Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Gyümölcsösöd van? Jobb, ha alágyújtasz!

2023. március 9. 23:01 // Forrás: Greendex
Bizony, jól olvasod: a legjobb, ha fogod magad, a családot, a barátokat, és füstbe borítod az egész gyümölcsöst. Csinálj olyan füstöt, hogy még a szomszéd is lássa!

Mert akkor tudni fogják, hogy te komolyan veszed a gyümölcstermesztést, és vigyázol a birtokodra. Látni fogják, hogy te nemcsak tessék-lássék állsz a gazdálkodáshoz, hanem tudod, mit és mikor kell megtenned ahhoz, hogy jó termést kapj. Márpedig a tűz az egyik legjobb megoldás, főleg így, tél végén. Sőt, mára inkább a tavasz lett ennek az ideje.

Mióta átalakultak az évszakok, és a nagy fagyok ideje már nem a február, hanem inkább a március, a mezőgazdasági munkák sorrendje is egy kicsit átrendeződött. Ugyan kevésbé kemények, mint manapság, de tavaszi fagyok mindig is voltak. Nem csoda, hogy maradt ránk egynéhány módszer régről, amelyeknél a mai napig nincs jobb. Drasztikusnak tűnhetnek, igazi „legényeket” kívánnak a „gátra”, de ha elmulasztjuk ezeket, a hideg mindenünket elviheti.

Megijedni azért nem kell! Nem magát a gyümölcsöst kell felgyújtani, csak valami jól füstölő dolgot, például egy nedves bálát. Persze, ez is csak akkor ér igazán valamit, ha „szél fölé” tesszük, hogy a füst lehetőleg a gyümölcsös javát beterítse. Általában egy tűz nem elég. Úgy kell elhelyezni őket, hogy egy fa se maradjon ki. Legjobb 10 méterenként letenni egy füstölgő alkalmatosságot.

A bőséges termésért bizony meg kell dolgozni.A bőséges termésért bizony meg kell dolgozni.

Ha azonban nincs lehetőségünk ennyi tüzet rakni, és még a szél is forog, akkor két megoldással élhetünk. Az egyik az, hogy valamilyen eszközre rátesszük a már javában füstölő bálát, és visszük körbe-körbe a sorok közt, így tulajdonképpen kiküszöbölhetjük a változó szélirány adta nehézségeket. Hogyan működik? A szén-dioxid és a víz keveréke paplanként takarja be a fákat. Fontos, hogy naplemente után mindenképp fogjunk hozzá a művelethez, de ne feledjük, hogy mínusz 10 fokos lehűlés esetén ez a módszer már alkalmatlan arra, hogy megvédje gyümölcsfáinkat.

 

Bódi Ábel

vehir.hu
további cikkek
Költségvetés 2024: a Fidesz-KDNP biztosan igennel szavaz Költségvetés 2024: a Fidesz-KDNP biztosan igennel szavaz 2024 a veszprémiek éve lesz a költségvetés alapján is, melyről csütörtökön dönt a közgyűlés. A Fidesz-KDNP frakciója már biztosan támogatni fogja a tervezetet. tegnap 15:04 Hartmann Ferenc a (majdnem) teljes ellenzék közös polgármester-jelöltje választás 2024 Hartmann Ferenc a (majdnem) teljes ellenzék közös polgármester-jelöltje Dobrev Klára személyesen és a nevével fémjelzett Demokratikus Koalíció, valamint majdnem az összes ellenzéki párt felsorakozott Hartmann Ferenc, veszprémi szocialista képviselő mögött az önkormányzati választáson, aki így Porga Gyula újabb kihívójaként jelent meg. A hétfői bejelentésen szinte nem volt olyan ellenzéki pecsét, amit ne akartak volna Hartmanra ragasztani, miközben ő egy egyszerű szociális programot hirdetett meg Veszprémben. tegnap 3:15 Megválasztották államfőnek Sulyok Tamást köztársasági elnök Megválasztották államfőnek Sulyok Tamást Megválasztotta Sulyok Tamást köztársasági elnökké az Országgyűlés hétfőn. Az Alkotmánybíróság elnöke, aki a tisztségre egyedüli jelölt volt, 134 támogató szavazatot kapott a titkos voksoláson. 2024. február 26. 18:19 A magyar parlament is döntött Svédország NATO-csatlakozásának támogatásáról A magyar parlament is döntött Svédország NATO-csatlakozásának támogatásáról 188 igen szavazattal, 6 nem ellenében elfogadta az Országgyűlés a Svédország NATO-hoz való csatlakozásáról szóló jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló javaslatot. 2024. február 26. 18:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.