkészült a talapzat, befejeződött a restauráció, csütörtök délután pedig megtörtént a millenniumi emlékművének újra avatása immáron a Szabadság téren. A munkálatok folytatódnak, a tér a következő hónapokban fog csak átalakulni, a mostani esemény mégis emlékezetes marad Veszprém kultúrtörténetében, hiszen egy hosszadalmas polgári vita zárulhatott le ezzel együtt. Ugyanakkor a szobor könnyen lehet, hogy néhány emberöltő múlva már nem ezt az arcát fogja mutatni, ehhez viszont az sem kell, hogy áthelyezzék, vagy sokat simogassák az emberek. 2024. szeptember 12. 22:13 Navracsics Tibor: ’Egy régió álma vagy egy álom régiója?’ Navracsics Tibor: ’Egy régió álma vagy egy álom régiója?’ A 2023-as év különleges mérföldkő volt Veszprém és a Bakony-Balaton régió számára: a város viselhette az Európa Kulturális Fővárosa címet. Ez a rangos elismerés nem csupán a kulturális programok gazdagságára és sokszínűségére adott alkalmat, hanem lehetőséget biztosított arra is, hogy a város és a térség újrapozicionálja magát mind a hazai, mind a nemzetközi porondon. 2024. szeptember 13. 11:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.