Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
1°C
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
1°C

Akiknek játék egy ember megmentése

2023. február 17. 14:09
A tragikus törökországi földrengések után bejárták a világsajtót azok a megrendítő képek, ahol az összedőlt házak alatt a mentésben résztvevők fáradhatatlanul keresik a túlélőket. De nem csupán az emberek, hanem azok a kutyák is, akiket erre, az emberi élet megmentésére képeztek ki. Olyan kutyák, akik nem is tudják pontosan, hogy mekkora felelősség van rajtuk, egészen másképp jár az agyuk. Hogy ember és kutya között milyen magas szintű együttműködés tud kialakulni, és ezzel hogyan menekül meg számos élet, arra egy veszprémi csapat is példaként szolgál. Ők a Veszprém Megyei Kutató-Mentő Szolgálat Alapítvány tagjai.

Hirschl János az alapítvány elnöke és a csapat szolgálatvezetője két fekete labradorral érkezett meg az interjúra. Ez – hogy a kutyák gazdájukkal együtt jönnek-mennek – nem csupán az interjú kedvéért történt így. Folyamatosan együtt mozognak, ha pedig riasztást kapnak egy eltűnt személyről, azonnal el tudnak indulni a keresésére.

De miért nem éppen Törökországban vannak? – merül fel egyből a kérdés, János pedig elmondta magyarázatul, hogy ők elsősorban keresőkutyákkal dolgoznak, olyan ebekkel, akiket kifejezetten a helyi, azaz Veszprém megyei környezeti adottságra képeztek ki: hogy a Bakony sűrű erdeiben, mezőkön is jól elboldoguljanak, és megtalálják azt az embert, aki eltűnt. Tehát nem a romok alatt kutatnak.

Hogy ez a gyakorlatban mit jelent, az János elmondása szerint nem is különbözik sokban attól, amit a filmekben látunk. Ha kapnak egy segélyhívást egy ember eltűnéséről, ők azonnal elkezdik a felkészülést a kutatásra. János telefonja a nap 24 órájában megcsörrenhet, ekkor azonnal felveszik az adatokat, a csapat koordinátora értesíti a szolgálat többi tagját, valamint további önkénteseiket, János pedig már el is indul oda, ahol utoljára látták az eltűnt személyt.

Ezután a kutyával szagmintát vetetnek a keresett személy valamelyik személyes tárgyáról, leginkább ruhadarabjáról, majd megindul a keresés, amihez már önkéntesek és a hivatalos hatóságok is csatlakoznak. Ha nem lenne a kutya, akkor a szélrózsa bármelyik irányába elindulhatnának, így viszont a szag alapján a kutya tudja, hogy melyik a helyes út az elveszett személy megtalálásához.

A Kutató-Mentő Szolgálatnak – akik 11-en vannak és ugyanennyi kutyával dolgoznak – azon kívül, hogy kutyáik szaglása révén olyan „eszköz” áll a rendelkezésükre, ami nem helyettesíthető semmilyen műszerrel, a csapatban műszaki mentők is vannak, akik speciális hordággyal, vagy adott esetben alpin-technikával olyan helyekre is el tudnak jutni, ahová a hivatásos mentők nem. „A kutyák keresnek, az emberek mentenek” – így foglalta össze legegyszerűbben János a saját tevékenységüket.

De térjünk vissza a kutyákhoz! Vajon bármelyik alkalmas arra, hogy keresőnek képezzék ki? János elmondása szerint nem, viszont ez nem feltétlenül fajtaadottság kérdése. Habár a legtöbb keresőkutya a juhászkutyák közül kerül ki – retrieverek, labradorok, belga juhászok, border collie-k – lényegében a tréner személye a fontos, aki ki tudja választani, hogy melyik kutya alkalmas erre a feladatra, és már a kutya négyhetes korától elkezdi a kiképzését.

Amikor kiskutyák születnek, ők azokat keresik, akik a többieknél úgymond kajlábbak, játékosabbak. Őket megtartják keresőkutyáknak és elkezdik a képzésüket, a többiek kerülnek a családokhoz, meséli János. Ez némileg furcsán hangozhat addig, amíg János nem magyarázza el, hogy pont erre a játékosságra van szükségük, hiszen amikor az állat elindul valakinek a keresésére, ő azt játéknak fogja fel. Amikor pedig egész nap egy erdőben kell követni a szagot, akkor fontos, hogy legyen kellő energia és motiváció benne.

A kutyáknak fogalmuk sincs arról, hogy az, amit csinálnak, emberéleteket menthet meg, ők csupán egy jutalomfalatért, vagy János labradorjai esetében egy teniszlabdáért teszik mindezt, játékból.

Ezeket a kutyákat körülbelül három évig képzik, majd egy nemzetközileg meghatározott vizsgarendszerben kell bizonyítaniuk rátermettségüket. Ezután jöhet csak az első éles bevetés, a kutya szempontjából viszont ez egy újabb játék, ahol meg kell találnia egy szagminta forrását.

Hogy mekkora hatékonysággal tudnak dolgozni, abban nagy szerepe van az időfaktornak – folytatja János –, hogy mielőbb elindulhasson a keresés. A kutyák helyzetét persze nehezítheti az időjárás is: az eső, a köd, de a forró meleg is. Ők mindenesetre nem adják fel a keresést; volt, akit két nap kutatás után sikerült élve megtalálniuk.

Ilyenkor a kutyák megkapják a várva várt jutalmukat, Jánosék legnagyobb elismerése pedig az – ahogy ő fogalmaz –, ha őszintén megköszönik nekik a munkájukat.

 

Képek: Veszprém Megyei Kutató-Mentő Szolgálat Alapítvány

Az interjú visszahallgatható a Méz Rádió csatornáján is.

Hajas Bálint
további cikkek
Gulyás Gergely: a kormány meghosszabbítja a kamatstopokat Gulyás Gergely: a kormány meghosszabbítja a kamatstopokat A kormány meghosszabbítja a kamatstopot mind a kis- és középvállalkozások, mind a családok számára és a diákhitel esetében - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón csütörtökön Budapesten. ma 14:23 Gondoskodik a képviselő a Módszertani bölcsődéről Gondoskodik a képviselő a Módszertani bölcsődéről Miután a korábbi években a veszprémi önkormányzat felújította a Módszertani bölcsőde épületét és teljes energetikáját, valamint rendbe rakta az udvart is, az utolsó néhány hasznos eszköz beszerzésében már a belvárosi körzet önkormányzati képviselője, Bázsa Botond segített az intézménynek. ma 14:46 A lakosság háromnegyede minden betétdíjas palackot visszavált majd egy kutatás szerint A lakosság háromnegyede minden betétdíjas palackot visszavált majd egy kutatás szerint A magyarok összességében kedvezően fogadják az új palackvisszaváltási rendszer bevezetését, a lakosság háromnegyede igyekezni fog, hogy minden betétdíjas palackot visszaváltson - derül ki a Reacty Digital kutatásából.  tegnap 11:37 Egy közösség, amely tényleg érti, mit jelent jóban-rosszban együtt lenni Egy közösség, amely tényleg érti, mit jelent jóban-rosszban együtt lenni Alakulásuk után rögvest egy mindenkit bezáró világjárvánnyal kellett szembenézniük, ez mégsem rengette meg az elképzeléseiket: a Cholnoky Kerekasztal várt, kitartott, újra aktivizálódott és ma már negyedik születésnapját ünnepelhette. 2023. november 28. 15:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.