Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Elment Verancsics Faustus

2023. február 27. 12:30
Hétfő délelőtt leszerelték Veszprémben a Szabadság téren lebegő installációt. A középkori várkapitányt, Verancsics Faustust ábrázoló alak még az EKF nyitórendezvényekor került ki a belvárosba, azóta számos pro és kontra vélemény megfogalmazódott vele kapcsolatban. Egy dolog azonban biztos: sikerült megismertetni Verancsics Faustus elfeledett személyét a veszprémiekkel.

Amikor idén januárban megjelent a felfújható bábu a Szabadság téren, sokan csak találgattak, hogy vajon kit ábrázol ez a nem hétköznapi installáció. Aztán gyorsan híre ment, hogy ő nem más, mint a 16. században élt veszprémi várkapitány, Verancsics Faustus, akinek a nevéhez számos korabeli találmány fűződik, többek közt a mai ejtőernyők elődje is. E találmányát idézte meg a bábu is.

Hétfő délelőtt azonban munkások jelentek meg az installáció alatt, hogy leszereljék és elvigyék az ikonukussá vált alakot.

Megkerestük a VEB 2023 Zrt. sajtófőnökét, Müller Mihályt, hogy mi indokolta pontosan az installáció eltávolítását? Érdeklődésünkre elmondta, amikor januárban kikerült a közterületre a bábu, az volt a cél, hogy minél tovább maradjon, amíg a műszakilag biztonságosnak mondhatók a rögzítések. Az elmúlt hetek szeles időjárása azonban próbára tette ezeket a műszaki megoldásokat, ezért most jött el az pillanat, amikor még biztonságosan le lehet szerelni az installációt.

A célját így is elérte, hiszen formabontó módon, de sikerült mindenkivel megismertetni ennek a sokáig elfeledett veszprémi történelmi alaknak az életét.

Verancsics Faustusról egyébként a Várban, a Hősök kapujánál is megemlékezik egy bronztábla.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. 2024. április 17. 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.