2023. május 28.
//
Emil, Csanád névnap

Módosító indítvány az MSZP-től a helyi útfejlesztési projektekért

Több veszprémi útfejlesztési projekt kapcsán arra kérte Hartmann Ferenc, helyi szocialista önkormányzati képviselő az Országgyűlés MSZP-frakcióját, hogy nyújtsanak be módosító indítványt az ország 2023-as költségvetéséhez. Mindezt annak érdekében, hogy megvalósulhassanak ezek a beruházások, amelyeknek a tervei készen vannak, de a forrás jelenleg nem áll rendelkezésre.

Erről hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján beszélt Hartmann Ferenc, amit a Roboz utca végén tartott, azon a helyen, ahol a Jutas-lakótelepet és a Dózsavárost összekötő völgyhidat tervezi megépíteni a város.

A képviselő elmondta, a völgyhíd tervei már 2003-ban rendelkezésre álltak – habár ezeket a hatályos jogszabályok szerint időről időre felül kell vizsgálni – valamint az érintett területeket is megszerezte a város. Az idővonalon tovább haladva Hartmann Ferenc elmondta, 2017-ben került újra napirendre a völgyhíd kérdése, ekkor a városvezetés azt mondta, 2023-ra elkészül a híd.

Hartmann FerencHartmann Ferenc

Mivel ez azóta sem történt meg az indoklás szerint azért, mert jelenleg nem áll rendelkezésre a szükséges állami forrás a kivitelezéshez, Hartmann Ferenc arra kérte az Országgyűlés MSZP-frakcióját, hogy nyújtsanak be módosító indítványt a központi 2023-as költségvetéshez, amelyben szerepel a völgyhíd építésének forrása is, továbbá két másik veszprémi útfejlesztési projekt, a gyulafirátóti 82-es út elkerülőjének megépítése, pontosabban ennek a projektnek a költsége is, valamint a 8-as út további fejlesztése a Füredi- és Csatári-csomópontok közötti szakaszon.

A gyulafirátóti beruházás azért vált sürgőssé Hartmann Ferenc szerint, mert a település határában NATO katonai bázis épül, ez pedig magával vonja a megnövekedett forgalmat, ami nem utolsó sorban az útburkolat romlásához vezet, a 8-as érintett szakasza pedig régóta rossz állapotban van.

A 8-as út egy korábbi állapotában, azóta itt elkészült már az új szakaszA 8-as út egy korábbi állapotában, azóta itt elkészült már az új szakasz

A költségek kapcsán hozzátette, a völgyhidat 2003-ban 2,2 milliárd forint lett volna megépíteni, most ennek a többszöröse (8,2 md Ft.) már ez az összeg, ahogy a két másik beruházás esetében is a 8-as fejlesztése 6,8 a 82-es elkerülője pedig 5,5 milliárd forintba kerölne, legalábbis ekkora összegek szerepelnek a módosító indítványukban.

Hartmann Ferenc azt is elmondta a sajtótájékoztatón, hogy levélben megkereste Ovádi Pétert, a térség országgyűlési képviselőjét, hogy arra kérje, támogassa ezt az indítványt. Mint mondta, tisztában van vele, hogy Ovádi foglalkozik a veszprémi útfejlesztésekkel, többek közt a 8-as út további felújításával, ezért reméli, hogy támogatni fogja a Parlamentben az ő javaslatukat.

vehir.hu
Domján Attila

További cikkek

Naponta több mint 20 millió forint kötbért fizethet a kivitelező az útépítések csúszása miatt
Naponta több mint 20 millió forint kötbért fizethet a kivitelező az útépítések csúszása miatt
Legkésőbb 2023. január 6-ig el kellett volna készülnie a belterületi útfejlesztések utolsó, ötödik ütemének Veszprémben. Mivel ezt és néhány korábbi mérföldkövet sem sikerült a kivitelezőnek időben teljesítenie, az önkormányzat bejelentette igényét a kötbérre, ami naponta több mint 20 millió forint.
ÁTADTÁK A KÜLSŐ KÖRGYŰRŰT ÉS A 8-82. UTAKAT ÖSSZEKÖTŐ ÚJ SZAKASZT
ÁTADTÁK A KÜLSŐ KÖRGYŰRŰT ÉS A 8-82. UTAKAT ÖSSZEKÖTŐ ÚJ SZAKASZT
Hivatalosan is átadták a külső körgyűrű litéri és füredi csomópontok között megújult szakaszát valamint a 8. és 82. utakat összekötő új útszakaszt kedden.
Megújult utakon lehet ki- és behajtani Nemesvámosra és Veszprémfajszra
Megújult utakon lehet ki- és behajtani Nemesvámosra és Veszprémfajszra
Gyorsan reagált két Veszprém melletti teleülés, Nemesvámos és Veszprémfajsz arra, hogy az őket összekötő útszakaszon gyakorlatilag megduplázódott a forgalom, ez pedig az aszfaltréteg állapotán is meglátszott már. A Magyar Falu Program segítségével és a Magyar Közúttal való együttműködésnek köszönhetően a két belterületi szakasz teljesen megújult, egyszerűbb és biztonságosabb közlekedést téve lehetővé.
Ezeken az utakon zajlanak jelenleg is, valamint indulnak hamarosan fejlesztések Veszprémben
Ezeken az utakon zajlanak jelenleg is, valamint indulnak hamarosan fejlesztések Veszprémben
Újabb állomásához érkezett a Modern Városok Program útfejlesztési programja. A következő időszakban a harmadik, negyedik és ötödik ütemben számos út, útszakasz újulhat meg Veszprémben, tette közzé az önkormányzat.
Elsőként a Festő utca rekonstrukciója készült el
Elsőként a Festő utca rekonstrukciója készült el
Jelenleg is több helyen zajlanak belterületi útfelújítások Veszprémben, a Festő utca viszont már teljes egészében elkészült, ahol ráadásul megoldották a vízelvezetést, új járdát és parkolóhelyeket is kialakítottak. A beruházás részleteiről Halmay Gábor és Bázsa Botond önkormányzati képviselők tartottak sajtótájékoztatót hétfőn, ahol elhangzott, mely szakaszokon várható még munka a közeljövőben.