Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Csendéletek a nanovilágból

2023. február 15. 22:39
Elektronmikroszkóppal készült fotókból nyílt kiállítás a Pannon Egyetem aulájában. A képek elsősorban a tudományos értékük miatt érdekesek, de a tárlat összeállításakor az esztétikum is fontos szerepet játszott.

A kiállítást dr. Vonderviszt Ferenc, a Pannon Egyetem professzora nyitotta meg kedd délután. Mint mondta, az elektronmikroszkópok segítségével olyan világba nyerünk bepillantást, amellyel a hétköznapokban nincs kapcsolatunk. Az egyszerű, fénnyel működő mikroszkópok számára korlátokat szab a fizika, ezekkel csak a fény hullámhosszával összevethető méretű, néhány száz nanométeres tárgyakat és élőlényeket lehet megfigyelni. A professzor példaként megjegyezte, hogy egy covid vírust már nem tudunk ilyen hagyományos mikroszkóppal górcső alá venni, mert annyira parányi. 

Turmalin ásvány atomi felbontású felvétele. Készítette: Pekker PéterTurmalin ásvány atomi felbontású felvétele. Készítette: Pekker Péter

Ha ennyire pici dolgokat szeretnénk szemügyre venni, akkor a fénynél jóval kisebb hullámhosszú sugárzásra van szükség. Ezt nyújtják nekünk az elektronok, amelyek létezéséről ugyan régóta tudott az emberiség, de korábban kizárólag részecskeként gondoltunk rájuk, és csak Louis de Broglie 1924-ben publikált elmélete révén derült ki, hogy hullámként is viselkednek. 

Gránát ásvány elektrondiffrakciós felvétele. Készítette: Pekker Péter.Gránát ásvány elektrondiffrakciós felvétele. Készítette: Pekker Péter.

Az elektronhullámok felhasználásával sokkal nagyobb felbontásban, precízebben lehet feltérképezni az anyagok tulajdonságait. A mai modern elektronmikroszkópok már milliószoros nagyításra is képesek – ilyen berendezést találhatunk a Pannon Egyetem NANOLAB-jában is, amit 2018-ban mintegy egymilliárdos összköltségvetésű projekt révén szereztek be. Az egyetemen dr. Pósfai Mihály professzor vezetésével alakult egy kutatócsoport, ami szép eredményeket ért el, már több mint harminc tudományos publikációt produkált és ipari megrendelésekre is dolgozik.

Ikerhatár balatoni vándorkagyló héját alkotó aragonit ásványban. Készítette: Pekker PéterIkerhatár balatoni vándorkagyló héját alkotó aragonit ásványban. Készítette: Pekker Péter

Pósfai maga is megszólalt a kiállítás megnyitóján. Mint mondta, a mikroszkóp lencséje alatt elénk tárulnak a természetben rejlő szimmetriák, amik nem egyszer egy absztrakt tárlat munkáit juttathatják eszünkbe. A professzor szerint már a képek elkészítése is művészet: egy elektronmikroszkóp nem úgy működik, mint a mobiltelefonok gombnyomásra tökéletes fotót készítő kamerái, az eszköz használata nagy hozzáértést igényel. 

A PE NANOLAB képeiből nyílt kiállítást az egyetem aulájában lehet megtekinteni. 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Rangos elismerést kapott a Paszta Rangos elismerést kapott a Paszta Szeptember 21-24. között zajlott Komlón a IX. Komlói Amatőr Színházi Találkozó. A Komáromi Sándor vezette Paszta komoly sikerekkel tért haza. 2023. szeptember 28. 12:34 A szépség filozófiája volt terítéken a Pannon Kultúrklubban A szépség filozófiája volt terítéken a Pannon Kultúrklubban A Pannon Kultúrklub 3.0. eseménye A szépség filozófiája címet kapta. Az EKF támogatásával megvalósuló beszélgetéseket már harmadik éve szervezi a Pannon Egyetem, az új tanévben ez volt az első. A rendezvény vendégei Pataki Ági sztármodell, filmproducer, valamint Kajdi Csaba modellügynök, influenszer volt. A beszélgetést András Ferenc filozófus vezette. 2023. szeptember 20. 15:46 Huszadik évfordulóját ünnepli a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara Huszadik évfordulóját ünnepli a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara Ünnepélyes keretek között nyitották meg az új tanévet, az elmúlt évek legsikeresebb felsőoktatási felvételi időszakát koronázta meg a ceremónia, ami egyben központi évnyitó volt. Egyúttal megemlékeztek dr. Gaál Zoltán professzor emeritusról, s felavatták az egyetem korábbi rektorának szobrát. 2023. szeptember 11. 21:43 Istent nem lehet megismerni az ember nélkül Istent nem lehet megismerni az ember nélkül Csütörtök délelőtt megtartotta ünnepi tanévnyitóját a Veszprémi Érseki Főiskola. Idén összesen 177 új hallgató kezdi meg tanulmányait. 2023. szeptember 7. 22:02

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.