2023. március 31.
//
Árpád névnap

Apró betűméretben, 14 oldalon keresztül sorolják az EKF programjait

Közzétették azokat az eseményeket, amelyek a következő két hónapban következnek az Európa Kulturális Főváros program égisze alatt. A lista elérhető online, valamint nyomtatott füzetben is. Ezt lapoztuk át.

A programsorozatot lebonyolító VEB 2023 Zrt-nél azt ígérték, hogy a teljes 2023-as évben időről időre közzéteszik azt a frissített programfüzetet, amiben a soron következő események találhatók. Ennek első lépéseként a március és április hónapok programjait összegző kiadvány került a nyilvánosság elé, a későbbiekben pedig havi rendszerességgel lehet majd találkozni az új füzetekkel.

A most elérhető kiadvány közel 60 oldalon keresztül mutatja be az EKF projektjeit és programjait, a 60 oldalból pedig 14 csupán a következő két hónap eseményeinek listájával van megtöltve, ráadásul nem is a klasszikus 12-es betűméretben, hanem annál jóval kisebb formában, hogy kiférjen minden esemény.

Ez közel 260 programot jelent Veszprémből és az EKF-régióból, hangsúlyozottan csak a következő két hónapban.

A programfüzetben - ami ide kattintva tölthető le, de nyomtatott formában több vendéglátóhelyen és kulturális intézményben is ingyenesen elérhető – az események mellett több információt is meg lehet találni az olyan kiemelt programokról, mint például az április 13-án érkező Veszprém Blues Fesztiválról. A fesztiválról Podlovics Péterrel készült interjú ad mélyebb betekintést, amelyben a blues-zene helyzetét is külön érintik. A főszervező itt úgy nyilatkozott: „Mivel a blues az összes populáris műfajra termékenyítőleg hatott, így lehetetlen leválasztani róluk. Ha megnézzük, mennyire népszerű mondjuk a Stones, a Black Keys, a White Stripes, a Morcheeba vagy akár Eminem, akkor nagyon nem kell aggódnunk, mivel ezek valahol mind olyan zenék, amik a blues hagyományaiból táplálkoznak. Persze, van a fejekben egy sztereotípia a blues kapcsán, amit mi igyekszünk a sokszínű kínálatunkkal árnyalni.”

Maradva a zenei vonalon, szintén áprilisban rendezik meg az Ez az a nap című nemzetközi keresztény könnyűzenei koncertet a Veszprém Arénában, ahol a Grammy-díjas Michael W. Smith is fellép, a keresztény könnyűzene egyik legismertebb alakja. A további fellépők névsora szintén megtalálható a füzetben.

Folytatódik a Rendhagyó terek sorozat is, aminek a legfőbb küldetése, hogy a kortárs színházi formanyelvek minél szélesebb spektrumát mutassa be a veszprémi és régiós közönség számára, valamint, hogy elvigye a színházat az emberek közé: utcákra, tornacsarnokokba, parkokba, piacokra, strandokra, és akár olyan extrém helyszínekre is, mint egy obszervatórium vagy egy bánya.

Erről is lehet olvasni a füzetben, ahogy képzőművészeti vonalon is tartalmaz plusz információkat, már-már kulisszatitkokat, például Bak Imre – Helyzetek című kiállításáról. Erről a kurátor, Fehér Dávid nyilatkozik, aki megemlíti, Bak Imre művei a digitális képek és a hagyományos festmények kapcsolatára reflektáltak, arra a kérdésre, hogy a digitális világ képei mennyiben befolyásolják az emberi látást és a klasszikus festészethez fűződő viszonyunkat.

A füzet ezek mellett olyan érdekességeket is tartalmaz, mint például aktualitás szerint a 48-as szabadságharcról néhány kevésbé ismert információ, például az, hogy Petőfi éppen veszprémi tartózkodása során értesült arról, hogy Franciaországban kitört a forradalom.

Ezek mellett még további olyan hasznos tudnivalók is szerepelnek a füzetben, mint a kedvezményes, 2023 forintos vonatjegyekről szóló tájékoztató, vagy éppen az EKF hivatalos applikációjának a letöltési linkje, ahol különösebben böngészni sem kell a programlistát, néhány szűrő beállításával témakörönként és helyszínek szerint is lehet keresgélni.

vehir.hu

További cikkek

Zenés kerékpáros felvonulás lesz szombat este, lassabb haladásra kell felkészülni
Zenés kerékpáros felvonulás lesz szombat este, lassabb haladásra kell felkészülni
Egy kerékpáros rendezvény miatt kell a forgalom lassulására számítani április 1-jén, szombaton 19 órától Veszprém belvárosában.
Bemutatták a Művészetek Háza következő negyedéves programjait
Bemutatták a Művészetek Háza következő negyedéves programjait
Japán képzőművészet, bolhapiaci vásárfia és elsőkötetes szerző könyvbemutatója – címszavakban néhány ínyencség az előttünk álló hetek kínálatából.
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának infrastrukturális fejlesztési feladatainak ellátása az Európa Kulturális program megvalósításához kapcsolódóan – Laczkó Dezső Múzeum, Hősi Kapu kulturális célú fejlesztése, Kádár utcai parkoló létesítése”
Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának infrastrukturális fejlesztési feladatainak ellátása az Európa Kulturális program megvalósításához kapcsolódóan – Laczkó Dezső Múzeum, Hősi Kapu kulturális célú fejlesztése, Kádár utcai parkoló létesítése”
– A Laczkó Dezső Múzeum fejlesztésének vonatkozásában. A projekt azonosítószáma: ET-INF-2021/3-4046
Április 30-ig várják a jelentkezőket a Hungarian Balett Grand Prix nemzetközi balettversenyre
Április 30-ig várják a jelentkezőket a Hungarian Balett Grand Prix nemzetközi balettversenyre
Meghosszabbított jelentkezési határidővel várják a fiatal versenyzőket az idei nyár legjelentősebb tánceseményére, a veszprémi Hungarian Ballet Grand Prix-re. A 7-18 éves balettnövendékek klasszikus és kortárs balett-versenyszámokban, pre-competitive, junior és youth kategóriában mérhetik össze a tudásukat. A verseny zsűrijének elnöke Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balettintézet igazgatója, a tagok pedig a hazai és nemzetközi táncélet elismert szakemberei. A szervezők a világ minden tájáról várják a versenyzőket, a legjobb teljesítményt nyújtó táncosok pedig a Junior Grand Prix és a Youth Grand Prix díjakat nyerhetik el.
Csikász Galéria felújítása, igazgatóságként működő épület új bejárat kialakítása
Csikász Galéria felújítása, igazgatóságként működő épület új bejárat kialakítása
A projekt azonosítószáma: ET-INF-2022/235342 A projekt támogatás összege: 114.379.800.-