Bármilyen meglepően hangzik is, egy kávédaráló birtoklása sokkal kifizetődőbb, mint a kávéfőződ fejlesztése. Hiába van ugyanis egy hiperszuper kávémasinád és egy olyan kávékészítési technikád, amely ötvözi egy sebész koncentrációját és egy dzsúdóbajnok könnyed mozdulatait, ha nem őrlöd meg a kávébabot közvetlenül a főzés előtt, soha nem fogsz igazán minőségi kávét inni.
Hogy miért? Az alábbi cikkünkben megpróbáljuk részletesen elmagyarázni. A tippek kipróbálásához kelleni fog egy jó minőségű kávédaráló, amit a KávéVerzum oldaláról is beszerezhetsz, itt van kézi és elektromos változat is.
Hogyan hat az őrlés a kávéra?
Természetesen a víz minősége és a hőmérséklete is nagyban befolyásolja a kávé ízét, de a kávéőrlemény szemcsemérete is egy fontos tényező. Az őrlés során ugyanis a kávé felülete sok ezerszeresére nő, és így még a legbelsőbb részei is elérhetővé válnak a forró víz számára.
Az őrlési folyamatot lényegében úgy képzeld el, hogy amint a kávédaráló tárcsái őrölni kezdik a kávét, hő termelődik, és egyfajta oxidációs folyamat indul el, amelynek köszönhetően a kávébabban lévő vegyületek kölcsönhatásba lépnek a levegő molekulákkal, és így törnek a felszínre a kávébabban rejtőző kívánatos aromák.
Az egész kávébab hatalmat ad a kávé íze felett
Ha előreőrölt kávét veszel a szupermarketben, akkor elveszíted a kávé íze feletti hatalmadat. Utólagosan ugyanis nem tudod módosítani az őrlemény szemcseméretét. Az egész szemek viszont lehetővé teszik, hogy olyan apró változtatásokat hajts végre, amely nagyban megváltoztathatja a végeredményt.
Keserű lett a kávé? A bab durvább fokozaton történő őrlésével csökkentheted a teljes extrakciót, és visszaadhatod a kiegyensúlyozott ízt. A kávé kortyolgatása közben egy kis savanyú utóízt érzel? Ez leginkább annak a jele, hogy nem megfelelő az áramlási idő, azaz a kávéőrlemény érintkezési időtartama a forró vízzel. Egy finomabb őrleménnyel viszont ezen könnyedén segíthetsz.
Őrlési finomságok
A finom őrlés eredményeként fogja a kávé legjobban visszaadni azt az erős és eredeti ízt, amiért a legtöbben szeretjük. A legfinomabb őrlést egyébként a török kávé elkészítéséhez alkalmazzák. Ebben az esetben a szemcseméret már szabályosan lisztfinomságú.
Majd ezután következik a kissé durvább őrlésű, de még mindig nagyon finom szemcseméret, amelyből a karakteres eszpresszó készül. Ha pedig fokozatosan tovább haladsz a durva őrlés irányába, akkor kapod meg azt a szemcseméretet, amely tökéletes a kotyogós és a filteres kávé elkészítéséhez.
A nedvességre mindenképpen ügyelni kell
Ha a páratartalom vagy más egyéb külső tényezők miatt nedvesség szivárog be az őrleménybe, akkor a kávébabban lévő olajok seperc alatt elillannak, és ez komoly hatást gyakorol a végső ízre. Így erre mindenképpen érdemes odafigyelni.
Fentebb leírtak is kiválóan bizonyítják, hogy a kávébab őrlésének ismerete egy olyan készség, amelyet a kávé szerelmeseinek feltétlenül el kell sajátítaniuk, ha kiváló végeredményt szeretnének elérni. Ezért neked sem szabad figyelmen kívül hagynod.