Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
13°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
13°C

Felfüggesztett börtönre ítélték a súlyos balesetet okozó nőt

2023. február 22. 10:45 // Forrás: Veszprémi Törvényszék
A Tapolcai Járásbíróság maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást eredményező közúti baleset okozásának vétsége miatt 1 év 6 hónap – végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre és 2 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte a vádlottat, továbbá kötelezte az eljárás során felmerült közel 300.000 forint bűnügyi költség megfizetésére – közölte a Veszprémi Törvényszék Sajtóosztálya.

A bíróság által megállapított tényállás szerint az akkor 18 éves vádlott, aki 2021 márciusa óta rendelkezett vezetői engedéllyel, 2021 júliusában az általa vezetett BMW X5 típusú személygépkocsival a 7318. számú útról balra nagy ívben akart rákanyarodni a 71. számú főútra Badacsonytördemic irányába, azonban a kihelyezett „Elsőbbségadás kötelező!” jelzőtábla ellenére nem biztosított elhaladási elsőbbséget a 71. számú főúton a neki balról érkező és Szigliget irányába tovább haladni szándékozó sértett által vezetett motorkerékpárnak, így a kereszteződésben összeütköztek.

Az ütközés bekövetkezésekor a személygépkocsi sebessége 13-17 km/h, míg a motorkerékpár sebessége 68-72 km/h volt. Amikor a vádlott megkezdte a behaladást a kereszteződésbe, a sértett által vezetett motorkerékpár tőle 85 méterre, észlelhető távolságban volt. Az ütközés 3,5 másodperccel később következett be. A motorkerékpárt vezető sértett a személygépkocsi elindulásakor intenzív lassító fékezéssel sem tudta volna elkerülni a balesetet.

A baleset következtében a motorkerékpár vezetője, egy 32 éves férfi 8 napon túl (kb. 90 nap alatt) gyógyuló nyak-, térd-, boka- és saroksérüléseket szenvedett; több nyakcsigolyája és az egyik hátcsigolyájának egy része eltört, valamint a fejbiccentő izma és karidegfonata sérült. Utóbbi sérülés következményeként a vállövi, váll körüli és a felső végtag izomzatának sorvadásával, a váll és könyökízületi mozgások beszűkülésével jellemezhető állapot alakult ki, mely súlyos egészségromlásnak minősül.

A baleset következtében a motorkerékpár utasa, egy 32 éves nő 8 napon túl gyógyuló – a lép és a máj sérülésében, a combcsont többszörös törésében, a koponya zúzódásában, illetőleg a bal karidegfonat szakadásában megnyilvánuló – sérüléseket szenvedett. A sérülésekből maradandó fogyatékosságként, súlyos egészségromlásként értékelhető állapot alakult ki.

A baleset következtében a vádlott 8 napon túl gyógyuló, míg a jobb első ülésen utazó utasa 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A vádlott fenti magatartásával megszegte a KRESZ-ben foglalt közlekedési szabályt amikor az „Elsőbbségadás kötelező!” jelzőtábla ellenére nem biztosított elhaladási elsőbbséget a védett útvonalon közlekedő jármű részére és a motort vezető sértettnek és utasának gondatlanságból 8 napon túl gyógyuló, maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást eredményező sérüléseket okozott.

A büntetővégzéssel szemben az arra jogosultak nem kérték tárgyalás tartását, így az jogerőre emelkedett.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.