Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 3. Ferenc
Veszprém
-5°C
2023. december 3. Ferenc
Veszprém
-5°C

Szabadon élni egyénként és nemzetként is

2023. március 15. 13:21
Kedd este Hajmáskéren is megtartották a március 15-i ünnepséget a helyi művelődési házban, ahol a helyi iskolások valamint népdalkör is fellépett. Az ünnepi beszédet Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője mondta, aki az egyéni és nemzeti szabadság közti kapcsolatról is beszélt.

A hajmáskéri ünnepségen a Gábor Áron Általános Iskola növendékei adtak előadást, akik versekkel, dalokkal, valamint a korszak eseményeit felidéző színpadi jelenetekkel hatásosan elevenítették meg a '48-as forradalmi hangulatot.

A meghívottak közt ott volt Köbli Miklós polgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő is. Utóbbi beszédében úgy fogalmazott: „a szabadságot egyszerre lehet egyéni, de nemzeti szinten is értelmezni. Az egyéni szabadságot nap mint nap megéljük azzal, hogy szabadon mozoghatunk a világban, szabadon gondolkodhatunk, és nem kell félnünk attól, hogy ha kimondjuk ezeket a gondolatokat, akkor bármilyen hátrány is érne minket.”

A képviselő a nemzet szabadságáról már így beszélt: „egy zászló alatt egyesülő nemzetközösség ugyancsak egyedül, saját felelősségét vállalva hozza meg a döntéseket, nem pedig idegen nagyhatalmak udvaraiban teszik mindezt mások.”

Ovádi Péter emlékeztetett arra, hogy a magyar történelemben többször előfordult, hogy ezt a szabadságot elnyomták idegen hatalmak, így volt ez a Habsburg-uralom idején is.

„Egy olyan állapotban tartva a magyarokat, ami megbéklyózta őket, már-már fojtogató érzést keltve. Mert a szabadság hiánya ilyen. Egy nemzet számára olyan érzés, mint amikor nem kapunk levegőt. Ki lehet bírni egy darabig, ha elég erős a tüdőnk akár hosszabb ideig is, de mégis zsigereinkben érezzük, hogy ez nem a természetes állapot” – mondta, majd hozzátette: 1848-ban ezt az elnyomást tépte le magáról a magyarság.

Ovádi Péter méltatta a szabadságharcban résztvevő hősöket, a forradalmi vezérektől egészen az egyszerű katonákig.

Kiemelte, hogy bár most Magyarország független és szabad állam, amiért '48-ban is harcoltak, ez az állapot nagyon törékeny, amire folyamatosan vigyáznunk kell, kiváltképp a mostani háborús időszakban.

„Mi erős kézzel fogjuk a kormánylapátot, így pedig nem térítheti el semmi a hajónkat a szabadság vizeiről. Hiába a szomszédban dúló háború, hiába Európa tétlensége, a magyarok olyan eszmékkel és kitartással vannak felruházva, amelyek kiállják ezeket a próbákat is. A mi nemzetünk jól ismeri a szabadság törékenységét, éppen ezért óvjuk és védjük. Ez az, amiből nem engedünk, nem engedhetünk” – zárta beszédét Ovádi Péter.

Az ünnepség további részében a helyi Vadgesztenye népdalkör lépett fel a színpadon, majd a jelenlévők megkoszorúzták a település hősi emlékművét.

Hajas Bálint
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.