Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Gut Aiderbichl Szépalma – A kézzelfogható állatvédelem

2023. március 21. 13:05
A Gut Aiderbichl Magyarország Szépalmán 2018 óta egyike annak a több mint 30 birtoknak, amelyet a Gut Aiderbichl Európa-szerte működtet. A megmentett állatokról a fajoknak megfelelően és szeretetteljesen gondoskodnak egészen életük természetes végéig. Azonban nem minden állaton lehet segíteni az állatok befogadásával, „küzdeni kell a kiváltó tényezőkkel: az emberek tudatlanságával és apátiájával" – tudta Michael Aufhauser már az elején. Az állatvédelem kézzelfoghatóvá tétele érdekében a Gut Aiderbichl Magyarország különböző rendezvénynapokon is látogatható. Gyermektáborunkban a gyerekek és a fiatalok belecsöppenhetnek a Gut Aiderbichl állatgondozóinak szerepébe, és saját maguk tapasztalhatják meg, mit is jelent valójában az állatjólét.

A Gut Aiderbichl több mint 20 éve segíti az állatokat, és azóta Európa-szerte az állatjólét fontos intézményévé vált. „Ha sikerülne is megóvnunk az állatokat magunktól, az embertől, még nem sok mindent értünk el. Csak akkor lehetünk elégedettek, ha már nincs szükség arra, hogy meg kelljen védeni őket. Ebben az esetben megváltoztattunk valamit: saját magunkat!” – mondja Michael Aufhauser, a Gut Aiderbichl alapítója.

Már a Gut Aiderbichl 2001-es megalapítása előtt Michael Aufhauser az állatok jogaiért kampányolt. Dieter Ehrengruber ügyvezető igazgatóval együtt a Gut Aiderbichl az állatjólét hajtóereje lett. A Gut Aiderbichl a legkülönfélébb élethelyzetekből menti meg az állatokat, és garantálja számukra a fajnak megfelelő és szeretetteljes „örök otthont".

A Gut Aiderbichl tevékenységi köre hat különböző európai országra terjed ki. Ausztriára, Németországra, Franciaországra, Romániára, Svájcra és Magyarországra. A Gut Aiderbichl 30 birtokán jelenleg mintegy 6000 állat és 35 különböző állatfaj él.

Gut Aiderbichl Magyarország Szépalma

Az emberek és állatok találkozása szilárdan lehorgonyzott a Gut Aiderbichl irányelveiben. A Gut Aiderbichl kézzelfoghatóvá akarja tenni az állatjólétet. Emiatt a mentett állatokat is meg lehet látogatni bizonyos telepeken. A szépalmai Gut Aiderbichl az egyik birtok, amely nyitva áll a nagyközönség számára.

A Gut Aiderbichl 2018 óta üzemelteti a szépalmai birtokot. A birtok első feljegyzései a XI. századból származnak. A birtok hosszú ideig az Eszterházy-család tulajdonában volt, mígnem 1994-ben svájci magántulajdonba került. Ekkor épült egy fedett lovarda és megnyitotta kapuit a lovasturizmusra specializálódott Hotel Szépalma. Michael Aufhauser rendszeresen járt Szépalmára, mert erős állatszeretetén osztozott a tulajdonossal.

A fenntartható állatvédelem tapasztalata

Miután a szépalmai birtok 2018-ban Gut Aiderbichl birtok lett, a lovakat már nem lovagolták. Ma a birtok a lófélék kompetenciaközpontja.

A Gut Aiderbichl neves intézményekkel együttműködve folyamatosan bővíti az állatokkal kapcsolatos ismereteit. Mert ez a kulcsa a fajnak megfelelő hozzáállásnak. Ebből a szándékból jött létre a „Quality of Life" projekt a Sandgrueb Alapítvánnyal, a Bécsi Állatorvostudományi Egyetemmel és a zürichi Vetsuisse Karral együttműködésben. A projekt során azt a kérdést vizsgálják, hogy mi jelenti a lovak életminőségét, és hogyan kapcsolható ez össze a környezetbarát erőforrás-gazdálkodással.
A több mint 100 ló, valamint a szürkemarha, mangalica, kecske, birka és racka juh 50 hektár legelővel és mintegy 130 hektár kaszálóval rendelkezik a Gut Aiderbichl Magyarországnál, melyek gazdálkodása fenntarthatóan és a legújabb tudásszint szerint történik.
Minden bejelentkező látogató megcsodálhatja a Gut Aiderbichl elkötelezettségét a fenntartható állatvédelem iránt a szépalmai birtok körbevezetése során. Részleteket is megtudhat a „Quality of Life“ projektről. Így testközelből is megtapasztalható az állatvédelem. 

Gyermekek és fiatalok elköteleződése

Azonban nem minden állaton lehet segíteni az állatok befogadásával, „küzdeni kell a kiváltó tényezőkkel: az emberek tudatlanságával és apátiájával" – tudta Michael Aufhauser már az elején. Emiatt a Gut Aiderbichl alapítójának, Michael Aufhausernek régóta dédelgetett szívügye volt egy oktatási lehetőség az állatvilág területén gyerekeknek, fiataloknak és felnőtteknek. 

A Gut Aiderbichl Magyarországnál ezért lehetőséget adunk a gyerekeknek és fiataloknak, hogy testközelből megtapasztalják az állatjólétet. Rendszeresen érkeznek a birtokra kisebb-nagyobb iskolás csoportok, akik interaktív program keretében találkozhatnak a Szépalmán élő állatokkal. Hazavihetnek magukkal néhány fontos, de jól érthető üzenetet, amely a fajoknak megfelelő állattartási feltételekről szól. Ifjúsági táborunkban állatgondozó szerepbe kerülhetnek a gyerekek. Segítenek takarítani az istállókat, etetnek, és gondoskodnak a Gut Aiderbichl megmentett állatairól. Egyúttal megismerik a különböző állatfajokat és jellemzőiket.

Ez egy nagyszerű lehetőség, hogy megtapasztalhassák a természetet a javából, és megtanítsuk gyermekeinknek a legfontosabb üzenetet – az állataink és az emberek iránti tiszteletet, szeretetet és törődést.

 

A legfontosabb időpontok 2023-ban

Húsvéti vásár (2023.04.07-10. naponta 13-18 óra között): helyi termékek, állatsimogató, póniápolás, kézműves foglalkozás, állatetetések. A rendezvény ingyenes és kutyabarát.
Nyílt nap és gyermeknap (2023.05.28.)
Gyermektábor magyar (2023.06.18-23.) és német (2023.08.27-09.01.) nyelven
Állatvédelmi Témahét (2023.10.02-15.)
Adventi vásár (2023.12.09-10. és 16-17.)

A legfrissebb hírek és további információk bármikor elérhetők honlapunkon keresztül, amely immár magyar nyelven is elérhető: https://www.gut-aiderbichl.com/hu/

Itt érhet el bennünket: szepalma@gut-aiderbichl.com

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.