2023. június 9.
//
Félix névnap

Zöld lámpát kaphat a fehér közlekedési lámpa

Egy amerikai egyetem kutatói arra keresik a választ, hogy a jövőben az önvezető autók terjedésével hogyan lehetne úgy megreformálni a közlekedést, hogy az egyszerre legyen hatékonyabb az emberek által vezetett járművek, az önvezető autók, valamint a jelzőberendezések szempontjából is. Így fogalmazódott meg egy negyedik, fehér színű közlekedési lámpa ötlete.

Az Észak-Karolinai Állami Egyetem mérnökei persze nem holnaptól vezetnék be ezt az új rendszert az utakon. Hogy valóban reális opció legyen egy új, fehér színű jelzőlámpa megjelenése a kereszteződésekben még számos feladat vár a fejlesztőkre, elsősorban az önvezető autók rendszereinek tökéletesítésében.

Jelenleg még engedélyezve sincs, hogy az ilyen járművek megjelenhessenek az utakon – itt kivételt képeznek azok a vezetést segítő funkciók, mint például a maguktól leparkoló autók – csupán néhány városban tesztelik jelenleg is az önvezető taxikat, valamint néhány ugyanilyen kamion is megtette már a tesztutat, de tömeges elterjedésük még várat magára.

FORRÁS: DPA PICTURE-ALLIANCE/AFP/ANDREJ SOKOLOWFORRÁS: DPA PICTURE-ALLIANCE/AFP/ANDREJ SOKOLOW

Ugyanakkor a fejlesztések egyértelműen ebbe az irányba haladnak, az pedig már nem álommese, hogy el fog jönni az a kor, amikor az emberek csupán utasként szállnak be az autójukba, hogy aztán eljussanak A-ból B-be, az már a mesterséges intelligencia feladata lesz.

Itt jön képbe a most felmerült újítás lehetősége, azaz a negyedik, fehér színű láma megjelenése a piros, sárga és zöld mellett. Hogy mit és kiknek jelezne pontosan ez a szín, azt mindjárt eláruljuk, előtte azonban érdemes kiemelni még egy tényezőt, vagyis inkább adottságot, amivel az önvezető autók igen, de az emberek által irányított járművek nem rendelkeznek.

Ez nem más, mint a különböző szenzorok érzékenysége a közlekedési helyzetre, valamint a járművek ezeken keresztül való kommunikálása egymással. Magyarul, ha egy forgalmas kereszteződés közelében több mesterséges intelligenciával felszerelt önvezető autó is jelen van azok kommunikálnak egymással, számolnak, elemeznek és villámgyorsan kiszámolják, hogyan lehetne a leghatékonyabban, legbiztonságosabban és leggyorsabban átjutni a kereszteződésen.

Igen ám, de az autós közlekedésben nem csak önvezető járművek vesznek részt és ez minden bizonnyal így is marad még hosszú ideig. Itt jön képbe a negyedik lámpa, ami elsősorban azoknak a sofőröknek jelezne, akik ilyen „hagyományos” autókat vezetnek. Számukra, ha felvillan a fehér jelzés az azt jelentené, hogy követniük kell az önvezető autókat, tehát lényegében ideiglenesen ez a mesterséges intelligencia szabná meg a közlekedés dinamikáját egy időre. A kutatók ettől azt várják, hogy gyorsabb és hatékonyabb legyen az áthaladás.

Persze egy önvezető autó még kevés önmagában, hogy működjön egy ilyen rendszer, de már néhány ilyen speciális autó is elősegítheti a kutatók által felvázolt célokat.

Mindehhez persze a hagyományos autókat vezető sofőrök együttműködésére is szükség lenne, akik „alkalmazkodó” magatartással segítik a rendszer hatékonyságát, jegyzik meg tanulmányukban a kutatók.

vehir.hu

További cikkek

Katonai konvoj vonul Veszprémbe szombaton
Katonai konvoj vonul Veszprémbe szombaton
Katonai menetoszlopokra kell számítani szombaton az utakon Hódmezővásárhely és Veszprém között - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken.
Terelőúton közlekednek a 23-as buszok szombaton
Terelőúton közlekednek a 23-as buszok szombaton
Arról, hogy miért válaszd a közösségi közlekedést
Arról, hogy miért válaszd a közösségi közlekedést
A fenntartható közlekedés volt a téma azon a kerekasztal beszélgetésen, aminek kedden a Pannon Köztér adott otthont.
Már nem kell sokat várni, hogy megjelenjenek az új közbringák Veszprémben
Már nem kell sokat várni, hogy megjelenjenek az új közbringák Veszprémben
Hamarosan újabb alternatívája lesz a veszprémieknek a városi közlekedésben azáltal, hogy élesedik a V-Bike elektromos közbringa rendszer. A 10 töltőpont már látszik elszórtan a városban, a 100 darab kerékpár pedig már itt van Veszprémben.
A lakosokkal közösen ötletelnek a Botev környékén a közlekedés megoldásán
A lakosokkal közösen ötletelnek a Botev környékén a közlekedés megoldásán
Lakossági fórumot tartott a Botev iskola környékén élőkkel a városrész két önkormányzati képviselője, Csík Richárd és Kovács Áron, hogy közösen találjanak megoldást a reggelente tapasztalható közlekedési káoszra. Az egyeztetés eredményeképp a következő hetekben ideiglenes jelleggel tesztelnek egy új megoldást, amit továbbfejlesztenek, amennyiben beválik.