Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Csendéletek a nanovilágból

2023. február 15. 22:39
Elektronmikroszkóppal készült fotókból nyílt kiállítás a Pannon Egyetem aulájában. A képek elsősorban a tudományos értékük miatt érdekesek, de a tárlat összeállításakor az esztétikum is fontos szerepet játszott.

A kiállítást dr. Vonderviszt Ferenc, a Pannon Egyetem professzora nyitotta meg kedd délután. Mint mondta, az elektronmikroszkópok segítségével olyan világba nyerünk bepillantást, amellyel a hétköznapokban nincs kapcsolatunk. Az egyszerű, fénnyel működő mikroszkópok számára korlátokat szab a fizika, ezekkel csak a fény hullámhosszával összevethető méretű, néhány száz nanométeres tárgyakat és élőlényeket lehet megfigyelni. A professzor példaként megjegyezte, hogy egy covid vírust már nem tudunk ilyen hagyományos mikroszkóppal górcső alá venni, mert annyira parányi. 

Turmalin ásvány atomi felbontású felvétele. Készítette: Pekker PéterTurmalin ásvány atomi felbontású felvétele. Készítette: Pekker Péter

Ha ennyire pici dolgokat szeretnénk szemügyre venni, akkor a fénynél jóval kisebb hullámhosszú sugárzásra van szükség. Ezt nyújtják nekünk az elektronok, amelyek létezéséről ugyan régóta tudott az emberiség, de korábban kizárólag részecskeként gondoltunk rájuk, és csak Louis de Broglie 1924-ben publikált elmélete révén derült ki, hogy hullámként is viselkednek. 

Gránát ásvány elektrondiffrakciós felvétele. Készítette: Pekker Péter.Gránát ásvány elektrondiffrakciós felvétele. Készítette: Pekker Péter.

Az elektronhullámok felhasználásával sokkal nagyobb felbontásban, precízebben lehet feltérképezni az anyagok tulajdonságait. A mai modern elektronmikroszkópok már milliószoros nagyításra is képesek – ilyen berendezést találhatunk a Pannon Egyetem NANOLAB-jában is, amit 2018-ban mintegy egymilliárdos összköltségvetésű projekt révén szereztek be. Az egyetemen dr. Pósfai Mihály professzor vezetésével alakult egy kutatócsoport, ami szép eredményeket ért el, már több mint harminc tudományos publikációt produkált és ipari megrendelésekre is dolgozik.

Ikerhatár balatoni vándorkagyló héját alkotó aragonit ásványban. Készítette: Pekker PéterIkerhatár balatoni vándorkagyló héját alkotó aragonit ásványban. Készítette: Pekker Péter

Pósfai maga is megszólalt a kiállítás megnyitóján. Mint mondta, a mikroszkóp lencséje alatt elénk tárulnak a természetben rejlő szimmetriák, amik nem egyszer egy absztrakt tárlat munkáit juttathatják eszünkbe. A professzor szerint már a képek elkészítése is művészet: egy elektronmikroszkóp nem úgy működik, mint a mobiltelefonok gombnyomásra tökéletes fotót készítő kamerái, az eszköz használata nagy hozzáértést igényel. 

A PE NANOLAB képeiből nyílt kiállítást az egyetem aulájában lehet megtekinteni. 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
A legek időszakát éli a Pannon Egyetem – hamarosan új rektorral folytathatja továbbra is az élmezőnyben Pannon Egyetem A legek időszakát éli a Pannon Egyetem – hamarosan új rektorral folytathatja továbbra is az élmezőnyben 2023-ban mintha még a csillagok is szerencsésen együtt álltak volna a Pannon Egyetem fölött, a veszprémi felsőoktatási intézmény sorról sorra döntötte meg a saját rekordjait. 2024. február 2. 11:30 Elindult a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilmfesztivál Veszprémben Elindult a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilmfesztivál Veszprémben Tizedik alkalommal rendezik meg a BIDF-et, amelynek veszprémi rendezvényét a Pannon Egyetem Humántudományi Kara látja vendégül. A helyszínt idén a Foton biztosítja. 2024. február 2. 14:45 A kukoricaföld, melyről az egyetem nőtt ki A kukoricaföld, melyről az egyetem nőtt ki Kedd délután az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban nyílt meg a 75 éves Veszprém egyeteme című kiállítás. 2024. január 24. 21:43 A Pannon Egyetem a világ egyetemeinek első öt százalékában Pannon Egyetem A Pannon Egyetem a világ egyetemeinek első öt százalékában Veszprémben mindenféle probléma nélkül ment végbe az egyetemi modellváltás, de hogy mit jelent ez pontosan, azt már kevesen ismerik mélységében. Erről is beszélgettünk Csillag Zsolttal, az idén 75 éves Pannon Egyetem kancellárjával. Hogyan változott a magyar felsőoktatás az elmúlt évtizedekben, mik voltak akkor és mik ma a kihívások? Hogyan reagált ezekre az intézmény és milyen stratégiája van a jövőre nézve? És egyáltalán, miért lett a Veszprémi Egyetemből Pannon Egyetem, ami ma a nemzetközi rangsorok alapján a világ élvonalába tartozik. 2024. január 23. 22:22

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.