Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Az utak és járdák a költségvetés vitájának kereszttüzében

2023. február 23. 14:53
Elfogadta a város 2023-as költségvetését az önkormányzat közgyűlése csütörtökön.

A fontosabb számok röviden

A költségvetés főbb számait korábbi sajtótájékoztatóján Porga Gyula polgármester ismertette. 

 • A költségvetés fő összege 49,6 milliárd forint
 • A bevételi oldalon a költségvetési bevételek 29 milliárd forintot, az önkormányzat működési bevétele 22,6 milliárd forintot tesz ki.
 • A kiadási oldalon a fejlesztési kiadások 24,7 milliárd forintot, a működési költségek 24,4 milliárd forintot tesznek ki. 
 • A működési kiadások eloszlása:
  • Sportcélokra 6%
  • Köznevelési feladatokra 16%
  • Szociális és egészségügyi feladatokra 13%
  • Városműködtetés 21%
  • Igazgatás, gazdasági és informatikai feladatok 11%
  • Közművelődés és kultúra 20%
  • Állam felé befizetési kötelezettség 13% 

 


 

A vitát Porga Gyula polgármester (Fidesz-KDNP) nyitotta meg. A városvezető összegezte: a költségvetés felét továbbra is beruházásokra költhetjük, az önkormányzat működési finanszírozását a stabilitás jellemzi, garantált a város biztonságos működése. “Az idén a belváros kellős közepén átadjuk a város legnagyobb zöldfelületi beruházását, számos régóta üresen álló épületet veszünk újra birtokba, a közszolgáltatások színvonalát magasan tudjuk tartani” – sorolta az éves terveket a polgármester. Mint mondta, a kedvező költségvetési pozíciót a város gazdaságának köszönhetjük, tavaly lényegesen több adóbevétel folyt be a kasszába, mint amire számítottak, ez azt jelenti, hogy a veszprémi cégek teljesítménye növekedett.

Porga GyulaPorga Gyula

Hartmann Ferenc frakcióvezető (MSZP-LMP-Párbeszéd) szerint kétségtelenül jó veszpréminek lenni, távolról kiváltképp így tűnik, sokan irigykedhetnek, mert bizonyos mutatókban jól állunk, dőlnek az EKF-es állami milliárdok, jönnek létre közösségi terek. Más önkormányzatok sóvárogva figyelik, hogy a költségvetésünkben irgalmatlanul nagy a beruházások aránya, és a közbiztonság is kiemelkedő magyarországi viszonylatban. Távolról azonban nem látszik, hogy Veszprémet is sújtják az önkormányzatok önállóságát korlátozó állami rendelkezések, a szolidaritási adó, a közműadó, a gépjárműadó elvonása. Ahhoz, hogy valóban Európa legélhetőbb városai közé tartozzunk, nemcsak ígérgetni, hanem megépíteni kellene a belső körgyűrű hiányzó szakaszát, nincs koncepció a repülőtér hasznosítására, azon sem sikerült javítani, hogy elmozduljunk az utolsó helyről a bérlakás-állomány terén, és nem sikerült előrelépnünk a lakásszigetelés támogatásában vagy a parkolási gondok megoldásában sem – összegezte kifogásait Hartmann. 

Hegedűs Barbara alpolgármester (Fidesz-KDNP) kiemelte, hogy az energiaválság a működési kiadásokat érintette leginkább. Ezen a téren előrelépés ugyanakkor, hogy idén a város teljes közvilágítási rendszere megújul, ami hosszú távú megtakarítást eredményez majd. Ebben az évben is biztosítani tudják a korábban megszokott támogatásokat a nyugdíjasoknak, civileknek, sportegyesületeknek. Folytatódik az útfelújítási program és befejeződhet a Dózsavárosi Könyvtár felújítása is. 

Katanics SándorKatanics Sándor

Katanics Sándor (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) a Pénzügyi és Költségvetési Bizottság elnökeként ismertette a bizottság álláspontját, melyben alapvetően támogatásra érdemesnek találták a büdzsét. Hozzátette: frakcióvezetőként ugyanakkor nem csak pozitívumokról tud beszélni. Rengeteg problémát lát a választókerületében, kiváltképp az utak állapota a kritikus annak ellenére, hogy az elmúlt fél évben rengeteg közúton zajlottak munkálatok. Az útfelújítások megcsúszása miatt nagyjából háromszáz millió forintos kötbért tud majd érvényesíteni az önkormányzat, a frakcióvezető reményét fejezte ki, hogy ezt az úthálózat fejlesztésére fordíthatják.

Strenner Zoltán (Fidesz-KDNP) a Tulajdonosi Bizottság elnökeként megosztott néhány számot az ingatlanvagyonnal kapcsolatban. 2022-ben a tervezett 472 millió forintos, ingatlaneladásból remélt bevétel háromnegyede realizálódott. Idén a déli intézményközpontban található telkek, gyulafirátóti telkek és az okmányiroda értékesítése révén 750 millió forintos bevétellel számoltak a költségvetésben.

Strenner ZoltánStrenner Zoltán

Sótonyi Mónika (Fidesz-KDNP) a Köznevelési, Ifjúsági, Sport és Civil Bizottság elnöke arról számolt be, hogy 13 kiemelt minősítésű sportszervezet összesen 261 millió forint támogatást kap. Az elnök a többi szervezetet is arra biztatta, hogy éljenek a tavasszal kiírandó pályázat adta lehetőségekkel. Kiemelte még, hogy az önkormányzat 25 millió forinttal támogatja az úszásoktatást. Megmaradt a tanulmányi ösztöndíj, tudjuk biztosítani az Epipen injekciót, a szünidei étkeztetéssel idén is segítséget tudnak nyújtani a rászoruló családoknak – sorolta Sótonyi. 

Gerstmár Ferenc (MSZP-LMP-Párbeszéd) aggodalmát fejezte ki amiatt, mi lesz, ha nem érkeznek EU-s források? A képviselő szerint bár a Jutasi lakótelepen megkérdezték az ott élőket, milyen fejlesztéseket szeretnének, az elhangzott javaslatokból többet kellene beépíteni a költségvetésbe, mert egyelőre alig van látható nyoma a konzultációknak. A veszprémiek szeretnék, ha minél több út és járda újulna meg, több hulladékgyűjtő edényt helyeznének ki. Hangsúlyozta: frakciójuk szerint a lakhatási helyzet javítása, a repülőtér hasznosítása, a belvárosi rehabilitáció folytatása kulcsfontosságú lesz a veszprémi városfejlesztés következő éveiben.

Gerstmár FerencGerstmár Ferenc

Brányi Mária alpolgármester (Fidesz-KDNP) azzal nyugtatta képviselőtársát, hogy hitelfelvétel és külső források nélkül is a költségvetési főösszeg felét saját bevételből tudja biztosítani az önkormányzat. A tárgyalási folyamatok abba az irányba mutatnak, hogy az uniós források megérkezzenek, a kormány tárgyalási stratégiája biztosítani fogja az eredményt az alpolgármester szerint. Brányi egyúttal azt is megígérte, hogy amint a hőmérséklet eléri a meleg kátyúzáshoz szükséges mértéket, kijavítanak minden balesetveszélyes úthibát.  Az alpolgármester hosszasan sorolta azokat a beruházásokat, amik az elmúlt években kormányzati támogatásból valósultak meg: többek között a külső körgyűrű fejlesztésést, a Petőfi színház felújításának első ütemét és az uszoda építését. 

Guzslován Gábor (Függetlenek-Szakszervezet-Reformerek) szerint 2023 a nehézségekről szól a világban, a megszokott életünk nehezebbé válik, át kell gondolnunk a kiadásainkat. Ebben a helyzetben gondolnunk kell a munkavállalókra. Guzslován pozitív lépésnek tartja a cafeteria keret emelését, a szociális és gyermekjóléti ágazatban dolgozók bérpótlék növelésére biztosított tétel megjelenését, és hogy a minimálbér és garantált bérminimum emelésére szánt forrás is biztosított. Nagyon fontos lenne ezeket a béreket tovább fejleszteni, ezekkel a pillérekkel is megtámasztani Veszprém gazdaságát – hangsúlyozta.

Porga Gyula zárszavában megjegyezte, hogy ezt a vitát sok magyar város irigyelné tőlünk: a költségvetés számait is, és azt a kultúrát is, amit mi képviselünk. A kormányzati elvonásokat ért kritikákkal kapcsolatban megjegyezte: 2010-ben 3,5 milliárd forint volt a város iparűzésiadó-bevétele, tavaly már 8,8 milliárd. A polgármester szerint ez is a kormányzat gazdaságpolitikájának eredménye, ötmilliárddal nőtt az önkormányzat saját adóbevétele ebben a bő évtizedben.

A költségvetést végül 11 igennel, 3 nem ellenében, 4 tartózkodás mellett fogadták el.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Bejelente veszprémi polgármester-jelöltjét a Mi Hazánk Mozgalom választás 2024 Bejelente veszprémi polgármester-jelöltjét a Mi Hazánk Mozgalom A Mi Hazánk Mozgalom részéről a veszprémi elnökük, Kovacsics Zsolt száll ringbe az önkormányzati választáson a polgármesteri székért. Mindezt Toroczkai László, a párt országos elnöke jelentette be pénteken Veszprémben, akitől azt is megtudtuk, hogy az európai parlamenti választáson is komoly ambícióik vannak. Ehhez egy európai szinten is jelentős támogatót már maguk mögött tudhatnak. tegnap 14:43 Négy újabb Gripennel erősödik a Magyar Honvédség Négy újabb Gripennel erősödik a Magyar Honvédség A Honvédelmi Minisztérium közleményében azt írta, Magyarország megnövekedett külföldi szerepvállalása és a megváltozott biztonsági környezet miatt szükségessé vált a légierő harcászati repülő képességének továbbfejlesztése. 2024. február 23. 13:48 A kommunizmus áldozataira emlékeztek Veszprémben A kommunizmus áldozataira emlékeztek Veszprémben Február 25. a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja, melyet Kovács Béla kisgazda politikus 1947-ben történt letartóztatásának évfordulója kapcsán jelölt ki a parlament még 2000-ben. Az emléknaphoz kapcsolódóan pénteken Veszprémben is fejet hajtottak az áldozatok emléke előtt.  tegnap 9:14 Hétfőn választ államfőt a parlament Hétfőn választ államfőt a parlament A köztársasági elnököt február 26-án választja meg az Országgyűlés - közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a házbizottság pénteki ülését követően a Facebookon. 2024. február 23. 13:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.