Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Közel tízmilliót zsákmányolt a magát banki ügyintézőnek kiadó csaló

2023. március 7. 10:30 // Forrás: rendőrség
Egy 43 éves Zirc környéki  férfit hívott fel egy magát banki ügyintézőnek kiadó nő, és arról tájékoztatta, hogy cégének bankszámláján gyanús tranzakciót észleltek.

Miután a sértett közölte, hogy ezt nem ő kezdeményezte, az ügyintéző egy másik bankos kollégához kapcsolta. A „szakember” egy AnyDesk nevű alkalmazás telepítését javasolta a sértettnek, aki ezt meg is tette. Ezt követően arra kérték a sértettet, hogy a számlán levő pénz megmentése érdekében azt utalja át egy biztonsági alszámlára, amiről majd azt később vissza tudja utalni a saját számlájára. A férfi az utalásnak eleget is tett, azonban ez nem egy alszámla, hanem egy idegen cég számlája volt, így a pénzéhez többé már nem fért hozzá. Az ügyben közel 10 millió forint kár keletkezett.

 

A Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának ajánlásai:

• Ne adja meg bankkártya vagy online banki adatait és ne küldjön másolatot okmányairól! A banknak elég a név, születési hely és idő, esetleg lakcím. A beazonosításhoz nem kell sem a bankszámlaszám, sem pedig a bankkártyaszám megadása.
• Amennyiben rosszat sejtünk, kérdezzünk rá az „ügyintézőnél” egy korábbi tranzakcióra, hiszen ha tényleg a bank munkatársával beszélünk, akkor látnia kell az adatsorban, és tudnia kell rá válaszolni!
• A legkisebb kétség esetén is a hívást szakítsák meg, és bankkártyájuk hátoldalán található hivatalos telefonszám felhívásával ellenőrizzék a tájékoztatás valóságtartalmát! Ezen a számon, ha szükséges, a számlájához és bankkártyájához kapcsolódó tranzakciókat is azonnal letilthatja.
• Ne töltsön le semmilyen programot a telefonos ügyintéző javaslatára!
• Legyen a számítógépen és telefonon aktív, az üzeneteket, letöltéseket és a webhelyeket is ellenőrző program!
• Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává vált, kérjük haladéktalanul értesítse a rendőrséget, hívja a 112-es segélyhívó számot!

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.