Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 3. Ferenc
Veszprém
-2°C
2023. december 3. Ferenc
Veszprém
-2°C

Feltárják a lerabolt zsidó temetőt

2023. március 1. 22:28
A Szél utcai izraelita temetőben – amelyben közel ötszáz veszprémi zsidót helyeztek végső nyugalomra – az elmúlt hetekben megkezdődtek a feltárások. Dr. Wittmann Zsuzsannától, a helyi Zsidó Hitközség vezetőjétől megtudhattuk, rég várt rekonstrukció valósulhat meg az EKF jóvoltából.

A veszprémi zsidóság tragédiája napjainkig fájó pont az emlékezetünkben, hiszen az említettek anno nagyban hozzájárultak Veszprém felemelkedéséhez. Örök nyugalmukat a hosszú évek során viszont megzavarták: a Szél utcai izraelita temetőt többen is fosztogatták.

Dr. Wittmann Zsuzsanna, a Veszprémi Zsidó Hitközség elnöke felemás emlékeket idézett fel megkeresésünkre. Elmondása szerint a környéken több olyan ház is van, amelynek alapjaiba is kerültek a sírkövekből és a kerítésből, nem beszélve a rongálásokról, az emlékek meggyalázásáról.

Az említett nyughelyen 1730 és 1882 között zajlottak temetései szertartások. Rendhagyó módon, mivel a talaj sziklás adottságai nem engedtek a szokásoknak, melyek szerint például a gyermekeket, hölgyeket, férfiakat, vallási vezetőket elkülönítve kell végső nyugalomra helyezni. A feljegyzések szerint körülbelül 450 halottunk pihen a területen, a sírkövekből ugyanakkor mára mindössze 25-28 maradt fenn. Ezekből is többnek csak a darabjai találhatók a fosztogatások, rongálások miatt.

Dr. Wittmann Zsuzsanna: Nagy öröm, hogy a közeljövőben már mindenki méltó körülmények között nyugodhat majd! Dr. Wittmann Zsuzsanna: Nagy öröm, hogy a közeljövőben már mindenki méltó körülmények között nyugodhat majd!

A helyzettel a város vezetősége is tisztában volt, ezért az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program támogatásával a zsidó temetőt emlékhellyé nyilvánította. Olyan területté, amely a mindennapokban a megemlékezés meghitt szentélyévé válhat.

A városvezetőség lehetőségei szerint mindig is támogatta a múltunk megőrzését. Néhány évvel ezelőtt a büntetés-végrehajtási intézet közreműködésével egy jóvátételi programban maguk a fogvatartottak tisztították meg a területet, amelyet már akkor is benőtt a gaz. Sok család első generációja is ezen a területen nyugszik, ügyvédek, orvosok, kereskedők, rabbik és tanítók. Nagy öröm számunkra, hogy az új projektnek köszönhetően immár mindenki méltó körülmények között nyugodhat majd

– zárta dr. Wittmann Zsuzsanna.

Látogatásunkkor a temetőben már javában zajlottak a feltárások. Az emlékhely a tervek szerint a késő tavaszi, kora nyári időszakban az érdeklődők, a múltat tisztelők előtt is megnyitja majd kapuit.

Galéria
Feltárások kezdődtek a Szél utcai zsidó temetőben
Simon Dani
Domján Attila
további cikkek
Okos parkolási rendszer segíti Veszprémben az autósokat parkolás Okos parkolási rendszer segíti Veszprémben az autósokat Már bontogatja szárnyait az az új rendszer, ami hamarosan lényegesen megkönnyíti a belvárosi parkolást Veszprémben. Ráadásul nem csak a parkolóhelykeresés kálváriáját csökkenti majd, hanem a környezetszennyezés elleni törekvésekben is nagy előrelépés lesz. A parkolásirányítási rendszernek már az élespróbája zajlik, eközben néztük át a működését az üzemeltető VKSZ Zrt. szakembereivel. 2023. november 23. 21:10 További tizenhat helyszínen lesznek út- és járdafejlesztések Veszprémben További tizenhat helyszínen lesznek út- és járdafejlesztések Veszprémben Elsősorban a lakossági igényekre reagálva döntött a város, hogy saját forrásból hol folytatja az útfelújításokat. A képviselők és az alpolgármester azt ígérték, hogy jövő év május közepéig elkészülnek ezek. 2023. november 15. 12:12 Eltűnt a furcsa installáció a Dimitrovról, hogy felújítva visszatérjen Eltűnt a furcsa installáció a Dimitrovról, hogy felújítva visszatérjen A hét közepén egyszer csak eltűnt a Dimitrov homlokzatáról a jól ismert térplasztika, de csak azért, hogy hamarosan felújítva térjen vissza, közölte az épület átalakítását menedzselő Veszprém 2030 Kft. 2023. október 29. 8:35 Új utakon a Dózsavárosban Dózsaváros Új utakon a Dózsavárosban Ismét ülésezett a Dózsavárosi tanács, ahol több megvalósult, befejezett és tervezett útfejlesztés is téma volt. A Martinovics tér befejeződött, felkészül a Veszprémvölgyi utca. 2023. október 7. 12:24

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.