Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Négyszáz évig várta gazdáját a nemesvámosi kincs

2023. március 11. 11:55
16. századi ezüstérméket talált egy amatőr kutató Nemesvámos közelében. A 154 darabból álló leletegyüttest pénteken mutatták be a sajtónak a településen.

Az érmékre a nemesvámosi Krámli Zoltán bukkant rá, aki a múzeummal együttműködve, szabadidejében végez kutatásokat fémkeresővel. (Ez a tevékenység egyébként szigorúan szabályozott és engedélyköteles.) Az első érme megtalálása után alaposabban is átfésülte a lelet környezetét, és miután feltérképezte azt a nagyjából 2x8 méteres területet, ahol további jelzéseket adott a fémdetektor, értesítette a múzeum munkatársait. 

A helyszínen végül 154 ezüst pénzérme és egy ón-ólom ötvözetű gyűrű került elő – mutatta be a leleteket Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója. A pénzérméket 1501 és 1592 között verték, négy külföldi (lengyel) is szerepelt közöttük. Vélhetően egy bőr erszényben ásták el őket a tizenöt éves háború idején, feltehetően a közeledő török seregek elől akarták elrejteni a kincset, amiért azonban már nem tudott visszatérni a gazdája. Az évszázadok során a bőr erszény lebomlott, az érméket pedig az erózió szétszórta a talajban. 

Bár az érmék ezüstből készültek, a maguk korában sem számítottak nagyobb vagyonnak, egy kövérebb ludat lehetett vásárolni értük, így tehát nem nemesi kincsről, hanem egy módosabb földműves megtakarításáról beszélhetünk. 

A múzeumigazgató megjegyezte: 2015 óta dolgoznak együtt a régészet iránt érdeklődő önkéntesekkel, akikkel alapvetően a római kori út- és településhálózat mentén keresnek tárgyakat.  A programnak köszönhetően az években több új, korábban ismeretlen régészeti lelőhelyet is sikerült azonosítani. 

Krámli Zoltán, Péterváry-Szanyi Brigitta, Sövényházi Balázs, Navracsics TiborKrámli Zoltán, Péterváry-Szanyi Brigitta, Sövényházi Balázs, Navracsics Tibor

Az önkéntesek munkája azonban nemcsak a múlt megismerésében hasznos – vetette fel Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter. A beruházások, útépítések mentén az előzetes felmérések révén már jóval a munkálatok megkezdése előtt azonosítani lehet a régészek számára érdekes helyszíneket, és azokat előre fel lehet tárni, így nem lassítják az olyan útépítéseket, mint amilyen a 77-es út korszerűsítése és bővítése lesz az előttünk álló években. 

A tervek szerint a település határában megtalált leletegyüttest Nemesvámoson is kiállítják majd a jövőben – ígérte Sövényházi Balázs polgármester. 

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Új állandó tárlattal köszönti a tavaszt a Laczkó Dezső Múzeum. Még töltik a vitrineket, jövő péntektől azonban bárki megtekintheti a Veszprém történelmét a tárgyakon keresztül bemutató kiállítást. 2024. február 20. 19:59 Egymást érték a római kisbirtokok a Bakonyalján Egymást érték a római kisbirtokok a Bakonyalján Pannónia provincia virágkorában pezsgő élet zajlott megyénkben: a Balaton-felvidéken villagazdaságok sorakoztak és a Bakonyalján is számos, erre az időszakra datálható kőépületet maradványait találták meg a régészek. Péterváry-Szanyi Brigitta a Pápai járásban zajlott kutatásokon keresztül mutatta be a térség római emlékeit a Múzeumi Szabadegyetem februári előadásában kedden, a Laczkó Dezső Múzeumban. 2024. február 16. 21:02 Sikeres évet tudhat maga mögött a Laczkó Dezső Múzeum kultúra Sikeres évet tudhat maga mögött a Laczkó Dezső Múzeum Az Európa Kulturális Fővárosa cím rengeteg lehetőséget hozott magával a város és a régió kulturális intézményei számára, melynek legnagyobb nyertese és egyben kihasználója a Laczkó Dezső Múzeum volt. Péntek délelőtt sajtótájékoztató keretében értékelték a múzeum tavalyi eredményeit, de szó esett a jövőbeni tervekről is.   2024. február 9. 21:08 Az eltérő balatoni életvilágok témáját járta körül a Szabadegyetem előadása Az eltérő balatoni életvilágok témáját járta körül a Szabadegyetem előadása Kedd délután tartották a Múzeumi Szabadegyetem sorozat legutóbbi eseményét. Törő Balázs, a múzeum néprajzos muzeológusa Eltérő balatoni életvilágok: a helyiek és a nyaralótársadalom címmel tartotta meg előadását a Laczkó Dezső Múzeumban. 2023. december 13. 11:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.