Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 17. Laura
Veszprém
19°C
2024. június 17. Laura
Veszprém
19°C

A szabadság nem ajándék

2023. március 15. 20:19
Szerda délután az aradi vértanúk emlékművénél rendeztek megemlékezést Veszprémben.

Az Örmény Nemzetiségi Önkormányzat, valamint a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében ünnepi műsor keretein belül emlékeztek meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeire, valamint hőseire.

Elsőként Diramerján Artin, az Országos Örmény Önkormányzat elnökhelyettese szólalt fel. Szerinte március tizenötödike a legfontosabb igazodási pont és útmutató a magyaroknak, és talán nem csak nekik. Mint kifejtette, Örményországban jól ismerik a magyar forradalmat és szabadságharcot, sőt, számos Petőfi Sándor-verset lefordítottak nyelvükre. Diramerján hozzáfűzte, talán nincs is olyan nép a földkerekségen, aki sorsában, hitvallásában és történelmi viharaiban jobban hasonlítana az örményekre, mint a magyar nép.

Nem felejthetjük el – folytatta az elnökhelyettes, hogy a szabadság nem valami ajándék. Megszerzéséhez és megtartásához küzdeni kell. Végül ünnepi gondolatait azzal zárta, hogy megemlékezett a forradalom és szabadságharc ismert és nem ismert hőseiről, akik közül számos örmény származású volt, így Lázár Vilmos és Kiss Ernő is. 

Az ünnepi beszéd után az emlékezés koszorúinak elhelyezése következett. Veszprém város nevében Pálinkás Roland rótta le tiszteletét. Az esemény kulturális felelőse Sörös Miklós volt, aki a Himnuszt szavalta el, de az örmények oldaláról a Nemzeti dal is elhangzott, méghozzá örményül, ezzel is emelve az ünnepély fényét.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
A nemzetiségek is küzdöttek a magyar szabadságért 1848 A nemzetiségek is küzdöttek a magyar szabadságért Az 1848-as szabadságharc győzelméért bőven harcoltak olyanok is, akiknek vérében nem csak magyar vér csörgedezett. Közülük az örmények főleg kitűntek, nem véletlen, hogy az aradi vértanúk közül kettő tábornok is ilyen nemzetiségű volt. Az ő leszármazottjaik, a ma Veszprémben élő örmény nemzetiségűek kiegészülve a lengyel társaikkal szerveztek péntek délután ünnepi megemlékezést a Török Ignác utcai emlékműhöz. 2024. március 16. 10:56 Orbán Viktor: háború vagy béke? 1848 Orbán Viktor: háború vagy béke? Háború vagy béke, brüsszeli járszalag vagy a magyar szabadság között kell dönteni a június 9-i európai  választáson - jelentette ki a miniszterelnök pénteken, az 1848/49-as forradalom és szabadságharc 176. évfordulója alkalmából rendezett állami díszünnepségen a Múzeumkertben. A kormányfő ünnepi beszédében azt mondta: Petőfiék óta minden magyar nemzedék és minden magyar fiatal számára eljön az idő, amikor dönteni kell. 2024. március 15. 13:11 Porga Gyula: túlélésünk záloga, hogy szeressük önmagunkat! 1848 Porga Gyula: túlélésünk záloga, hogy szeressük önmagunkat! Megtartották a hagyományos március 15-ei ünnepséget Veszprémben is a Dózsa György téren, ahol Porga Gyula polgármester arról is beszélt, hogy elődeinknek a szabadság még vágyálom volt, amiért az életüket is képesek voltak feláldozni, nekünk viszont azt a kérdést kell feltenni, hogy jól élünk-e ezzel a magadatott szabadsággal? Személyesen és közösségben egyaránt. 2024. március 15. 16:15 Elismeréseket adtak át az ünnepi állománygyűlésen Elismeréseket adtak át az ünnepi állománygyűlésen Csütörtökön a nemzeti ünnep alkalmából rendezték meg az állománygyűlést, melynek helyszínéül az Agóra színházterme szolgált. A rendezvényen számos elismerést adtak át. A Légierő és a veszprémi Erkel Ferenc Városi Fúvószenekar közösen örvendeztették a nagyérdeműt. 2024. március 15. 14:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.