Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Csendéletek a nanovilágból

2023. február 15. 22:39
Elektronmikroszkóppal készült fotókból nyílt kiállítás a Pannon Egyetem aulájában. A képek elsősorban a tudományos értékük miatt érdekesek, de a tárlat összeállításakor az esztétikum is fontos szerepet játszott.

A kiállítást dr. Vonderviszt Ferenc, a Pannon Egyetem professzora nyitotta meg kedd délután. Mint mondta, az elektronmikroszkópok segítségével olyan világba nyerünk bepillantást, amellyel a hétköznapokban nincs kapcsolatunk. Az egyszerű, fénnyel működő mikroszkópok számára korlátokat szab a fizika, ezekkel csak a fény hullámhosszával összevethető méretű, néhány száz nanométeres tárgyakat és élőlényeket lehet megfigyelni. A professzor példaként megjegyezte, hogy egy covid vírust már nem tudunk ilyen hagyományos mikroszkóppal górcső alá venni, mert annyira parányi. 

Turmalin ásvány atomi felbontású felvétele. Készítette: Pekker PéterTurmalin ásvány atomi felbontású felvétele. Készítette: Pekker Péter

Ha ennyire pici dolgokat szeretnénk szemügyre venni, akkor a fénynél jóval kisebb hullámhosszú sugárzásra van szükség. Ezt nyújtják nekünk az elektronok, amelyek létezéséről ugyan régóta tudott az emberiség, de korábban kizárólag részecskeként gondoltunk rájuk, és csak Louis de Broglie 1924-ben publikált elmélete révén derült ki, hogy hullámként is viselkednek. 

Gránát ásvány elektrondiffrakciós felvétele. Készítette: Pekker Péter.Gránát ásvány elektrondiffrakciós felvétele. Készítette: Pekker Péter.

Az elektronhullámok felhasználásával sokkal nagyobb felbontásban, precízebben lehet feltérképezni az anyagok tulajdonságait. A mai modern elektronmikroszkópok már milliószoros nagyításra is képesek – ilyen berendezést találhatunk a Pannon Egyetem NANOLAB-jában is, amit 2018-ban mintegy egymilliárdos összköltségvetésű projekt révén szereztek be. Az egyetemen dr. Pósfai Mihály professzor vezetésével alakult egy kutatócsoport, ami szép eredményeket ért el, már több mint harminc tudományos publikációt produkált és ipari megrendelésekre is dolgozik.

Ikerhatár balatoni vándorkagyló héját alkotó aragonit ásványban. Készítette: Pekker PéterIkerhatár balatoni vándorkagyló héját alkotó aragonit ásványban. Készítette: Pekker Péter

Pósfai maga is megszólalt a kiállítás megnyitóján. Mint mondta, a mikroszkóp lencséje alatt elénk tárulnak a természetben rejlő szimmetriák, amik nem egyszer egy absztrakt tárlat munkáit juttathatják eszünkbe. A professzor szerint már a képek elkészítése is művészet: egy elektronmikroszkóp nem úgy működik, mint a mobiltelefonok gombnyomásra tökéletes fotót készítő kamerái, az eszköz használata nagy hozzáértést igényel. 

A PE NANOLAB képeiből nyílt kiállítást az egyetem aulájában lehet megtekinteni. 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Programajánló - A háború és béke kérdései Programajánló - A háború és béke kérdései Mindannyiunkat aggodalommal töltenek el a világban jelenleg zajló brutális háborúk, a megoldhatatlannak tűnő fegyveres konfliktusok. Mégis a modern társadalom információs zajában, a témában erősen átpolitizált kommunikációs térben roppant nehéz a valódi történésekről tudományosan megalapozott, hiteles információkhoz jutni. Erre reagál most a Pannon Egyetem és az MTA VEAB, akiknek közös szervezésében az egyik leghitelesebb magyar biztonságpolitikai szakértő érkezik Veszprémbe előadást tartani. 2024. április 9. 11:32 Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Pannon Egyetem Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Az egyetem a tudást, a cégek pedig a piaci tapasztalatukat és saját tőkéjüket teszik bele abba az az együttműködésbe, ami mindkét félnek előnyös a nap végén. A Pannon Egyetem most egy olyan befektetőcéggel írt alá együttműködési megállapodást, aminek alapítója annak idején Veszprémben végzett, most pedig befektetőként tér vissza az alumni intézménybe. 2024. április 2. 14:52 Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Kedd délelőtt az N épület első emeletén hivatalosan is átadták a tanuló galériát, amely a HTK új kiállító- és közösségi tere. 2024. március 26. 22:37 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.