2023. június 9.
//
Félix névnap

Gyümölcsösöd van? Jobb, ha alágyújtasz!

2023. március 9. 23:01
Greendex
Bizony, jól olvasod: a legjobb, ha fogod magad, a családot, a barátokat, és füstbe borítod az egész gyümölcsöst. Csinálj olyan füstöt, hogy még a szomszéd is lássa!

Mert akkor tudni fogják, hogy te komolyan veszed a gyümölcstermesztést, és vigyázol a birtokodra. Látni fogják, hogy te nemcsak tessék-lássék állsz a gazdálkodáshoz, hanem tudod, mit és mikor kell megtenned ahhoz, hogy jó termést kapj. Márpedig a tűz az egyik legjobb megoldás, főleg így, tél végén. Sőt, mára inkább a tavasz lett ennek az ideje.

Mióta átalakultak az évszakok, és a nagy fagyok ideje már nem a február, hanem inkább a március, a mezőgazdasági munkák sorrendje is egy kicsit átrendeződött. Ugyan kevésbé kemények, mint manapság, de tavaszi fagyok mindig is voltak. Nem csoda, hogy maradt ránk egynéhány módszer régről, amelyeknél a mai napig nincs jobb. Drasztikusnak tűnhetnek, igazi „legényeket” kívánnak a „gátra”, de ha elmulasztjuk ezeket, a hideg mindenünket elviheti.

Megijedni azért nem kell! Nem magát a gyümölcsöst kell felgyújtani, csak valami jól füstölő dolgot, például egy nedves bálát. Persze, ez is csak akkor ér igazán valamit, ha „szél fölé” tesszük, hogy a füst lehetőleg a gyümölcsös javát beterítse. Általában egy tűz nem elég. Úgy kell elhelyezni őket, hogy egy fa se maradjon ki. Legjobb 10 méterenként letenni egy füstölgő alkalmatosságot.

A bőséges termésért bizony meg kell dolgozni.A bőséges termésért bizony meg kell dolgozni.

Ha azonban nincs lehetőségünk ennyi tüzet rakni, és még a szél is forog, akkor két megoldással élhetünk. Az egyik az, hogy valamilyen eszközre rátesszük a már javában füstölő bálát, és visszük körbe-körbe a sorok közt, így tulajdonképpen kiküszöbölhetjük a változó szélirány adta nehézségeket. Hogyan működik? A szén-dioxid és a víz keveréke paplanként takarja be a fákat. Fontos, hogy naplemente után mindenképp fogjunk hozzá a művelethez, de ne feledjük, hogy mínusz 10 fokos lehűlés esetén ez a módszer már alkalmatlan arra, hogy megvédje gyümölcsfáinkat.

 

Bódi Ábel

vehir.hu

További cikkek

Egy nap alatt elfogták az ötvenmilliós betörőt a veszprémi rendőrök
Egy nap alatt elfogták az ötvenmilliós betörőt a veszprémi rendőrök
Május végén egy dózsavárosi lakásba törtek be a betörők, ahonnan ötvenmillió forint értékben vittek el értéktárgyakat. Az esetnek több tanulsága is van, amiről szerdán sajtótájékoztató keretében számoltak be a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányságon. Ugyanitt bemutatták azokat a tárgyakat is, amiket azóta megtaláltak a nyomozók, valamint a videófelvételt, amikor bilincsben elvezetik az egyik elkövetőt, akinek az elfogásához 24 órára volt csak szüksége a rendőröknek. Cikkünkben mi is megmutatjuk ezeket a részleteket.
Pedagógusnap Veszprémben: a vár ereje nem a falakon, hanem a várvédőkön múlik
Pedagógusnap Veszprémben: a vár ereje nem a falakon, hanem a várvédőkön múlik
Idén is átadták a Ranolder-díjakat Veszprémben, amivel rendszerint a város pedagógusait tüntetik ki minden évben. Az ünnepségen Porga Gyula polgármester a pedagógus társadalom jelenlegi helyzetéről is kendőzetlenül beszélt, megtartva az ünnepség méltóságát és a tanárok iránti tiszteletet.
Nyitott udvar – művészeti piknik a Lovassyban – június 15.
Nyitott udvar – művészeti piknik a Lovassyban – június 15.
A Lovassy László Gimnázium közössége nyitottsággal, barátsággal vár minden jelenlegi és volt lovassyst, vetésist, dlsb-st, szülőket, érdeklődőket a családbarát művészeti piknikükre.
Magyarországon is érzékelték a romániai földrengést
Magyarországon is érzékelték a romániai földrengést
A magyarországi lakosság is érzékelte a kedd este Romániában, Arad közelében bekövetkezett földrengést - közölte a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium az MTI-vel.
Harminc éve csak növekszik a veszprémi cég
Harminc éve csak növekszik a veszprémi cég
Idén van a harmincadik évfordulója annak, hogy a német Continental autóipari vállalat megalapította veszprémi gyárát. Az évtizedek alatt a cég együtt változott az ipari trendekkel, de valahogy mindig sikerült elérni azt, hogy ne térjenek le a fejlődő pályáról. Kedden délelőtt a cég születésnapi ünnepségén erről is beszéltek a hazai és németországi vezetők, valamint elhangzott, hogy mi a szerepe a Continentalnak abban, hogy Veszprémnek a sport- és kukturális élete is folyamatosan fejlődik.