2023. március 24.
//
Gábor névnap

25+1 tipp, hogy az utazás ne legyen elérhetetlen luxus

2023. február 9. 12:25
Miért utazunk? Hogy kikapcsolódjunk, hogy élményeket szerezzünk, hogy idegen kultúrákat fedezzünk fel, hogy a jellemünket formáljunk. Hosszan lehetne még folytatni a sort, és elég is csak annyi talán, hogy utazni nagyszerű, az infláció és az elszálló árak mellett azonban egyre inkább luxussá válik. Néhány pénztárcabarát trükkel azonban nem kell lemondanunk a világjárásról – sőt, még izgalmasabbá is tehetjük azt.

1. Utazzunk főszezonon kívül! Ilyenkor nemcsak a repjegy- és szállás árak olcsóbbak, de kevesebb a turista és az időjárás is kedvezőbb: mediterrán országokba például július-augusztus helyett célszerű szeptemberben menni, amikor még kiválóan alkalmas a tenger vize a fürdőzéshez, városlátogatásokhoz pedig a tavasz vagy a kora ősz az ideális.

2. Legyünk rugalmasak a dátumot és a helyszínt illetően is, nézzük meg, adott hónapon belül mikor és hova a legolcsóbbak a repjegyek. Használjuk ehhez a Skyscanner és a Momondo oldalakat, ahol az úti cél beállításánál a Bárhova funkcióra kattintva csillió helyszín közül választhatjuk ki a nekünk legszimpatikusabbat. Vagy kövessük remek ajánlatokért az Utazómajom oldalát.

3. Olcsó repjegyekhez leginkább kedd, szerda és szombati napokon jutunk, utazás szempontjából pedig a legdrágább napok a péntek és a vasárnap.

4. Ha a dátum és a helyszín is fix, mert csak így tudjuk kivenni a szabadságunkat, állítsunk be árfigyelőt – ezt megtehetjük például az előbb említett Skyscanner vagy a Google Flights oldalán is –, így lehetséges, hogy később olcsóbban juthatunk a jegyekhez, mintha azonnal lecsapnánk rájuk.

Néha kerülőúton olcsóbban jutunk el egy jó helyre /Fotó: Adrien Olichon via Unsplash // Original Source & CC: Reva Group  https://rentola.com/for-rent/amsterdam#gallery /Néha kerülőúton olcsóbban jutunk el egy jó helyre /Fotó: Adrien Olichon via Unsplash // Original Source & CC: Reva Group https://rentola.com/for-rent/amsterdam#gallery /

5. Előfordul, hogy egy adott desztinációra nagyon drágán jutnánk el repülővel, egy közeli városba viszont a töredékéért visz el bennünket a légitársaság, ahonnan aztán busszal vagy vonattal tovább tudunk utazni eredeti célunkra, még mindig olcsóbban, mint direkt járattal. Tipikusan ilyen Brüsszel, ahonnan Amszterdam és Párizs is könnyen és jutányos áron elérhető, illetve Malmö, ahonnan Koppenhágát vehetjük célba. A pontos árkalkulációhoz segítség a Rome2Rio oldala, amely listázza, A-ból B pontba hogyan és mennyiért jutunk el.

6. Néhány órát bárki kibír a családtagja/párja/barátja nélkül a repülőn, de ha mégsem, nézzük meg, hova oszt ki magától a rendszer ingyen, és a partnerünknek vegyünk ülőhelyet a mi véletlenszerűen kisorsolt helyünk mellé, így spórolva. Ha ott már nincs szabad hely, nézzük meg, őt hova ültetné a rendszer, és annak fejében még mindig tudjuk módosítani a mi helyünket.

7. Pakoljunk úgy, hogy elég legyen egy kézipoggyász – ehhez remek megoldás a ruhák feltekerése hajtogatás helyett. Ha valami mégsem férne el, a check-in idejére vegyük magunkra – a beszállító pult után már senki nem nézi, ha később a felesleges holmit aztán belepakoljuk mondjuk egy ruhatáskába.

8. Nem mindig a repülő a legjobb megoldás. Ha nem bánunk némi kényelmetlenséget, utazhatunk busszal és vonattal éjszakai járatokon, ilyenkor a szállás árán és a csomagokon is spórolhatunk, hiszen ezeknél a nagyobb poggyász szállításáért sem kérnek el plusz pénzt. A 33 országban érvényes Interrail bérletekkel pedig akár egy komplett nemzetközi körutat is tehetünk a repülőnél jóval kedvezőbb áron.

9. A nemzetközi vonatoknál, buszoknál a jegyárak a légitársaságokéihoz hasonlóan működnek: ezek nem fix, hanem változó árú jegyek, amelyek az utazás napjához közeledve általában drágulnak. Ugyanez igaz néhány országban a belföldi járatokra is, például Nagy-Britanniában, ahol az is számít, hogy csúcsszezonban közlekedünk-e vagy sem. Ha tudjuk már, mikor hova kirándulnánk, vegyük meg előre a jegyet, ne hagyjuk aznapra. 

Nem a sok holmitól lesz jó élmény egy utazás /Fotó: Anete Lusina via Unsplash/Nem a sok holmitól lesz jó élmény egy utazás /Fotó: Anete Lusina via Unsplash/

10. Ha spórolnánk és szeretjük a road trip jellegű utakat, használjuk a telekocsis módszerrel működő BlaBlaCar alkalmazást: a rendszer kicsit lutris, mert előre nem tudhatjuk, hogy lesz-e akkor és oda sofőr, amikor mi mennénk, spontánabb utazás esetében viszont lefaraghatjuk az egyébként fellépő magas költségeket.

11. A szállásközvetítő oldalakon a jutalék miatt általában drágábban foglalhatunk szállást, mintha a szállás saját honlapján tennénk meg. Ha ilyen nincs, nézzünk meg több oldalt, és ott foglaljunk, ahol a legolcsóbban csaphatunk le ugyanarra a helyre.

12. Ha alapvetően csak alvásra és a csomagok elhelyezésére kell a szállás, és nem bánjuk, hogy egy idegen otthonában szállunk meg, az Airbnb egy kincsesbánya: nemcsak olcsóbb, mint egy hotel, de sok szállásadó annyira jófej, hogy ingyen biztosít reggelit, mosást vagy akár elhoz és visz a legközelebbi vasútállomásra/buszpályaudvarra.

13. Szerezzünk nemzetközi barátokat és ismerősöket, akiknél ingyen szállhatunk meg, például megismerkedve a lakóhelyünkön tanuló nemzetközi diákokkal.

14. Ha nagyobb társasággal utazunk, érdemes körbenézni a hostelekben is: lehet, hogy vagyunk annyian, hogy pont kitöltsünk egy 4-6 ágyas hostelszobát, így olcsóbban kijövünk, még sem kell idegenek horkolását hallani.

15. Akárcsak a repjegynél, néha a szállásnál is jobban járunk, ha nem az úti célunknak megfelelő városban szállunk meg, hanem valahol a közelben, főleg ahol jó a tömegközlekedés. Párizsban például hamar elfogynak az olcsó szállások, a főváros közelében azonban csomó aranyos kisváros van, amelyeket kombinált városkártyákkal olcsón és gyorsan elérhetünk.

16. Ha közlekedésről van szó, amúgy is érdemes kihasználni a városkártyák nyújtotta kedvezményeket: ezek néha csak arra jogosítanak fel, hogy a környező településekre eljussunk olcsóbban, néha pedig kulturális helyszíneken is kedvezményt biztosítanak.

Hálókocsival Velencébe - pénztárcabarát és kalandos /Fotó: Rebe Adelaida via Unsplash/Hálókocsival Velencébe - pénztárcabarát és kalandos /Fotó: Rebe Adelaida via Unsplash/

17. Válasszunk olyan szállást, ahol főzni is tudunk, vagy legalább reggelit készíteni. Rengeteget spórolhatunk így az étkezésen, és néha sokkal bulisabb – főleg ha a helyi szállásadónkkal főzünk –, mintha csak beülnénk valahova.

18. Nézzünk körül a helyi szupermarketek kínálatában – gyakran kincseket rejtenek. A holland Albert Heijn vagy a brit Sainsbury's és Marks & Spencer üzletekben például 4-5 euróért már rendkívül ízletes és egészséges (akár meleg) készételeket, smoothikat, salátákat kapni, amelyekből remek pikniket lehet csapni.

19. Ha mindenképpen étteremben, bisztróban szeretnénk fogyasztani, menjünk oda, ahova a helyiek is járnak. Tripadvisoron vagy blogokban előre is felkészülhetünk ezekből, de bátran kérdezzük ki a szállásadónkat vagy a helyieket is.

20. Ahol fogyasztható a csapvíz, töltsük fel a palackunkat ivókutaknál. Aprópénz, de számít.

21. A legszebb látnivalók sokszor nem érhetők el tömegközlekedéssel, az autóbérlés pedig nem mindenkinek opció: drága, sok felelősséggel jár és nem mindenki tud vezetni. Erre megoldás egy helyi sofőr bérlése, aki általában sokkal kevesebbért visz el, de vannak különböző alkalmazások is, például a Bolt, ahol szintén olcsó fuvarokat csíphetünk meg. Az igazán kalandvágyóknak pedig ott a stoppolás – a csalódás elkerülése végett azonban tájékozódjunk előre a Hitchwikin, mennyire bevett szokás ez az adott helyen.

22. Az online vásárolt belépők szinte mindig olcsóbbak, mintha a helyszínen próbálnánk meg hozzájuk jutni, ráadásul a sorban állás is elkerülhető így.

23. A nagy világvárosok múzeumai általában felkínálnak napokat, amikor ingyen látogathatók – például a hónap első vasárnapja vagy utolsó keddje. Tájékozódjunk az intézmény honlapján és próbáljuk meg akkorra időzíteni az utazást. 

Nézzünk utána az ingyenes múzeumi napoknak! /Fotó: DAT VO via Unsplash/Nézzünk utána az ingyenes múzeumi napoknak! /Fotó: DAT VO via Unsplash/

24. A klasszikus turistalátványosságok sokszor drágák és csalódást keltőek, az alternatívájuk viszont sokkal jobb és gyakran ingyenes. Faggassuk ki a helyieket ezekről, vagy tervezzünk előre utazóblogokat olvasva.

25. Amennyiben évente többször is utazunk, válasszunk éves utasbiztosítást a pénzintézetünknél, így sokkal kedvezőbben jövünk ki, mintha minden útra külön kötnénk biztosítást.

25+1. Gyűjtsünk krediteket! Az utazás alapvetően költség és nem bevételi forrás, de lehet az is. A Booking.com például bizonyos százalékot jóváír kreditekben a Wizz-számlán, míg a Bonusway felhasználói a partnerek oldalain vásárolva (köztünk a Bookingon) pénzvisszatérítéshez juthatnak.

Nyitókép: Christine Roy via Unsplash

Bertalan Melinda

További cikkek

Utánajártunk, hogy a veszprémiek többsége tartja-e a húsvét előtti böjtöt?
Utánajártunk, hogy a veszprémiek többsége tartja-e a húsvét előtti böjtöt?
A negyvennapos húsvéti böjt utolsó szakaszához érkeztünk, amit sokan vallási meggyőződésből tartanak be, de egészségügyi, sőt még spirituális megfontolásból is lehet böjtölni. Arról nem is beszélve, hogy ennek az önmegtartóztatásnak is több formája ismert. De vajon mennyire tartják a veszprémiek a böjtöt? Cikkünkben megmutatjuk rövid közvéleménykutatásunk eredményét. A böjt élettani hatásait pedig a szakértő, Nyikos Ráhel dietetikus válaszolja meg.
A dolgozóknak fontosabb a munka és a magánélet egyensúlya, mint a karrierépítés lehetősége
A dolgozóknak fontosabb a munka és a magánélet egyensúlya, mint a karrierépítés lehetősége
Egy nemzetközi felmérés alapján a dolgozók számára hosszú távon fontosabb a munka és a magánélet egyensúlya, mint a karrierépítés lehetősége - közölte a Profession.hu csütörtökön az MTI-vel.
Könyvet adott ki a Hét Domb Egyesület
Könyvet adott ki a Hét Domb Egyesület
Genius Loci Wesprimiensis címmel adott ki kötetet a Hét Domb Egyesület.
Erős felhozatalt ígérnek a Gizella-napokra
Erős felhozatalt ígérnek a Gizella-napokra
A Veszprém-Balaton 2023 közösségi felületein közzétette az idei Gizella-napok fellépőinek névsorát. 30Y, Punnany Massif, feltámadó Rubber Puppet a húzónevek között.
Világsztárok a színpadon kívül is a Veszprém Blues Fesztiválon
Világsztárok a színpadon kívül is a Veszprém Blues Fesztiválon
Jóval több mindenben ott van a blues, mint sokan gondolják, hiszen a könnyűzene nagy része ebből a műfajból gyökerezik. Április 13. és 16. között a Veszprém Blues Fesztiválon ezt bárki megtapasztalhatja, hiszen több mint 50 koncerten a nemzetközi blues élő legendái és feltörekvő csillagai, valamint a hazai blues-roots szcéna kiemelkedő zenészei lépnek színpadra. Közülük Roberto Luti gitáros, a világhírű Playing For Change sorozat alapító tagja, Kid Andersen, a Nyugati-part legfoglalkoztatottabb gitárosa, a Downbeat által többször az év orgonistájának választott Raphael Wressnig, valamint a világsztárok dobosa, D’MAR, aki többek között 17 évig volt Little Richard zenekarának a tagja, workshopon avatnak be műhelytitkaikba. Brian Kramer pedig nemcsak koncerted ad, hanem blues zenészeket bemutató illusztrációiból kiállítás is nyílik a fesztiválon, ahol beszélgetések, éjszakai örömzenélések és ingyenes koncertek is várják az érdeklődőket.