2023. június 8.
//
Medárd névnap

Elment Verancsics Faustus

Hétfő délelőtt leszerelték Veszprémben a Szabadság téren lebegő installációt. A középkori várkapitányt, Verancsics Faustust ábrázoló alak még az EKF nyitórendezvényekor került ki a belvárosba, azóta számos pro és kontra vélemény megfogalmazódott vele kapcsolatban. Egy dolog azonban biztos: sikerült megismertetni Verancsics Faustus elfeledett személyét a veszprémiekkel.

Amikor idén januárban megjelent a felfújható bábu a Szabadság téren, sokan csak találgattak, hogy vajon kit ábrázol ez a nem hétköznapi installáció. Aztán gyorsan híre ment, hogy ő nem más, mint a 16. században élt veszprémi várkapitány, Verancsics Faustus, akinek a nevéhez számos korabeli találmány fűződik, többek közt a mai ejtőernyők elődje is. E találmányát idézte meg a bábu is.

Hétfő délelőtt azonban munkások jelentek meg az installáció alatt, hogy leszereljék és elvigyék az ikonukussá vált alakot.

Megkerestük a VEB 2023 Zrt. sajtófőnökét, Müller Mihályt, hogy mi indokolta pontosan az installáció eltávolítását? Érdeklődésünkre elmondta, amikor januárban kikerült a közterületre a bábu, az volt a cél, hogy minél tovább maradjon, amíg a műszakilag biztonságosnak mondhatók a rögzítések. Az elmúlt hetek szeles időjárása azonban próbára tette ezeket a műszaki megoldásokat, ezért most jött el az pillanat, amikor még biztonságosan le lehet szerelni az installációt.

A célját így is elérte, hiszen formabontó módon, de sikerült mindenkivel megismertetni ennek a sokáig elfeledett veszprémi történelmi alaknak az életét.

Verancsics Faustusról egyébként a Várban, a Hősök kapujánál is megemlékezik egy bronztábla.

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Történeteinkben az identitásunk, mozgóképekben a történeteink
Történeteinkben az identitásunk, mozgóképekben a történeteink
Szerda este a Szentháromság téren startolt el a Magyar Mozgókép Fesztivál. Az ünnepélyes megnyitó után A nemzet aranyai című film vetítése következett.
Lengyel kilátás a veszprémi utcán
Lengyel kilátás a veszprémi utcán
A lengyel nemzeti parkokat bemutató szabadtéri fotókiállítás nyílt a Megyeház téri buszmegálló mögötti kerítésen.
Két újabb épülettel lett gazdagabb a Veszprémi Petőfi Színház
Két újabb épülettel lett gazdagabb a Veszprémi Petőfi Színház
Elkészült a Veszprémi Petőfi Színház új épületegyüttese az Óvári Ferenc utcában, ami számos színházi háttérmunkának ad otthont, de bizonyos része a közönségnek is nyitott lesz.
A Királynék Földjén a gyerekek is megtapasztalhatják az EKF program sokszínűségét
A Királynék Földjén a gyerekek is megtapasztalhatják az EKF program sokszínűségét
Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat keretében, a Királynék Földjén projekt támogatásával szerda reggel kezdetét vette a Fergeteg Fesztivál a Kolostorok és kertekben a Veszprémi Családsegítő és Gyermekjóléti Integrált Intézmény szervezésében.
Koltai Lajos: Nem magamtól mentem Hollywoodba, úgy hívtak
Koltai Lajos: Nem magamtól mentem Hollywoodba, úgy hívtak
Koltai Lajos Kossuth-díjas operatőrrel, filmrendezővel a Zsigmond Vilmos Mozgókép Intézetben találkoztunk. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett alkotó eddigi pályáján többek között olyan világsztárokkal dolgozott együtt, mint például Sean Connery, Richard Harris, Shirley MacLaine, Walter Matthau vagy Jack Lemon. Beszélgetésünk apropóját a veszprémi székhelyű Magyar Mozgókép Fesztivál adta, melynek zsűrielnöke. Koltai Lajos a Mozgókép Intézet osztálytermében fogadott bennünket, ahol néhány filmjének plakátja is kint ékeskedik a falon: a Sorstalanságé, Az óceánjáró zongorista legendájáé.