Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 16. Valter
Veszprém
26°C
2024. július 16. Valter
Veszprém
26°C

Ezért irigyelhetik mások a veszprémieket

2023. február 28. 15:59
Sokan, sokszor és sokféleképpen megmérték már egyes városok élhetőségi mutatóit, a KSH legújabb elemzésében azonban jól körülhatárolható, objektív számokkal tették mindezt. Az elemzés végén pedig összeállt egy rangsor, ami Veszprém nevével kezdődik.

Egészen pontosan Veszprém és Győr nevével, hiszen ez a két város megosztva lett az első a KSH által publikált tanulmányban, ahol környezeti, gazdasági és társadalmi szemszögből vizsgálták a magyar megyei jogú városokat.

A több, mint 100 oldalas tanulmányt az Index elemezte ki és hozta le elsőként a legfontosabb eredményeit, mi most ezekből szemezgetünk, kifejezetten Veszprémre fókuszálva.

Előtte azonban érdemes körüljárni az élhetőség fogalmát ismét, ami akár önmagában is lehetne egy hosszú értekezés, ebben az esetben azonban három jól elkülöníthető szegmensre alapozták a mérést, a már említett környezeti, gazdasági és társadalmi mutatókra.

Persze ezeket is szét lehet még szálazni, ahogy tették a kutatásban is. Például a gazdasági helyzet elemzésénél megnézték a magyar megyei jogú városok lakosainak egy főre utó nettó jövedelmét, a regisztrált álláskeresők számát, a vállalkozások és a foglalkoztatottak számát, valamint az idős lakosság eltartottsági rátáját, hogy csak nlhányat említsünk.

Veszprém esetében a tanulmány külön megemlékezik arról, hogy a rendszerváltás után a nehézipar leépülése akár magával is sodorhatta volna a várost, de az ideérkező tőkeerős multinacionális vállalatok gyorsan helyrebillentették a gazdasági mutatókat. Valamint kitérnek a Pannon Egyetem szerepére is, amely a K+F szektorban jelent fontos gazdasági bástyát Veszprémnek, ebből adódóan a város gazdaság motorjának hajtásában.

Ami a fenntarthatósági és társadalmi szempontokat illeti, a kutatás kiemeli, hogy Érd és Esztergom mellett Veszprémnek a legkiegyensúlyozottabb a mutatója. Itt megvizsgálták többek közt a légszennyezettségi adatokat, a szelektíven gyűjtött hulladék mennyiségét, vagy társadalmi vonatkozásban a kulturális intézmények számát, vagy éppen az internet-előfizetések számát.

A kutatás megjegyzi, hogy mind Győrben, mind pedig Veszprémben a megkérdezettek a legelégedettebbek a lakókörnyezetükkel.

Ami pedig a végleges listát illeti, azon 25 megyei jogú város szerepel. (Habár 19 megyeszékhelyünk van, Budapestet a kutatás nem érintette, ugyanakkor megyei jogú város rangja van, így a listán szerepel 7 olyan város is, ami egyébként nem megyeszékhely: Baja, Sopron, Esztergom, Érd, Hódmezővásárhely, Nagykanizsa, Dunaújváros.) Ezek között Győr és Veszprém áll az élen, ahogy már írtuk, utánuk Esztergom, Érd, Sopron és Szombathely következik.

Érdekesség, hogy Veszprém mellett Győr is esélyes volt arra, hogy 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa legyen. Viszont a harmadik aspiráns, Debrecen a listának csupán a második részében van. A szomszédos megyeszékhelyek közül Székesfehérvár a nyolcadik, Zalaegerszeg a tizenharmadik, Nagykanizsa a tizennegyedik. A sereghajtók pedig Kaposvár, Szekszárd és Salgótarján.

Hajas Bálint
további cikkek
Fegyvertelen foglyokat mészároltak le Mohácsnál Fegyvertelen foglyokat mészároltak le Mohácsnál A mohácsi csata IV. tömegsírjánál idén nyáron megkezdett feltárás is igazolja, hogy mintegy kétezer letérdeltetett foglyot kaszaboltak le szablyával az ütközetet követően. tegnap 15:22 Elkészültek a Herendi Porcelánmanufaktúrában az idei Forma-1-es díjak Elkészültek a Herendi Porcelánmanufaktúrában az idei Forma-1-es díjak HEREND mára világelső kézműves luxus porcelánt készítő manufaktúrává vált. Herend nevének hallatán a világon mindenki a tökéletes minőségű luxus porcelánokra gondol, amely Magyarország országimázsának része. Ugyanígy a Forma 1 Magyar Nagydíj szervezői is, akik 2024. évben ismét a Herendi Porcelánmanufaktúrára bízták meg, hogy tervezze meg és készítse el a magyar verseny győzelmi és konstruktőri trófeáit. tegnap 13:48 A csehbányai falunap a generációk ünnepe közélet A csehbányai falunap a generációk ünnepe A nyár egyik legjobban várt eseménye Csehbányán idén is a hagyományőrző falunap volt szombaton, amely a hőség ellenére összehozta a lakosok minden generációját egy felejthetetlen közös ünneplésre. A falu apraja-nagyja összegyűlt, hogy közösen ünnepeljék a helyi kultúrát és hagyományokat, és ezúttal is sikerült egy különleges napot varázsolniuk. 2024. július 14. 15:56 Rálőttek Donald Trumpra Rálőttek Donald Trumpra Donald Trumpot támadás érte Pennsylvania állambeli választási gyűlésén szombaton, a biztonsági személyzet és a hatóságok közbelépése után a republikánus elnökjelöltet védőgyűrűben vitték le a színpadról. 2024. július 14. 1:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.