Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 6. Miklós
Veszprém
-1°C
2023. december 6. Miklós
Veszprém
-1°C

Magunkat védjük, ha a környezetünket védjük

2023. március 4. 21:40
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program a fenntartható rendezvényszervezésről adott hasznos és praktikus információkat, többek között egy kerekasztal-beszélgetés keretein belül.

Péntek délután az Agórában olyan neves emberek ültek egy asztalhoz, akik különböző műfajban alkottak és alkotnak nagyot, de egy közös pontban összeér az életük: a fenntarthatóság a szívügyük. A vendégek között köszöntötték Szalóki Ági előadóművész, énekest, Varga Livius, a Quimby zenészét,  valamint Navratyil Sándor, paralimpikont.

A beszélgetést a VEB 2023 részéről Forró Krisztina vezette. Szalóki Ági elsősorban a fesztiválok szemszögéből közelítette meg a fenntarthatóság témakörét. Mint kifejtette, meghatározó tapasztalata, hogy bizonyos fesztiválok szervezői valójában nem ismerik a helyszínt, a települést, ahová rendezik az eseményt, vagyis kitelepülnek, de mélyen nem látnak bele a hely működésébe. Szalóki szerint, ha a szervezők és a lakók összefognának, még többre lennének képesek. Az énekesnő elmesélte, azért akad olyan fesztivál is, ahol a helyiek például főznek a résztvevőknek, s a lakosság bőven kiveszi a részét a munkából.

Varga Liviusról talán nem minden zenekedvelő tudja, hogy környezetbarát, mi több, környezetvédő. Mint elmondta, édesapjától ered a nagy odafigyelés, mely nem merül ki holmi beszédben a tenni akarásról, hanem valóban cselekszik is. Véleménye szerint az ember a környezet része, s ezért kötelessége, felelőssége ápolni azt. Livius kifejtette, a kezdetekben érték csalódások a „misszió” során, de szerinte mindenkinek egyéni szinten kell először felismernie, majd megfogalmaznia a környezettel kapcsolatos kérdéseket és teendőket, és utána lehet elkezdeni cselekedni.

Navratyil Sándor – a kérdező kérésére – először mesélt balesetéről, mely során lebénult. Később ő lett az országból az első, aki részt vett téli paralimpián. Ahogy fogalmazott, nem csupán az volt fontos számára, hogy ő maga sportoljon, de erre más sérülteket is buzdítani akart. S ha már idéztük Liviust, aki szerint a környezet része az ember, akkor elmondhatjuk, hogy a környezetet olyan szempontból is védeni és őrizni kell, hogy észre vegyük, ahol változtatni kell. Gondolok itt az akadálymentesítésre, amely Navratyil szerint folytonosan újragondolásra szorul. A sportoló elmondta azt is, számos pozitív élmény is érte már, amikor hirtelen kellett segítséget kérnie.

A kerekasztal-beszélgetés után workshopokkal tarkított események zajlottak a fenntarthatóság jegyében.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Anastacia is fellép a Paloznaki Jazzpikniken Anastacia is fellép a Paloznaki Jazzpikniken Anastacia, a Kraak & Smaak, valamint az MF Robots is fellép jövőre a Paloznaki Jazzpikniken - közölték a szervezők szerdán. ma 13:20 Mérföldkőhöz érkezett a VeszprémFest Mérföldkőhöz érkezett a VeszprémFest Hétfő délután a Budapest Music Centerben ismertették a 2024-es fellépők neveit. Ahogy azt már megszokhattuk, megint ígéretes a névsor az egyébként húszéves fesztiválon. 2023. december 4. 17:55 Kínai barátok hozták el Veszprémbe a kultúrájukat Kínai barátok hozták el Veszprémbe a kultúrájukat A kínai Ningbo város lakosságszáma pont akkora, mint Magyarországé: 9,6 millió ember. Ez a város pedig Veszprémmel ápol már húsz éve partnervárosi kapcsolatot. Ennek egyik eredménye a Pannon Egyetemre szervezett fotókiállítás, aminek a megnyitóján a hazánkban tartózkodó ningbói delegáció is részt vett hétfőn. 2023. december 4. 15:00 A tízéves Hangvilla-történet Hangvilla A tízéves Hangvilla-történet 2013. november 29-én volt egy színházi előadás Veszprémben. A Pannon Várszínház a „Sose halunk meg” című darabot mutatta be. Ez a kis emlékdarab tíz évvel ezelőttről önmagában még nem érne annyit, hogy felidézzük, de ha hozzátesszük azt, hogy a színpad, ahol előadták az egykori Séd filmszínház helyén épült komplexum deszkái voltak, már érdemes megállni egy pillanatra. Az épületet ma mindenki úgy ismeri, mint Hangvilla. Ezzel debütált a veszprémi kulturális életben a minden szempontból formabontó kulturális intézmény. 2023. december 3. 15:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.