2023. március 24.
//
Gábor névnap

Csendéletek a nanovilágból

Elektronmikroszkóppal készült fotókból nyílt kiállítás a Pannon Egyetem aulájában. A képek elsősorban a tudományos értékük miatt érdekesek, de a tárlat összeállításakor az esztétikum is fontos szerepet játszott.

A kiállítást dr. Vonderviszt Ferenc, a Pannon Egyetem professzora nyitotta meg kedd délután. Mint mondta, az elektronmikroszkópok segítségével olyan világba nyerünk bepillantást, amellyel a hétköznapokban nincs kapcsolatunk. Az egyszerű, fénnyel működő mikroszkópok számára korlátokat szab a fizika, ezekkel csak a fény hullámhosszával összevethető méretű, néhány száz nanométeres tárgyakat és élőlényeket lehet megfigyelni. A professzor példaként megjegyezte, hogy egy covid vírust már nem tudunk ilyen hagyományos mikroszkóppal górcső alá venni, mert annyira parányi. 

Turmalin ásvány atomi felbontású felvétele. Készítette: Pekker PéterTurmalin ásvány atomi felbontású felvétele. Készítette: Pekker Péter

Ha ennyire pici dolgokat szeretnénk szemügyre venni, akkor a fénynél jóval kisebb hullámhosszú sugárzásra van szükség. Ezt nyújtják nekünk az elektronok, amelyek létezéséről ugyan régóta tudott az emberiség, de korábban kizárólag részecskeként gondoltunk rájuk, és csak Louis de Broglie 1924-ben publikált elmélete révén derült ki, hogy hullámként is viselkednek. 

Gránát ásvány elektrondiffrakciós felvétele. Készítette: Pekker Péter.Gránát ásvány elektrondiffrakciós felvétele. Készítette: Pekker Péter.

Az elektronhullámok felhasználásával sokkal nagyobb felbontásban, precízebben lehet feltérképezni az anyagok tulajdonságait. A mai modern elektronmikroszkópok már milliószoros nagyításra is képesek – ilyen berendezést találhatunk a Pannon Egyetem NANOLAB-jában is, amit 2018-ban mintegy egymilliárdos összköltségvetésű projekt révén szereztek be. Az egyetemen dr. Pósfai Mihály professzor vezetésével alakult egy kutatócsoport, ami szép eredményeket ért el, már több mint harminc tudományos publikációt produkált és ipari megrendelésekre is dolgozik.

Ikerhatár balatoni vándorkagyló héját alkotó aragonit ásványban. Készítette: Pekker PéterIkerhatár balatoni vándorkagyló héját alkotó aragonit ásványban. Készítette: Pekker Péter

Pósfai maga is megszólalt a kiállítás megnyitóján. Mint mondta, a mikroszkóp lencséje alatt elénk tárulnak a természetben rejlő szimmetriák, amik nem egyszer egy absztrakt tárlat munkáit juttathatják eszünkbe. A professzor szerint már a képek elkészítése is művészet: egy elektronmikroszkóp nem úgy működik, mint a mobiltelefonok gombnyomásra tökéletes fotót készítő kamerái, az eszköz használata nagy hozzáértést igényel. 

A PE NANOLAB képeiből nyílt kiállítást az egyetem aulájában lehet megtekinteni. 

Schöngrundtner Tamás

További cikkek

A Pannon Egyetemen járt a Magyar Honvédség parancsnoka
A Pannon Egyetemen járt a Magyar Honvédség parancsnoka
Egy ország stabilitása akkor biztosított, ha a civil társadalom, a kormányzat és a katonaság képzeletbeli háromszöge egyensúlyban van, mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz, altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka szerda délelőtt a Pannon Egyetemen tartott előadásában. Kitért arra is, milyen stratégiai lehetőségei vannak Magyarországnak akkor, amikor a szomszédban éppen két azonos kultúrájú és történelmű ország áll háborúban egymással, valamint több információt is megosztott a hallgatókkal a javában zajló magyar haderőfejlesztés részleteiről.
Majkával és Azahriah-val érkezik a harmincadik VEN
Majkával és Azahriah-val érkezik a harmincadik VEN
Nyilvánossá vált az idei Veszprémi Egyetemi Napok utolsó fellépője is, így már teljes a lista, hogy kik érkeznek április végén a jubiláló fesztiválra. A koncertszervők mellett viszont pedig az egyetemisták is javában készülnek, akik a hagyományoknak megfelelően idén is négy csapatba szerveződtek, négy különböző tematika mentén.
Vannak napok, melyek nem szállnak el
Vannak napok, melyek nem szállnak el
A Pannon Egyetem az E épületben tartott ünnepséget az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra emlékezve.
Talán jobb lett volna elmenni a falig
Talán jobb lett volna elmenni a falig
Parti Nagy Lajos költő, író, drámaíró volt a Pannon Egyetem Színháztudományi Napok rendezvénysorozatának idei első vendége hétfőn.
Kezd testet öltetni a Zöld város
Kezd testet öltetni a Zöld város
Kávézó, játszótér, sétálóövezet, mélygarázs és sportpályák is lesznek az egyszerűen csak "Zöld városnak" nevezett projektben, ami az Erzsébet-ligetből és a Pannon Egyetem alsó kampuszából épít egy egybefüggő zöldövezetet számos szolgáltatással. Képriportunkban madártávlatból lestünk be az építkezésbe.