Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 16. Valter
Veszprém
32°C
2024. július 16. Valter
Veszprém
32°C

Három évtizednyi emléket ad vissza a Veszprém TV

2023. március 22. 22:42
A Veszprém TV az Európa Kulturális Főváros program keretében lehetőséget kapott, hogy megvalósítsa már régóta dédelgetett álmát, egy bárki számára elérhető weboldal létrehozását, ami az elmúlt három évtized archív felvételeit gyűjti össze és teszi kereshetővé a fontosabb pillanatokat. Az archívum mostanra már elérhető és folyamatosan bővülni fog.

A több mint ötvenezer órányi archív felvétel feldolgozása komoly infrastrukturális fejlesztéseket igényelt. A napi munka során ugyanis nincs arra lehetőség, hogy hosszasan kutassanak az archívumban, azonban nyilvánvalóvá vált, hogy ezt az óriási anyagot rendezni kell, már csak az értékmegőrzés érdekében is, továbbá lehetőséget kell adni a megtekintésre az érdeklődők számára – mondta el Herendi Gábor, a Veszprém Televízió Kft. ügyvezető-főszerkesztője a szerda délután tartott sajtótájékoztatón.

Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím elnyerésének köszönhetően most közel 22 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaptak a projekt résztvevői.

Porga Gyula polgármester a sajtótájékoztatóan elmondta: a Veszprém TV harminchét éve szól a helyi lakosokhoz és bemutatja az őket érintő eseményeket, ezzel a helyi identitást is erősíti. „Itt élőként akkor tudunk igazán kötődni városunkhoz, ha annak múltját is ismerjük” – mondta a városvezető.

A fejlesztéssel lehetőség nyílt arra, hogy többek között a fiatalok is tematikusan visszakereshessenek olyan felvételeket, amelyek már születésük előtt formálták Veszprém közéletét.  Ezek nem csupán kutatási anyagok lehetnek, hanem a polgármester szerint a szokások, vagy akár a technika, divat évtizedek alatt történt változásait is ugyanúgy érdekes lehet nyomon követni.

Mike Friderika, a VEB 2023 EKF programfejlesztési igazgatója is kiemelte: az EKF indulásakor az egyik legfontosabb cél az volt, hogy minél több helytörténeti elemet tudjanak beemelni a programsorozatba. Ennek nagyon fontos része, hogy ez a hatalmas adatbázis weboldal formájában elérhetővé válik a nagyközönség számára is olyan felvételekkel, amelyek bemutatják, hogyan éltek a helyiek, vagy például a világ történései hogyan csapódtak le a veszprémi közösség életében.

Az archívumban szereplő anyagok inspirációt nyújthatnak az ideköltözőknek, kutatási anyagként szolgálnak középiskolások, egyetemisták számára is, vagy egyszerűen csak témájukból adódóan szórakoztatnak. Hozzátette: reméli, harminc év távlatából majd az EKF-re fognak visszakeresni az itt élők, és arra gondolnak majd, mennyire sikeres év volt a város történetében 2023.

Balogh István, a projekt és a Veszprém Televízió Kft. műszaki vezetője a feladat technikai hátterét részletezte, illetve azt, hogy a legfontosabb feladat számukra az volt, hogy a mindennapi munkájuk során napvilágra került értékes információkról készült felvételeket közkinccsé tehessék. 2021-ben erre lehetőséget is kaptak, a sikeres pályázat után, a projekt első nehézsége a VHS szalagok digitalizációja, a VHS magnók beszerzése, és azok karbantartása volt.

Az anyagok feldolgozása jelenleg is folyamatban van, a videók mellé ugyanis rengeteg egyéb információt is társítani kell ahhoz, hogy kereshetővé váljanak. Ezek az információk papír alapú dokumentumokon találhatóak, amelyeket manuálisan kell feldolgozni, ehhez segítséget a Pannon Egyetem hallgatói nyújtottak. Balogh István külön megköszönte Takács Dorkának, Szabó Bendegúznak, Csendes Zsófiának és Fehér Grétának a munkájukat, kiemelte, nélkülük nem lett volna sikeres a jelenleg 1500 körüli videóanyag feltöltése.

A honlap QR kód segítségével közvetlenül, és a Veszprém TV honlapjáról is elérhető. Egy egyszerű regisztráció után bárki számára kereshetővé válnak a már meglévő – és a jövőben folyamatosan bővülő - archív felvételek, korosztálytól és érdeklődéstől függetlenül mindenki megtalálhatja a számára érdekes, Veszprémmel kapcsolatos múltbéli történéseket.

Az archívum erre a linkre kattintva elérhető, amiben gyors regisztráció után már lehet is böngészni.

Balogh Dóra
Domján Attila
további cikkek
Hogyan nőtt ki egy bulvárhírből Európa egyik legnívósabb vitorlásversenye? Hogyan nőtt ki egy bulvárhírből Európa egyik legnívósabb vitorlásversenye? Egy 19. századi bulvárhír miatt indult el rohamos léptekben a balatoni vitorlázás fejlesztése, amit aztán a két világháború és a tó gazdasági és társadalmi átalakulásai sem törtek meg. Éppen kilencven évvel ezelőtt pedig elrajtolt az első olyan tókerülő verseny, ami mára Európa egyik legnevesebb vitorlás viadala lett és mindenki csak úgy emlegeti, hogy Kékszalag. De pontosan kik voltak az úttörők a balatoni vitorlázásban és miért éppen kékszínű az a szalag. Történeti cikkünkben ezeket is elmondjuk. ma 14:29 Fegyvertelen foglyokat mészároltak le Mohácsnál Fegyvertelen foglyokat mészároltak le Mohácsnál A mohácsi csata IV. tömegsírjánál idén nyáron megkezdett feltárás is igazolja, hogy mintegy kétezer letérdeltetett foglyot kaszaboltak le szablyával az ütközetet követően. tegnap 15:22 Elkészültek a Herendi Porcelánmanufaktúrában az idei Forma-1-es díjak Elkészültek a Herendi Porcelánmanufaktúrában az idei Forma-1-es díjak HEREND mára világelső kézműves luxus porcelánt készítő manufaktúrává vált. Herend nevének hallatán a világon mindenki a tökéletes minőségű luxus porcelánokra gondol, amely Magyarország országimázsának része. Ugyanígy a Forma 1 Magyar Nagydíj szervezői is, akik 2024. évben ismét a Herendi Porcelánmanufaktúrára bízták meg, hogy tervezze meg és készítse el a magyar verseny győzelmi és konstruktőri trófeáit. tegnap 13:48 A csehbányai falunap a generációk ünnepe közélet A csehbányai falunap a generációk ünnepe A nyár egyik legjobban várt eseménye Csehbányán idén is a hagyományőrző falunap volt szombaton, amely a hőség ellenére összehozta a lakosok minden generációját egy felejthetetlen közös ünneplésre. A falu apraja-nagyja összegyűlt, hogy közösen ünnepeljék a helyi kultúrát és hagyományokat, és ezúttal is sikerült egy különleges napot varázsolniuk. 2024. július 14. 15:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.