Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 15. Jolán
Veszprém
14°C
2024. június 15. Jolán
Veszprém
14°C

Elment Verancsics Faustus

2023. február 27. 12:30
Hétfő délelőtt leszerelték Veszprémben a Szabadság téren lebegő installációt. A középkori várkapitányt, Verancsics Faustust ábrázoló alak még az EKF nyitórendezvényekor került ki a belvárosba, azóta számos pro és kontra vélemény megfogalmazódott vele kapcsolatban. Egy dolog azonban biztos: sikerült megismertetni Verancsics Faustus elfeledett személyét a veszprémiekkel.

Amikor idén januárban megjelent a felfújható bábu a Szabadság téren, sokan csak találgattak, hogy vajon kit ábrázol ez a nem hétköznapi installáció. Aztán gyorsan híre ment, hogy ő nem más, mint a 16. században élt veszprémi várkapitány, Verancsics Faustus, akinek a nevéhez számos korabeli találmány fűződik, többek közt a mai ejtőernyők elődje is. E találmányát idézte meg a bábu is.

Hétfő délelőtt azonban munkások jelentek meg az installáció alatt, hogy leszereljék és elvigyék az ikonukussá vált alakot.

Megkerestük a VEB 2023 Zrt. sajtófőnökét, Müller Mihályt, hogy mi indokolta pontosan az installáció eltávolítását? Érdeklődésünkre elmondta, amikor januárban kikerült a közterületre a bábu, az volt a cél, hogy minél tovább maradjon, amíg a műszakilag biztonságosnak mondhatók a rögzítések. Az elmúlt hetek szeles időjárása azonban próbára tette ezeket a műszaki megoldásokat, ezért most jött el az pillanat, amikor még biztonságosan le lehet szerelni az installációt.

A célját így is elérte, hiszen formabontó módon, de sikerült mindenkivel megismertetni ennek a sokáig elfeledett veszprémi történelmi alaknak az életét.

Verancsics Faustusról egyébként a Várban, a Hősök kapujánál is megemlékezik egy bronztábla.

vehir.hu
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.