2023. június 6.
//
Norbert névnap

Bővítik a bölcsődét, mezőgazdasági utakat adtak át Nemesvámoson

Két projektről is beszámolt csütörtöki sajtótájékoztatóján Sövényházi Balázs polgármester és Ovádi Péter parlamenti képviselő Nemesvámoson.

Bővítik a bölcsődét a településen. A jelenleg 36 gyerek befogadására alkalmas intézmény telt házzal működik, férőhely-bővítésre azonban nagy igény mutatkozik. Sövényházi elmondta, hogy a településen három évvel ezelőtt kimért száz új építési telek mintegy harmada beépült már, sok család költözik Nemesvámosra, így az ő igényeiket is kiszolgálja majd a bővített épület. A 175 millió forintból, részben uniós, részben állami támogatásból megvalósuló beruházás révén egy új, 42 négyzetméteres csoportszobát, mosdót és egy közel 40 négyzetméteres tornaszobát alakítanak majd ki. A projekthez eszközbeszerzés is kapcsolódik, valamint energetikai fejlesztéseket is terveznek. Az intézmény tetejére telepített napelemek jelenleg több áramot termelnek, mint amit az épület fogyaszt. A többlet kihasználására a fűtésben lenne lehetőség, a gázfűtést hőszivattyús megoldásra cserélnék le.

Ovádi Péter a kormány családpolitikáját méltatta. Mint mondta, 2010-ben nagyjából 350 bölcsőde működött az országban, jelenleg már több mint ezer létezik, így elmondható, hogy minden harmadik településen megoldott a kisgyermekek ellátása és felügyelete. A parlamenti képviselő szerint Nemesvámos élen jár, az önkormányzat jól végzi a dolgát, az emberek szeretnek itt élni. 

A parlamenti képviselő később a mezőgazdasági útfejlesztések révén ismét a település sikeréről beszélt: azt mondta, hogy a vámosi gazdák nyugat-európai színvonalú körülmények között dolgozhatnak.

Az említett útfelújítások egyébként mintegy 300 millió forintos támogatásból valósultak meg, ebből az összegből összesen több mint tíz kilométer hosszúságban váltották ki murvás utakat a korábbi földutak helyén. Söványházi elmondta, hogy egy könnyen karbantartható mezőgazdasági úthálózat kialakítása volt a céljuk, illetve az, hogy a korábbi kusza útvonalak a térképen kijelölt helyükre kerüljenek vissza. Hangsúlyozta: nem szállítottak el földet az építkezés során, a termőföldet visszaforgatták a termőterületekre.

A polgármester megjegyezte: a jövőben újabb, vegyes forgalmú, aszfaltozott utakkal bővítenék ezt a hálózatot, amelyek a települést nemcsak a mezőgazdasági gépek, hanem a kerékpáros forgalom számára is összekötnék Veszprémmel és Veszprémfajsszal. 

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint

További cikkek

Látványos újítás miatt volt félpályás lezárás a Viadukton
Látványos újítás miatt volt félpályás lezárás a Viadukton
Megkapja a neki járó fényt Veszprém egyik ikonikus látványossága, a Viadukt, de mellette a Városháza, a Tűztorony és a Hősök kapuja is fényesebb lesz hamarosan.
A dió egy csoda! – 10 tudományosan igazolt egészségügyi hatás
A dió egy csoda! – 10 tudományosan igazolt egészségügyi hatás
Mutatunk pár érdekességet a dióról, hogy mi minden rejlik egy kemény csonthéj mögött.
Ma már elfogadjuk a trianoni határokat, de szeretni sohasem fogjuk
Ma már elfogadjuk a trianoni határokat, de szeretni sohasem fogjuk
A város vasárnap délelőtt, a Városháza előtti téren, az Országzászlónál tartotta a Nemzeti összetartozás napja megemlékező műsorát. Idén 103. éve írták alá a trianoni békediktátumot.
A civileknek teret kell adni, hogy közösségé váljanak
A civileknek teret kell adni, hogy közösségé váljanak
Péntek délután hivatalosan is átadták az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program által támogatott, felújított Dózsavárosi Könyvtárat a nagyközönség számára. A régóta várt beruházásnak köszönhetően végre méltó színteret kaptak a városrész civil szervezetei.
Mit tehet Olaszország, hogy ne nyelje el a tenger Velencét?
Mit tehet Olaszország, hogy ne nyelje el a tenger Velencét?
Az emelkedő tengerszint és a város süllyedő alapja nagy veszéllyel fenyeget. Olaszország nem szeretné, hogy a várost örökre elnyelje a tenger, így a katasztrófa elkerülése érdekében különböző szabályozásokat vezetnek be, és ötletekkel állnak elő.