Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Ükapáink korából származó tapasztalatot fejleszt tovább a veszprémi bútorgyár

2023. március 1. 2:16
Fontos mérföldkőhöz érkezett a több, mint 120 éves Balaton Bútor. A veszprémi cég legújabb beruházásaival nem csak a bútorgyártás versenyében tud egy szinttel magasabbra lépni, de a kor gazdaságának egyik legnagyobb hátráltató tényezője, az energiafüggőség ellen is nagy lépést tett. Portálunkat dr. Kalauz Károly, a Balaton Bútor Kft. ügyvezetője vezette körbe a cég gyártósorain, miközben elkalandoztunk egészen Új-Zélandig is.

1896 óta gyarapítja a veszprémi cégek sorát a Balaton Bútor, kezdetben még a belváros szívében, amikor egy kis asztalosműhelyből létrejött a ma is ismert cég elődje. Ennél a vállalatnál pedig most már hét hektáron, a város ipari zónájában zajlik a bútorok gyártása. A kezdetekhez képest nem csak a cég volumene változott meg, hanem a piaci környezet is, a céges stratégia és persze a Balaton Bútor lehetőségei is, nem csak itthon, hanem nemzetközi szinten.

Dr. Kalauz Károllyal, a cég ügyvezetőjével a Házgyári úti gyárban találkoztunk, aki rögtön egy nemrég elnyert pályázat részleteiről számolt be, hogy mi mindennel fog bővülni a cég a közeljövőben.

Dr. Kalauz KárolyDr. Kalauz Károly

A GINOP Plusz keretében a Balaton Bútor új gépeket, CNC-megmunkálót, tiplibelövőt, élhajlító gépet, targoncát is vett, vagy venni fog, ezekre később még kitérünk, hogy miért fontosak a gyártás szempontjából, de mellette még ugyancsak a pályázat segítségével egy szakértői csapat fog segíteni a cég stratégiai tervezésének folyamatában, valamint a közel 130 itt dolgozó kolléga kompetenciáinak fejlesztésében is.

A GINOP-os pályázat – ami összesen 115,38 millió forint vissza nem térítendő támogatást jelent, ugyanennyit pedig önrészből biztosított a cég – ezeken kívül a Balaton Bútor energiafüggőségének csökkentésében is segít. Ezt két új kazán beszerzésével érik majd el, amelyek a gyártás során keletkezett faaprólékot égetik el, ezzel pedig csökkentve a földgázkitettséget, gyakorlatilag saját nyersanyagból megoldva a fűtést.

A Balaton Bútor évszázados története alatt eljutott addig, hogy ma már a veszprémi cég nem csak a helyi, vagy nem csak a magyar piacon számít meghatározó tényezőnek a bútoripar területén, ezt jól bizonyítja a külföldi partnerhálózata is, számolt be Kalauz Károly.

Nyugat-Európában majdnem az összes országból vannak megrendelőik, találkozásunkkor éppen egy németországi Mercedes-szalonba gyártottak foteleket és székeket egyedi igények szerint, de a kontinensen túl az USA-ból, Ausztráliából, de még Új-Zélandról is vannak megrendeléseik. A sok évtizedes tapasztalat és megszámlálhatatlan referencia mellett a magyar kiállítótermeken túl Münchenben is fenntartanak egy olyan szalont, ahol a nemzetközi partnereik testközelből is megismerkedhetnek a Veszprémben készülő bútorokkal.

Ráadásul nem csupán a gyár székhelye és története köti ehhez a térséghez a céget, a felhasznált, főleg bükkfák is legtöbb esetben a Bakonyból származnak.

A nemzetközi jelenlét mellett a Balaton Bútor Magyarországon és a székhelyének számító Veszprémben is meghatározó szereplője az infrastrukturális beruházásoknak. Többek közt gyártottak bútorokat a Puskás Arénába Budapestre, de a Hangvillában is az ő székeiken lehet ülni, ahogy a hamarosan elkészülő ActiCytibe is ők szállítják majd az ülő alkalmatosságokat.

A Balaton Bútor egyik erőssége, hogy nincs külön specializációjuk, magyarázza Kalauz Károly, azaz a termékpalettájuk rendkívül széles és számos termék egyedi legyártására önmaguk képesek itt Veszprémben, így pedig nincsenek ráutalva külső beszállítókra. Tömör és rétegelt bútorokat is ugyanúgy gyártanak, a tervezőik – akik között a magyarok mellett német, svéd, brit és norvég szakember is van – pedig számos kreatív megrendelői igényt képesek megvalósítani, amit aztán a most technikailag kibővített üzemcsarnokokban gyártanak le.

A Balaton Bútornak egyébként Budapesten is van egy részlege, ahogy az ügyvezető meséli, itt 30-an dolgoznak, ami pedig a termékpalettát illeti, a fővárosi üzemben külön hangsúlyt fektetnek a fodrászszalonokban használt bútorok gyártására, amire az utóbbi időben még inkább megnövekedett a kereslet.

Kis túlzással éve a Balaton Bútor számos lakásban és közintézményben járult hozzá a kényelemhez, amikor pedig leülünk például a Hangvilla székeibe érdemes belegondolni, hogy bár csupán egy egyszerű székről van szó, a valóságban ezt hosszú tervezés, méretre vágás, hajlítás, préselés, ragasztás, festés és beszerelés előzte meg.

Hajas Bálint
Domján Attila
további cikkek
2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. ma 15:09 Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Portálunk vendégírója, Kovács Győző meteorológus miniszteri kitüntetést kapott Miniszteri kitüntetéseket adott át a meteorológiában dolgozó szakembereknek kedden Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára Budapesten, a HungaroMet székházában, a meteorológia világnapja alkalmából. A díjazottak között ott van Kovács Győző veszprémi helytörténész, meteorológus, portálunk vendégszerzője is. ma 13:34 A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap vallás A Ferenc pápa vezette krizmaszentelési misével megkezdődött a húsvéti három nap A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. ma 10:58 Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola' A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet. ma 8:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.