2023. június 5.
//
Fatime névnap

Magunkat védjük, ha a környezetünket védjük

2023. március 4. 21:40
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program a fenntartható rendezvényszervezésről adott hasznos és praktikus információkat, többek között egy kerekasztal-beszélgetés keretein belül.

Péntek délután az Agórában olyan neves emberek ültek egy asztalhoz, akik különböző műfajban alkottak és alkotnak nagyot, de egy közös pontban összeér az életük: a fenntarthatóság a szívügyük. A vendégek között köszöntötték Szalóki Ági előadóművész, énekest, Varga Livius, a Quimby zenészét,  valamint Navratyil Sándor, paralimpikont.

A beszélgetést a VEB 2023 részéről Forró Krisztina vezette. Szalóki Ági elsősorban a fesztiválok szemszögéből közelítette meg a fenntarthatóság témakörét. Mint kifejtette, meghatározó tapasztalata, hogy bizonyos fesztiválok szervezői valójában nem ismerik a helyszínt, a települést, ahová rendezik az eseményt, vagyis kitelepülnek, de mélyen nem látnak bele a hely működésébe. Szalóki szerint, ha a szervezők és a lakók összefognának, még többre lennének képesek. Az énekesnő elmesélte, azért akad olyan fesztivál is, ahol a helyiek például főznek a résztvevőknek, s a lakosság bőven kiveszi a részét a munkából.

Varga Liviusról talán nem minden zenekedvelő tudja, hogy környezetbarát, mi több, környezetvédő. Mint elmondta, édesapjától ered a nagy odafigyelés, mely nem merül ki holmi beszédben a tenni akarásról, hanem valóban cselekszik is. Véleménye szerint az ember a környezet része, s ezért kötelessége, felelőssége ápolni azt. Livius kifejtette, a kezdetekben érték csalódások a „misszió” során, de szerinte mindenkinek egyéni szinten kell először felismernie, majd megfogalmaznia a környezettel kapcsolatos kérdéseket és teendőket, és utána lehet elkezdeni cselekedni.

Navratyil Sándor – a kérdező kérésére – először mesélt balesetéről, mely során lebénult. Később ő lett az országból az első, aki részt vett téli paralimpián. Ahogy fogalmazott, nem csupán az volt fontos számára, hogy ő maga sportoljon, de erre más sérülteket is buzdítani akart. S ha már idéztük Liviust, aki szerint a környezet része az ember, akkor elmondhatjuk, hogy a környezetet olyan szempontból is védeni és őrizni kell, hogy észre vegyük, ahol változtatni kell. Gondolok itt az akadálymentesítésre, amely Navratyil szerint folytonosan újragondolásra szorul. A sportoló elmondta azt is, számos pozitív élmény is érte már, amikor hirtelen kellett segítséget kérnie.

A kerekasztal-beszélgetés után workshopokkal tarkított események zajlottak a fenntarthatóság jegyében.

Szabó Eszter
Domján Attila

További cikkek

Gatyából nem lesz szalonmű?
Gatyából nem lesz szalonmű?
Akár a művészettel (vagy annak valamely “alkalmazott” változatával, például grafikusként vagy fotósként) keresi a kenyerét valaki, akár csak hobbiként, pusztán az élvezet kedvéért ír, rajzol vagy zenél, az alkotás mindenképpen új ablakot nyit a világra, segít másként látni, hallani, érezni, egyszóval megtapasztalni a környezetünket.
Így szólt a Kézfogás Veszprémből az egész Kárpát-medencébe
Így szólt a Kézfogás Veszprémből az egész Kárpát-medencébe
Megmutatjuk, milyen volt, amikor több száz veszprémi óvodás és kisiskolás énekelte a Kézfogás című dalt pénteken a Zöld városban.
A Dalvölgy gálakoncertjétől zeng az ActiCity
A Dalvölgy gálakoncertjétől zeng az ActiCity
A nagyszabású, négynapos rendezvény szombati napján három órától az ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központ szabadtéri színpadán megkezdődött a gála, ahol több mint hatvan kórus, közel ezerháromszáz énekes gyűlt össze.
A civileknek teret kell adni, hogy közösségé váljanak
A civileknek teret kell adni, hogy közösségé váljanak
Péntek délután hivatalosan is átadták az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program által támogatott, felújított Dózsavárosi Könyvtárat a nagyközönség számára. A régóta várt beruházásnak köszönhetően végre méltó színteret kaptak a városrész civil szervezetei.
Az égig felért a veszprémi gyerekek éneke
Az égig felért a veszprémi gyerekek éneke
Péntek délelőtt a Zöld városban több száz veszprémi óvodás és kisiskolás énekelte Szarka Tamással, a Ghymes együttes énekesével a Kézfogás című dalt, ami a magyarság összetartozásáról szól. Ez volt az országos és határon túli kezdeményezés központi eseménye idén.