Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Miért fontos a kávé őrlése?

2023. február 15. 10:39

Bármilyen meglepően hangzik is, egy kávédaráló birtoklása sokkal kifizetődőbb, mint a kávéfőződ fejlesztése. Hiába van ugyanis egy hiperszuper kávémasinád és egy olyan kávékészítési technikád, amely ötvözi egy sebész koncentrációját és egy dzsúdóbajnok könnyed mozdulatait, ha nem őrlöd meg a kávébabot közvetlenül a főzés előtt, soha nem fogsz igazán minőségi kávét inni.

Hogy miért? Az alábbi cikkünkben megpróbáljuk részletesen elmagyarázni. A tippek kipróbálásához kelleni fog egy jó minőségű kávédaráló, amit a KávéVerzum oldaláról is beszerezhetsz, itt van kézi és elektromos változat is.

Hogyan hat az őrlés a kávéra?

Természetesen a víz minősége és a hőmérséklete is nagyban befolyásolja a kávé ízét, de a kávéőrlemény szemcsemérete is egy fontos tényező. Az őrlés során ugyanis a kávé felülete sok ezerszeresére nő, és így még a legbelsőbb részei is elérhetővé válnak a forró víz számára.


Az őrlési folyamatot lényegében úgy képzeld el, hogy amint a kávédaráló tárcsái őrölni kezdik a kávét, hő termelődik, és egyfajta oxidációs folyamat indul el, amelynek köszönhetően a kávébabban lévő vegyületek kölcsönhatásba lépnek a levegő molekulákkal, és így törnek a felszínre a kávébabban rejtőző kívánatos aromák.

Az egész kávébab hatalmat ad a kávé íze felett

Ha előreőrölt kávét veszel a szupermarketben, akkor elveszíted a kávé íze feletti hatalmadat. Utólagosan ugyanis nem tudod módosítani az őrlemény szemcseméretét. Az egész szemek viszont lehetővé teszik, hogy olyan apró változtatásokat hajts végre, amely nagyban megváltoztathatja a végeredményt. 

Keserű lett a kávé? A bab durvább fokozaton történő őrlésével csökkentheted a teljes extrakciót, és visszaadhatod a kiegyensúlyozott ízt. A kávé kortyolgatása közben egy kis savanyú utóízt érzel? Ez leginkább annak a jele, hogy nem megfelelő az áramlási idő, azaz a kávéőrlemény érintkezési időtartama a forró vízzel. Egy finomabb őrleménnyel viszont ezen könnyedén segíthetsz. 

Őrlési finomságok

A finom őrlés eredményeként fogja a kávé legjobban visszaadni azt az erős és eredeti ízt, amiért a legtöbben szeretjük. A legfinomabb őrlést egyébként a török kávé elkészítéséhez alkalmazzák. Ebben az esetben a szemcseméret már szabályosan lisztfinomságú. 

Majd ezután következik a kissé durvább őrlésű, de még mindig nagyon finom szemcseméret, amelyből a karakteres eszpresszó készül. Ha pedig fokozatosan tovább haladsz a durva őrlés irányába, akkor kapod meg azt a szemcseméretet, amely tökéletes a kotyogós és a filteres kávé elkészítéséhez.

A nedvességre mindenképpen ügyelni kell

Ha a páratartalom vagy más egyéb külső tényezők miatt nedvesség szivárog be az őrleménybe, akkor a kávébabban lévő olajok seperc alatt elillannak, és ez komoly hatást gyakorol a végső ízre. Így erre mindenképpen érdemes odafigyelni.

Fentebb leírtak is kiválóan bizonyítják, hogy a kávébab őrlésének ismerete egy olyan készség, amelyet a kávé szerelmeseinek feltétlenül el kell sajátítaniuk, ha kiváló végeredményt szeretnének elérni. Ezért neked sem szabad figyelmen kívül hagynod.
 

vehir.hu
további cikkek
Szexpedíció a patthelyzetbe került kapcsolatokért színház Szexpedíció a patthelyzetbe került kapcsolatokért Amikor egy kapcsolatban a fülledt romantikát felváltja egy egyszerű jóéjt puszi, vagy még később az ágy túlsó végéből elmormolt szép álmokat suttogás, akkor a párok többségénél felvillan az a bizonyos piros lámpa és figyelmeztet, ideje lenne visszamászni a hancúrlécre a kapcsolatuk érdekében. Aztán valaki vagy tesz ezért. vagy tabusítja a témát. Alice és Henry felismerte a házasságuk intim életében beállt patthelyzetet, a Szexpedíció című színdarabban pedig bemutatják az ő szexterápiájukat Hegyi Barbara és Seress Zoltán főszereplésével, amit most a veszprémi közönség is láthat a Hangvillában november 28-án. 2024. október 30. 15:04 A jövő mérnökeiért a Polinszky Tehetséggondozó Program A jövő mérnökeiért a Polinszky Tehetséggondozó Program A Pannon Egyetem elkötelezett amellett, hogy már a tanulmányok kezdetétől támogassa hallgatóit tehetségük kibontakoztatásában és magas színvonalú tudományos és szakmai karrierjük megalapozásában. Ennek érdekében a Mérnöki Kar Polinszky Tehetséggondozó Programja számos alprogramot kínál, melyek a középiskolás diákoktól a doktorandusz (PhD) hallgatókig terjedően biztosítanak széleskörű lehetőségeket a tehetséggondozásra. Dr. Valiskó Mónika egyetemi docenssel beszélgetve mélyebb betekintést nyerhettünk ezekbe az alprogramokba, és arról is tájékoztatást kaptunk, miként támogatják a különböző szinteken tanuló diákok és hallgatók szakmai és személyes fejlődését. 2024. augusztus 29. 14:50 Visszanyerheti Szoboszlai legjobb formáját a 2024-es Eb előtt? Visszanyerheti Szoboszlai legjobb formáját a 2024-es Eb előtt? 2024. június 4. 17:35 Ötven éves jubileumi koncertre hív az EDDA Művek Ötven éves jubileumi koncertre hív az EDDA Művek 2024-ben ötven éve lesz annak, hogy az ország egyik legismertebb rockzenekara az EDDA Művek megalakult és a rockzene szolgálatába állt. A Pataky Attila vezette legendás együttes e jeles alkalomból egy felejthetetlen és óriási bulira hív mindenkit 2024. május 11-én a Veszprém Arénába. 2024. január 12. 12:44

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.