Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
23°C
2024. május 20. Bernát, Felícia
Veszprém
23°C

Hogyan gyakorold a vezetést a jogosítvány megszerzése után?

2023. március 13. 12:57

Szinte minden friss jogosítvánnyal rendelkező, vagy éppen újrakezdő sofőr bizonytalan. Ezért rettentően fontos, hogy a jogsi megszerzése után gyakoroljuk a vezetést. Mivel ilyenkor még nem rendelkezünk elég tapasztalattal érdemes szakemberhez fordulni. Sokan ezt rosszul élik meg, pedig nincs mit szégyellni rajta.

Kérj segítséget!

Előfordulhat, hogy nem napi szinten fogunk a volán mögött ülni, mert nincsen saját autónk. Esetleg egy új, még nem ismert környezetben kell kamatoztatni frissen megszerzett tudásunk. Ez esetben érdemes profi szakember segítségét kérni. Egy bizonytalan sofőr a Zebra budapesti autósiskola képzését elvégezve hamar egy magabiztos sofőrré válhat.

Miért érdemes az újrakezdő tanfolyamra jelentkezni?

Ha már megszerezted a B kategóriás jogosítványod, de még bizonytalan vagy, akkor mindenképpen érdemes jelentkezni egy újrakezdő tanfolyamra. Könnyedén megtanulhatod a váltó helyes használatát, a jobbkéz szabály alkalmazását és a legfontosabb, hogy magabiztosan és határozottan tudsz majd közlekedni az autópályán vagy akár a forgalmas nagyvárosokban is.

Hol gyakoroljunk?

Első körben fontos leszögezni azt, ha még nincsen jogosítványod, akkor a közúton való vezetés tilos! Nagyon súlyos következménye lehet, ha valaki jogosítvány megszerzése nélkül vezet. Magánterületen jogosítvány nélkül is gyakorolhatunk, de csak akkor, ha vagy a miénk a terület, vagy a tulajdonos engedélyt adott rá.

Viszont, ha már megvan a vezetésre jogosító okiratod, akkor érdemes azon a helyeken gyakorolni, ahol tudod, hogy sokat fogsz járni. Illetve, ha van olyan szakasz, ahol bizonytalannak érezzük magunkat, akkor érdemes azon többször gyakorolni. Ilyen hely lehet akár a belváros forgalmasabb részei, de akár az autópálya is.

Gyakorolhatsz online

Szimulátorok segítségével már online is gyakorolhatod a vezetést, viszont azt fontos tudni, hogy ez nem hasonlítható össze a valódi forgalomban való részvétellel. Itt megtanulhatod a fontosabb manővereket, illetve találkozhatsz gyakran előforduló szituációkkal, amiket a későbbiekben átültethetsz a saját vezetési stílusodba.

Sőt, felelevenítheted azt is, hogy mi a jó döntés azokban a helyzetekben, amiket a B kategórás jogosítvány megszerzése során egyszer már megtanultál. A gyakorlás az elméleti tanulás során is nagyon praktikus lehet számunkra.

Gyakorolhatsz offline

Az a legegyszerűbb módja annak, hogy belerázódj a vezetésbe, hogy éles helyzetben, valódi forgalomban gyakorolsz. Itt is felhívjuk a figyelmet arra, hogy ha nincsen meg még a jogosítványod, akkor ez az opció még nem lehetséges.

Ne csüggedj, ha nem úgy megy, mint szeretnéd

Nem szabad megijedni, ha nem úgy megy elsőre a vezetés, mint ahogy kéne. Nem szégyen segítséget vagy tanácsot kérni egy hozzáértő, profi szakembertől. Inkább tartson tovább a gyakorlás, minthogy balesetet okozzunk a bizonytalanságunk miatt.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.