Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A szabadság nem ajándék

2023. március 15. 20:19
Szerda délután az aradi vértanúk emlékművénél rendeztek megemlékezést Veszprémben.

Az Örmény Nemzetiségi Önkormányzat, valamint a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében ünnepi műsor keretein belül emlékeztek meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeire, valamint hőseire.

Elsőként Diramerján Artin, az Országos Örmény Önkormányzat elnökhelyettese szólalt fel. Szerinte március tizenötödike a legfontosabb igazodási pont és útmutató a magyaroknak, és talán nem csak nekik. Mint kifejtette, Örményországban jól ismerik a magyar forradalmat és szabadságharcot, sőt, számos Petőfi Sándor-verset lefordítottak nyelvükre. Diramerján hozzáfűzte, talán nincs is olyan nép a földkerekségen, aki sorsában, hitvallásában és történelmi viharaiban jobban hasonlítana az örményekre, mint a magyar nép.

Nem felejthetjük el – folytatta az elnökhelyettes, hogy a szabadság nem valami ajándék. Megszerzéséhez és megtartásához küzdeni kell. Végül ünnepi gondolatait azzal zárta, hogy megemlékezett a forradalom és szabadságharc ismert és nem ismert hőseiről, akik közül számos örmény származású volt, így Lázár Vilmos és Kiss Ernő is. 

Az ünnepi beszéd után az emlékezés koszorúinak elhelyezése következett. Veszprém város nevében Pálinkás Roland rótta le tiszteletét. Az esemény kulturális felelőse Sörös Miklós volt, aki a Himnuszt szavalta el, de az örmények oldaláról a Nemzeti dal is elhangzott, méghozzá örményül, ezzel is emelve az ünnepély fényét.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Nyugodt méltósággal az ünnepen Nyugodt méltósággal az ünnepen Március 15-én több olyan ünnepi eseményt is tartottak Veszprémben, amelyek nem a szónoklatoktól voltak hangosak. Épp ellenkezőleg, a nyugalom adta meg az igazi méltóságát a szabadságharc emlékének. Ilyen volt a délelőtti órákban az Alsóvárosi temetőbe szervezett séta, kora este pedig a fáklyás felvonulás az Óváros térről a Veszprémi Petőfi Színházig. 2023. március 16. 13:55 Orbán Viktor: minden magyarban van egy kis Petőfi nemzeti ünnep Orbán Viktor: minden magyarban van egy kis Petőfi Minden magyarban van egy kis Petőfi és Petőfiben ott van minden magyar - mondta a miniszterelnök szerdán Kiskőrösön, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján a Petőfi-szülőház előtt tartott ünnepi beszédében. 2023. március 15. 16:01 Rab nemzetnek nem lehetnek szabad polgárai nemzeti ünnep Rab nemzetnek nem lehetnek szabad polgárai A Dózsa György téri 48-as emlékműnél rendezték meg Veszprém önkormányzatának központi ünnepségét március 15-én. A megemlékezés szónoka Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter volt. 2023. március 15. 13:27 Szabadon élni egyénként és nemzetként is 1848 Szabadon élni egyénként és nemzetként is Kedd este Hajmáskéren is megtartották a március 15-i ünnepséget a helyi művelődési házban, ahol a helyi iskolások valamint népdalkör is fellépett. Az ünnepi beszédet Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője mondta, aki az egyéni és nemzeti szabadság közti kapcsolatról is beszélt. 2023. március 15. 13:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.