Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Magunkat védjük, ha a környezetünket védjük

2023. március 4. 21:40
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program a fenntartható rendezvényszervezésről adott hasznos és praktikus információkat, többek között egy kerekasztal-beszélgetés keretein belül.

Péntek délután az Agórában olyan neves emberek ültek egy asztalhoz, akik különböző műfajban alkottak és alkotnak nagyot, de egy közös pontban összeér az életük: a fenntarthatóság a szívügyük. A vendégek között köszöntötték Szalóki Ági előadóművész, énekest, Varga Livius, a Quimby zenészét,  valamint Navratyil Sándor, paralimpikont.

A beszélgetést a VEB 2023 részéről Forró Krisztina vezette. Szalóki Ági elsősorban a fesztiválok szemszögéből közelítette meg a fenntarthatóság témakörét. Mint kifejtette, meghatározó tapasztalata, hogy bizonyos fesztiválok szervezői valójában nem ismerik a helyszínt, a települést, ahová rendezik az eseményt, vagyis kitelepülnek, de mélyen nem látnak bele a hely működésébe. Szalóki szerint, ha a szervezők és a lakók összefognának, még többre lennének képesek. Az énekesnő elmesélte, azért akad olyan fesztivál is, ahol a helyiek például főznek a résztvevőknek, s a lakosság bőven kiveszi a részét a munkából.

Varga Liviusról talán nem minden zenekedvelő tudja, hogy környezetbarát, mi több, környezetvédő. Mint elmondta, édesapjától ered a nagy odafigyelés, mely nem merül ki holmi beszédben a tenni akarásról, hanem valóban cselekszik is. Véleménye szerint az ember a környezet része, s ezért kötelessége, felelőssége ápolni azt. Livius kifejtette, a kezdetekben érték csalódások a „misszió” során, de szerinte mindenkinek egyéni szinten kell először felismernie, majd megfogalmaznia a környezettel kapcsolatos kérdéseket és teendőket, és utána lehet elkezdeni cselekedni.

Navratyil Sándor – a kérdező kérésére – először mesélt balesetéről, mely során lebénult. Később ő lett az országból az első, aki részt vett téli paralimpián. Ahogy fogalmazott, nem csupán az volt fontos számára, hogy ő maga sportoljon, de erre más sérülteket is buzdítani akart. S ha már idéztük Liviust, aki szerint a környezet része az ember, akkor elmondhatjuk, hogy a környezetet olyan szempontból is védeni és őrizni kell, hogy észre vegyük, ahol változtatni kell. Gondolok itt az akadálymentesítésre, amely Navratyil szerint folytonosan újragondolásra szorul. A sportoló elmondta azt is, számos pozitív élmény is érte már, amikor hirtelen kellett segítséget kérnie.

A kerekasztal-beszélgetés után workshopokkal tarkított események zajlottak a fenntarthatóság jegyében.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. ma 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. ma 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.